• Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Niemamle 11 marca 2025, 18:55
Model
Lenovo 15ada05
Płyta: NM-C821

Laptop włącza się, ładuje, świeci dioda. Brak obrazu na matrycy oraz monitorze zewnętrznym.
Wgrałem czysty wsad BIOS - to samo.

Zmierzyłem napięcia i wszystkie są, procesor robi się ciepły, tak samo dysk.
Zmierzyłem też rezystancję na cewkach. Czy taka rezystancja na cewce od procesora może sugerować jego uszkodzenie?

Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2025, 18:55

#2 Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Vogelek23 11 marca 2025, 21:40
Niemamle napisał(a):Zmierzyłem też rezystancję na cewkach.
No a gdzie wyniki?

Niemamle napisał(a):Czy taka rezystancja na cewce od procesora
Jaka?

#3 Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Niemamle 11 marca 2025, 22:07
Obrazek

Nie załączyłem zdjęcia. Dołączam.

#4 Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez matic 12 marca 2025, 17:20
The resistances to ground on coils PL401 and PL402 (located on the right side of the processor) are way too low.
Make sure the measurements on these coils are correct. By the way, the resistance measurements must be taken with the power supply and main battery disconnected from the board.

#5 Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Niemamle 12 marca 2025, 18:14
Masz rację, bateria była podłączona...
Zrobiłem pomiar jeszcze raz.
Wszędzie udało się zmierzyć, natomiast PL402 czyli ta od 3.3V gdy ustawiłem miernik na maksymalny zakres 200k rezystancja spada z 1800k albo rośnie.
Przeczytałem, że to kwestia kondensatora.
Obrazek

#6 Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez matic 12 marca 2025, 20:33
Niemamle napisał(a):gdy ustawiłem miernik na maksymalny zakres 200k rezystancja spada z 1800k albo rośnie.
Yes, this is due to the filter capacitors connected between this power rail and ground. The range in which the measured resistance fluctuates is within normal limits.

- Check if the CapsLock LED responds to pressing on the CapsLock button.
- Measure the power consumption (in mA) of the board, when the machine is turned on without the battery connected.
- Measure the voltage to ground on pin 1 of chip U3 (it is located near the NVMe drive connector).
- Measure the voltages to ground on pins 4, 109 of KBC chip.

Re: Lenovo 15ADA05 Płyta: NM-C821 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 12 marca 2025, 20:33