• Programowanie K9GAG08U0E

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Programowanie K9GAG08U0E

przez adikomp 16 marca 2025, 14:34
Witam,
mam pytanie do bardziej doświadczonych , mianowicie mam problem z zaprogramowaniem pamięci K9GAG08U0E próbuje na Xgecu T48 TL866-3G i za chiny nie mogę zaprogramować.
Po wczytaniu wsadu i zaprogramowaniu na domyślnych (jak w załączniku) ustawieniach podczas weryfikacji wychodzi 1 błąd w miejscu BB, natomiast po odczytaniu z układu to zostało wgrane i porównaniu HxD jest na początku ok a później wsady się rozjeżdżają.
Próbowałem zmienić prędkość oraz Bit Flip Permission ale bez rezultatu.
Proszę o pomoc co mogę robić żle i mecze się już cały tydzień ?
Mam nadzieję że to dobra kategoria jak mi się wydaje.
Pozdrawiam

Obrazek
Obrazek

Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez Google Adsense [BOT] 16 marca 2025, 14:34

#2 Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez matic 17 marca 2025, 08:34
Please, post a "log file".

#3 Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez adikomp 17 marca 2025, 13:39
you are welcome ;) a log file

APP Version : 12.78 Model : T48
Device : K9GAG08U0E @TSOP48
Adapter: ADP_F48_EX-2 for NAND ......OK
Pins Detected Passed!
ID: 0x EC D5 ......OK!
Found Bad Block when erasing : #627
Found Bad Block when erasing : #2073
Erase NAND FLash : Succeeded. Time : 2468 ms
Byffer File Size: 2238966KB
Programming Nand Flash : Succeeded. Time : 610.000 S -- Flash Size :2238966 KB
Verifying Nand Flash ...
Block#627 Verify error Bytes: 647904
Verify Error Blocks: 1

#4 Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez Vogelek23 17 marca 2025, 14:45
Pamięć jest uszkodzona, więc programator nie może zapisać uszkodzonych bloków i zweryfikować ich poprawnie po zaprogramowaniu. Informacja w logu jest jasna - masz dwa uszkodzone bloki. Pamięć jest do wymiany.

#5 Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez adikomp 18 marca 2025, 10:24
Dzieki Vogelek23 za dołączanie do tematu aczkolwiek nie do końca się z tobą zgadzam.
Budowa i zasada działania pamięci NAND nie wyklucza istnienia niewielkiej ilości BB już na etapie produkcji jest to normalne i nie dyskwalifikuje pamięci jako nie sprawnej.
W załączniku zasada pracy w takim przypadku podana w dokumentacji technicznej producenta pamięci.
Ponadto dzwoniłem do dystrybutorów pamięci i potwierdzili taki stan i nie jest to podstawa do reklamacji takiej pamięci. (oczywiście mówimy tu o max kilku BB).
Nadto dodam że mam kilka tych pamięci i wszędzie jest od 1 do 6 BB a za każdym razem sytuacja jest identyczna, pierwotnie odesłałem pamięci i wysłali mi nowe a po weryfikacji tamtych stwierdzili że odesłane też są ok tylko ja nie umiem ich poprawnie zaprogramować , jak najbardziej na tym sprzęcie lub SVOD ale nie chcą zdradzić KNOW HOW :(
Więc poszukuje pomocy od lepszych ode mnie i będę wdzięczny za wszelkie rady mam XGECU oraz SVOD jeśli to coś pomoże.
Pozdrawiam.

Obrazek

#6 Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez matic 22 marca 2025, 13:30
Change the "Bad Block Handle Mode" setting to "Skip Bad Block" and try again:
Obrazek

Re: Programowanie K9GAG08U0E

przez Google Adsense [BOT] 22 marca 2025, 13:30