• Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez LISTI 12 marca 2025, 16:37
Witam,

Od pewnego czasu jestem posiadaczem laptopa E7490. Niestety, moduł bluetooth w tym laptopie nie działa. Zacząłem oczywiście od sprawdzenia ustawień w BIOSie, jednak ku mojemu zdziwieniu opcja Bluetooth w podmenu Wireless Device Enable jest wyszarzona. :frustry: . Oczywiście, po zmianie BIOSa na wersję najnowszą, czyli 1.42.0, cały czas widnieje to samo co na zdjęciu.

Obrazek

Poszperałem trochę w internecie i natknąłem się na trop, który sugeruje użycie programu Dell Command Configure Wizard, przestawienie w nim pożądanej opcji, wyeksportowanie pliku .exe oraz uruchomienie go, co powinno rozwiązać problem. Niestety, sam program po uruchomieniu exeka generuje log zakończony błędem.

Spotkaliście się kiedyś z takim problemem? Może powinienem uruchomić jeszcze jakiś element w biosie by móc korzystać z bluetootha? Nie ukrywam, że jest mi on potrzebny, a nie do końca chciałbym używać zewnętrznego modułu na USB. Moduł karty Wifi, który "siedzi" w laptopie to Intel 8265NGW.

W załączniku pozostawiam wygenerowany log.

Pozdrawiam.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez Google Adsense [BOT] 12 marca 2025, 16:37

#2 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez adam4333 12 marca 2025, 18:34
Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

#3 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez LISTI 13 marca 2025, 09:54
adam4333 napisał(a):Witam.
Zacznij od podmiany karty wifi być może jest po prostu uszkodzona.

Założyłem inną, która w innym komputerze normalnie działa i łączy się z wieloma sprzętami przez bluetooth. W moim Dellu dalej opcja w BIOSie jest wyszarzona. Po wejściu do Windowsa także urządzenie jest niewidoczne. Przy próbie instalacji sterowników wyskakuje komunikat o tym, że zainstalowana jest już wersja tego oprogramowania - sprzętu dalej nie widać ani w menedżerze urządzeń, ani w ustawieniach.

#4 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez ctro 13 marca 2025, 14:53
Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

#5 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez tekort 13 marca 2025, 16:43
Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

#6 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez ctro 13 marca 2025, 20:47
Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

#7 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez LISTI 13 marca 2025, 21:56
ctro napisał(a):Ewentualnie reset ustawień bios do fabrycznych próbowałeś?

Oczywiście, od tego zaczynałem.

tekort napisał(a):Zerknij czy w zakładce Security nie masz włączonego jakiegoś zabezpieczenia przed połączeniami z zewnątrz, spróbuj też wyłączyć Secure Boot i zobacz czy to coś zmieni.

Nie zauważyłem takiego ustawienia. Secure Boot był wyłączony. Wyłączyłem również TPM 2.0, który był włączony mimo Windowsa 10. Wciąż nic - w biosie wyszarzony, w Windowsie niewidoczny.

ctro napisał(a):Jak commad config nie działa, to raczej bios so naprawy.

Mówimy o przeflashowaniu pamięci BIOS? Myślałem o tym, nawet mam programator, jednak brak mi nieco doświadczenia i obawiałbym się przykładowo przeniesienia Service Tagu i klucza Windowsa, które są zaszyte w kodzie.

Zastanawiam się również, czy nie ma możliwości "odpalenia" bluetootha w jakiś sposób przez którąś z wersji Linuxa?

#8 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez ctro 14 marca 2025, 07:02
Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

#9 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez LISTI 14 marca 2025, 11:03
ctro napisał(a):Możesz w odpowiednim dziale poprosić o naprawę swojego zgranego wsadu.

Mój programator EZP2019+ nie posiadał dokładnie tego oznaczenia biosu, które posiadałem zamontowane w laptopie. Mianowicie, kostka miała oznaczenie 25B127DSIG. Udało mi się zgrać wsad za pomocą ustawienia GD25Q128.

Pytanie, gdzie mogę wrzucić wyciągnięty wsad aby poprosić o jego naprawę?

#10 Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez ctro 14 marca 2025, 11:36
zapytania-dokumentacje-bios-f113.html

Z doświadczenia Ci powiem, że te kostki 25B127 są wadliwe. Warto wymienić od razu na nową 128kę po potwierdzeniu z VSCC table.

Re: Dell Latitude 7490 - brak bluetooth

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2025, 11:36