Do dzisiaj miałem identyczny problem prawdopodobnie z takim samym laptopem HP 15-bs159nw. Wymieniałem dysk, pamięci, odpinałem każdy kabel po kolei, ale nic nie pomagało. Laptop nie lubi się z Windowsem 10 na pewno w wersji 22H2, bo nawet nie idzie sterowników zainstalować ze strony producenta.
Moje rozwiązanie po kolei:
Postawienie systemu na nowo 22H2. Instalacja sterowników z pendrive za pomocą funkcji "przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników" jak instalatory rozpakują sterowniki HP do folderu SWSetup. Resztę brakujących sterowników pobrałem z google po wpisaniu identyfikatora na drugim komputerze. Podłączenie do internetu i aktualizacja systemu w windows update. Jeśli uda Ci się wszystkie aktualizacje zainstalować to problem zacznie występować. Odinstalowałem z historii 3 ostatnie aktualizacji, ale trzeciej nie udało mi się normalnie odinstalować pod systemem, bo zacinał się system. Udało mi się ją natomiast odinstalować poprzez Uruchamiania zaawansowane i tam wybrałem "odinstaluj aktualizacje dotyczącą jakości" potrwało to z 5 minut. Póki co laptop chodzi dobrze i się nie zacina. Niestety nie wiem jaki to numer aktualizacji, bo w tym uruchamianiu zaawansowanym nie było jej nazwy, a nie chce mi się już bawić i jej instalować ponownie. Jak będziesz robił to możesz napisać tutaj na forum jaka to była.
Mam nadzieje, że też to Ci pomoże