• Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da LISTI 12 marzo 2025, 16:37
Witam,

Od pewnego czasu jestem posiadaczem laptopa E7490. Niestety, moduł bluetooth w tym laptopie nie działa. Zacząłem oczywiście od sprawdzenia ustawień w BIOSie, jednak ku mojemu zdziwieniu opcja Bluetooth w podmenu Wireless Device Enable jest wyszarzona. :frustry: . Oczywiście, po zmianie BIOSa na wersję najnowszą, czyli 1.42.0, cały czas widnieje to samo co na zdjęciu.

Immagine

Poszperałem trochę w internecie i natknąłem się na trop, który sugeruje użycie programu Dell Command Configure Wizard, przestawienie w nim pożądanej opcji, wyeksportowanie pliku .exe oraz uruchomienie go, co powinno rozwiązać problem. Niestety, sam program po uruchomieniu exeka generuje log zakończony błędem.

Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Może powinienem uruchomić jeszcze jakiś element w biosie by móc korzystać z bluetootha? Nie ukrywam, że jest mi on potrzebny, a nie do końca chciałbym używać zewnętrznego modułu na USB. Moduł karty Wifi, który "siedzi" w laptopie to Intel 8265NGW.

W załączniku pozostawiam wygenerowany log.

Pozdrawiam.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da Google Adsense [BOT] 12 marzo 2025, 16:37

#2 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da adam4333 12 marzo 2025, 18:34
Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

#3 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da LISTI 13 marzo 2025, 09:54
adam4333 ha scritto:Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

Założyłem inną, która w innym komputerze normalnie działa i łączy się z wieloma sprzętami przez bluetooth. W moim Dellu dalej opcja w BIOSie jest wyszarzona. Po wejściu do Windowsa także urządzenie jest niewidoczne. Przy próbie instalacji sterowników wyskakuje komunikat o tym, że zainstalowana jest już wersja tego oprogramowania - sprzętu dalej nie widać ani w menedżerze urządzeń, ani w ustawieniach.

#4 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da ctro 13 marzo 2025, 14:53
Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

#5 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da tekort 13 marzo 2025, 16:43
Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

#6 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da ctro 13 marzo 2025, 20:47
Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

#7 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da LISTI 13 marzo 2025, 21:56
ctro ha scritto:Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

Oczywiście, od tego zaczynałem.

tekort ha scritto:Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

Nie zauważyłem takiego ustawienia. Secure Boot był wyłączony. Wyłączyłem również TPM 2.0, który był włączony mimo Windowsa 10. Wciąż nic - w biosie wyszarzony, w Windowsie niewidoczny.

ctro ha scritto:Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

Mówimy o przeflashowaniu pamięci BIOS? Myślałem o tym, nawet mam programator, jednak brak mi nieco doświadczenia i obawiałbym się przykładowo przeniesienia Service Tagu i klucza Windowsa, które są zaszyte w kodzie.

Zastanawiam się również, czy nie ma możliwości "odpalenia" bluetootha w jakiś sposób przez którąś z wersji Linuxa?

#8 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da ctro 14 marzo 2025, 07:02
Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

#9 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da LISTI 14 marzo 2025, 11:03
ctro ha scritto:Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

Mój programator EZP2019+ nie posiadał dokładnie tego oznaczenia biosu, które posiadałem zamontowane w laptopie. Mianowicie, kostka miała oznaczenie 25B127DSIG. Udało mi się zgrać wsad za pomocą ustawienia GD25Q128.

Pytanie, gdzie mogę wrzucić wyciągnięty wsad aby poprosić o jego naprawę?

#10 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da ctro 14 marzo 2025, 11:36
zapytania-dokumentacje-bios-f113.html

Z doświadczenia Ci powiem, że te kostki 25B127 są wadliwe. Warto wymienić od razu na nową 128kę po potwierdzeniu z VSCC table.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

da Google Adsense [BOT] 14 marzo 2025, 11:36