• Programowanie K9GAG08U0E

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Programowanie K9GAG08U0E

by adikomp 16 March 2025, 15:34
Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych , mianowicie mam problem z zaprogramowaniem pamięci K9GAG08U0E próbuje na Xgecu T48 TL866-3G i za chiny nie mogę zaprogramować.
Po wczytaniu wsadu i zaprogramowaniu na domyślnych (jak w załączniku) ustawieniach podczas weryfikacji wychodzi 1 błąd w miejscu BB, natomiast po odczytaniu z układu to zostało wgrane i porównaniu HxD jest na początku ok a później wsady się rozjeżdżają.
Próbowałem zmienić prędkość oraz Bit Flip Permission ale bez rezultatu.
Proszę o pomoc co mogę robić żle i mecze się już cały tydzień ?
Mam nadzieję że to dobra kategoria jak mi się wydaje.
Pozdrawiam

Image
Image

Re: Programowanie K9GAG08U0E

by Google Adsense [BOT] 16 March 2025, 15:34

#2 Re: Programowanie K9GAG08U0E

by matic 17 March 2025, 09:34
Please, post a "log file".

#3 Re: Programowanie K9GAG08U0E

by adikomp 17 March 2025, 14:39
you are welcome ;) a log file

APP Version : 12.78 Model : T48
Device : K9GAG08U0E @TSOP48
Adapter: ADP_F48_EX-2 for NAND ......OK
Pins Detected Passed!
ID: 0x EC D5 ......OK!
Found Bad Block when erasing : #627
Found Bad Block when erasing : #2073
Erase NAND FLash : Succeeded. Time : 2468 ms
Byffer File Size: 2238966KB
Programming Nand Flash : Succeeded. Time : 610.000 S -- Flash Size :2238966 KB
Verifying Nand Flash ...
Block#627 Verify error Bytes: 647904
Verify Error Blocks: 1

#4 Re: Programowanie K9GAG08U0E

by Vogelek23 17 March 2025, 15:45
Pamięć jest uszkodzona, więc programator nie może zapisać uszkodzonych bloków i zweryfikować ich poprawnie po zaprogramowaniu. Informacja w logu jest jasna - masz dwa uszkodzone bloki. Pamięć jest do wymiany.

#5 Re: Programowanie K9GAG08U0E

by adikomp 18 March 2025, 11:24
Dzieki Vogelek23 za dołączanie do tematu aczkolwiek nie do końca się z tobą zgadzam.
Budowa i zasada działania pamięci NAND nie wyklucza istnienia niewielkiej ilości BB już na etapie produkcji jest to normalne i nie dyskwalifikuje pamięci jako nie sprawnej.
W załączniku zasada pracy w takim przypadku podana w dokumentacji technicznej producenta pamięci.
Ponadto dzwoniłem do dystrybutorów pamięci i potwierdzili taki stan i nie jest to podstawa do reklamacji takiej pamięci. (oczywiście mówimy tu o max kilku BB).
Nadto dodam że mam kilka tych pamięci i wszędzie jest od 1 do 6 BB a za każdym razem sytuacja jest identyczna, pierwotnie odesłałem pamięci i wysłali mi nowe a po weryfikacji tamtych stwierdzili że odesłane też są ok tylko ja nie umiem ich poprawnie zaprogramować , jak najbardziej na tym sprzęcie lub SVOD ale nie chcą zdradzić KNOW HOW :(
Więc poszukuje pomocy od lepszych ode mnie i będę wdzięczny za wszelkie rady mam XGECU oraz SVOD jeśli to coś pomoże.
Pozdrawiam.

Image

#6 Re: Programowanie K9GAG08U0E

by matic 22 March 2025, 14:30
Change the "Bad Block Handle Mode" setting to "Skip Bad Block" and try again:
Image

Re: Programowanie K9GAG08U0E

by Google Adsense [BOT] 22 March 2025, 14:30