• Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a LISTI 12 Marec 2025, 16:37
Witam,

Od pewnego czasu jestem posiadaczem laptopa E7490. Niestety, moduł bluetooth w tym laptopie nie działa. Zacząłem oczywiście od sprawdzenia ustawień w BIOSie, jednak ku mojemu zdziwieniu opcja Bluetooth w podmenu Wireless Device Enable jest wyszarzona. :frustry: . Oczywiście, po zmianie BIOSa na wersję najnowszą, czyli 1.42.0, cały czas widnieje to samo co na zdjęciu.

Slika

Poszperałem trochę w internecie i natknąłem się na trop, który sugeruje użycie programu Dell Command Configure Wizard, przestawienie w nim pożądanej opcji, wyeksportowanie pliku .exe oraz uruchomienie go, co powinno rozwiązać problem. Niestety, sam program po uruchomieniu exeka generuje log zakończony błędem.

Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Może powinienem uruchomić jeszcze jakiś element w biosie by móc korzystać z bluetootha? Nie ukrywam, że jest mi on potrzebny, a nie do końca chciałbym używać zewnętrznego modułu na USB. Moduł karty Wifi, który "siedzi" w laptopie to Intel 8265NGW.

W załączniku pozostawiam wygenerowany log.

Pozdrawiam.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 Marec 2025, 16:37

#2 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a adam4333 12 Marec 2025, 18:34
Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

#3 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a LISTI 13 Marec 2025, 09:54
adam4333 napisal/-a:Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

Założyłem inną, która w innym komputerze normalnie działa i łączy się z wieloma sprzętami przez bluetooth. W moim Dellu dalej opcja w BIOSie jest wyszarzona. Po wejściu do Windowsa także urządzenie jest niewidoczne. Przy próbie instalacji sterowników wyskakuje komunikat o tym, że zainstalowana jest już wersja tego oprogramowania - sprzętu dalej nie widać ani w menedżerze urządzeń, ani w ustawieniach.

#4 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a ctro 13 Marec 2025, 14:53
Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

#5 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a tekort 13 Marec 2025, 16:43
Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

#6 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a ctro 13 Marec 2025, 20:47
Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

#7 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a LISTI 13 Marec 2025, 21:56
ctro napisal/-a:Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

Oczywiście, od tego zaczynałem.

tekort napisal/-a:Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

Nie zauważyłem takiego ustawienia. Secure Boot był wyłączony. Wyłączyłem również TPM 2.0, który był włączony mimo Windowsa 10. Wciąż nic - w biosie wyszarzony, w Windowsie niewidoczny.

ctro napisal/-a:Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

Mówimy o przeflashowaniu pamięci BIOS? Myślałem o tym, nawet mam programator, jednak brak mi nieco doświadczenia i obawiałbym się przykładowo przeniesienia Service Tagu i klucza Windowsa, które są zaszyte w kodzie.

Zastanawiam się również, czy nie ma możliwości "odpalenia" bluetootha w jakiś sposób przez którąś z wersji Linuxa?

#8 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a ctro 14 Marec 2025, 07:02
Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

#9 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a LISTI 14 Marec 2025, 11:03
ctro napisal/-a:Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

Mój programator EZP2019+ nie posiadał dokładnie tego oznaczenia biosu, które posiadałem zamontowane w laptopie. Mianowicie, kostka miała oznaczenie 25B127DSIG. Udało mi się zgrać wsad za pomocą ustawienia GD25Q128.

Pytanie, gdzie mogę wrzucić wyciągnięty wsad aby poprosić o jego naprawę?

#10 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a ctro 14 Marec 2025, 11:36
zapytania-dokumentacje-bios-f113.html

Z doświadczenia Ci powiem, że te kostki 25B127 są wadliwe. Warto wymienić od razu na nową 128kę po potwierdzeniu z VSCC table.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 14 Marec 2025, 11:36

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov