• HP 850 G5 - wersja 7gen - problem z BIOSem

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 HP 850 G5 - wersja 7gen - problem z BIOSem

от kowalcook 4 Апрель 2025, 06:40
Witam, mam pewien duży problem z laptopem. Trafił do mnie laptop od klienta
Objawy to zbijał taktowanie do 0,38ghz.
Informacja od klienta że byl w innym serwisie ale za granicą, gdzie był przeprogramowany bios (powodów nie znam), po tym fakcie użyutkownik zauważył ze bardzo mocno mu zwolnił. Po krótkiej doagnozie ustaliłem ze laptop zbija zegary do dokładnie 0,38Ghz.
Laptop trafił do mnie z otwartym trybem manufactured mode oraz brakowało mu featurebyte oraz MAC o czym stanowiły komunikaty, próba dogrania tych danych się nie powodziła pomimo iż brałem dane ze strony partsurfer hp-ka.
Próbowałem przeprogramować bios poprzez aktualizację ze strony hp, aktualizacja poszła poprawnie ale zegary nadal były zbijane.
Postanowiłem go przeprogramować. Tak się składa że miałem dostęp do identycznej wersji laptopa z którego FIZYCZNIE odlutowałem układy(mały [1mb] oraz duzy bios [32mb]) zgrałem ich wsady po czym postanowiłem tymi wsadami zaprogramować laptop od klienta . Sprawdziłem aktualną wersję ME z tego wsadu, podmieniłem czystym repozytorem i wgrałem do laptopa klienta.

Efekt...,
Po tej operacji laptop zrobił kilka restartów po czym pojawił się obraz z logo hp a potem pojawił się komunikat że wykryto nieautoryzowaną modyfikację bios. i taki oto napis "the bios has recovered its identity data from the embedded controller due to data mismatch" po czym się wyłączył i przy kolejnym uruchomieniu już nie daje obrazu. Robi reset i po chwili podświetlenie ekranu zaczyna pulsować tak jakby próbował wystartowac ale coś go blokuje. Przywróciłem wsad z kopii jaką zrobiłem przed przeprogramowaniem i po tej operacji efekt jest taki ze pojawia się obraz tak jakby wgrywał aktualizację, każe czekać cierpliwie, po czym po chwili znowu pojawia się komunikat the bios has recovered its identity data from the embedded controller due to data mismatch. i znów laptop się wyłącza i efekt jest znowu taki że nie pokazuje już więcej obrazu tylko podświetlenie się podnosi i pulsuje w cyklu co ok 1 sekunde. Nie dając obrazu. Wgrałem drugi raz ten wsad z innego laptopa i zaś efekt identyczny. Pojawia się logo i komunikat "the bios has recovered its identity data from the embedded controller due to data mismatch" po czym jest reset i już brak obrazu.

Moje pytanie jest następujące czy przy wgrywaniu biosa jeszcze jest jakiś fragment który trzeba wyczyścić dodatkowo oprócz ME regionu ?
Niestety nie mam oryginalnego wsadu dla tej płyty, ponieważ podejżewam że ten bios który był w nim wgrany też nie był oryginalny.
Dziwne jest to że jdentyczny laptop z DZIAŁAJĄCĄ W PEŁNI płytą z której zgrałem obydwa wsady też nic nie daje. Czy problem jest z jakimś zabezpieczeniem biosa i dane są dodatkowo jeszcze gdzieś przechowywane i porównywane ? Czy z samą płytą jest problem i tez objaw że zmniejsza taktowania zegarów miał z tym jakiś związek ?

Będę BARDZO wdzięczny za poradę gdyż aktualnie jestem w sytuacji takiej że laptop trafil do mnie "działający" a aktualnie nie daje nawet obrazu.

Re: HP 850 G5 - wersja 7gen - problem z BIOSem

от Google Adsense [BOT] 4 Апрель 2025, 06:40

#2 Re: HP 850 G5 - wersja 7gen - problem z BIOSem

от carrneiro 4 Апрель 2025, 12:45
Raczej MEregion. Miałem takiego na biurku i też nie poradziłem.
Nowy FiT też nie ogarniał tego.

Re: HP 850 G5 - wersja 7gen - problem z BIOSem

от Google Adsense [BOT] 4 Апрель 2025, 12:45