Mam dziwnego pacjenta HP 15-bs plyta LA-F761P. Po czasie laptop się zawiesza i nic nie można na nim zrobić, czas zawieszania nie jest taki sam. podmieniłem pamięci, podmieniłem dysk twardy, aż w końcu podmieniłem całą płytę główną i nic nie pomogło nadal po czasie zamraża się ekran i tylko wyłączenie pomaga. Co najdziwniejsze wyłączałem go już chyba ze dwadzieścia razy i nigdy system nie wyświetlił naprawy system i że został niepoprawnie zamknięty zawsze uruchamia się normalnie. Przy zamrażaniu obrazu nie pokazuje się żaden błąd ani niebieski ekran.
Правила форума: Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума
- Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
- Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
- Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
- Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
- Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
- Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.
Re: laptop HP 15-bs plyta LA-F761P po czasie zamraża się obraz
от Google Adsense [BOT] • 14 Март 2025, 13:46
Cały komputer się zawiesza na zewnętrznym monitorze też obraz jest zamrożony a jak jest odtwarzana muzyka to się zacina i słychać " tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt"
Zapomniałem dodać, że w trybie awaryjnym nie ma tego efektu, stawiam, jakiś sterownik tylko który, aktualizowałem wszystkie. Zainstalowałem od nowa system i do pewnego momentu było oki i efekt zamrażania powrócił.
Zapomniałem dodać, że w trybie awaryjnym nie ma tego efektu, stawiam, jakiś sterownik tylko który, aktualizowałem wszystkie. Zainstalowałem od nowa system i do pewnego momentu było oki i efekt zamrażania powrócił.
Do dzisiaj miałem identyczny problem prawdopodobnie z takim samym laptopem HP 15-bs159nw. Wymieniałem dysk, pamięci, odpinałem każdy kabel po kolei, ale nic nie pomagało. Laptop nie lubi się z Windowsem 10 na pewno w wersji 22H2, bo nawet nie idzie sterowników zainstalować ze strony producenta.
Moje rozwiązanie po kolei:
Postawienie systemu na nowo 22H2. Instalacja sterowników z pendrive za pomocą funkcji "przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników" jak instalatory rozpakują sterowniki HP do folderu SWSetup. Resztę brakujących sterowników pobrałem z google po wpisaniu identyfikatora na drugim komputerze. Podłączenie do internetu i aktualizacja systemu w windows update. Jeśli uda Ci się wszystkie aktualizacje zainstalować to problem zacznie występować. Odinstalowałem z historii 3 ostatnie aktualizacji, ale trzeciej nie udało mi się normalnie odinstalować pod systemem, bo zacinał się system. Udało mi się ją natomiast odinstalować poprzez Uruchamiania zaawansowane i tam wybrałem "odinstaluj aktualizacje dotyczącą jakości" potrwało to z 5 minut. Póki co laptop chodzi dobrze i się nie zacina. Niestety nie wiem jaki to numer aktualizacji, bo w tym uruchamianiu zaawansowanym nie było jej nazwy, a nie chce mi się już bawić i jej instalować ponownie. Jak będziesz robił to możesz napisać tutaj na forum jaka to była.
Mam nadzieje, że też to Ci pomoże
Moje rozwiązanie po kolei:
Postawienie systemu na nowo 22H2. Instalacja sterowników z pendrive za pomocą funkcji "przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu sterowników" jak instalatory rozpakują sterowniki HP do folderu SWSetup. Resztę brakujących sterowników pobrałem z google po wpisaniu identyfikatora na drugim komputerze. Podłączenie do internetu i aktualizacja systemu w windows update. Jeśli uda Ci się wszystkie aktualizacje zainstalować to problem zacznie występować. Odinstalowałem z historii 3 ostatnie aktualizacji, ale trzeciej nie udało mi się normalnie odinstalować pod systemem, bo zacinał się system. Udało mi się ją natomiast odinstalować poprzez Uruchamiania zaawansowane i tam wybrałem "odinstaluj aktualizacje dotyczącą jakości" potrwało to z 5 minut. Póki co laptop chodzi dobrze i się nie zacina. Niestety nie wiem jaki to numer aktualizacji, bo w tym uruchamianiu zaawansowanym nie było jej nazwy, a nie chce mi się już bawić i jej instalować ponownie. Jak będziesz robił to możesz napisać tutaj na forum jaka to była.
Mam nadzieje, że też to Ci pomoże

Re: laptop HP 15-bs plyta LA-F761P po czasie zamraża się obraz
от Google Adsense [BOT] • 1 Апрель 2025, 12:51