• Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

#1 Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a artid2 12 April 2025, 19:15
Cześć,
Czy ktoś się orientuje co stosował producent w oryginale na procesorze i grafice w tym laptopie?
Ciekły metal/pasta? A co na pamięciach i cewkach? Żel termiczny czy termopady?
Nigdzie nie mogę znaleźć co tam było w oryginale w tym konkretnym modelu. Układ chłodzący taki jak na zdjęciu:
Slika

I drugie pytanie co proponujecie zastosować w takich/takim laptopie?
Procesor/grafika - pasta? jaka? Thermal Gryzzly kryonaut? A może HONEYWELL PTM 7950?
Pamieci/cewki - K5 PRO? Thermal Putty HY 234 lub 236?

Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 12 April 2025, 19:15

#2 Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a xamledyD 13 April 2025, 13:57
Witam.
Nie wiem co było nałożone oryginalnie na CPU, GPU i VRAM w tym laptopie, natomiast postaram się pomóc odnośnie tego co można nałożyć.
Co bym zastosował? Rdzeń CPU i GPU - PTM7950 (oczywiście oryginalny - uwaga na podróbki!).
Pamięci/cewki/inne elementy? Tu już musisz przyjrzeć się samemu chłodzeniu. Osobiście sprawdziłbym odstęp między chłodzeniem a tymi elementami po przykręceniu chłodzenia, np. używając plasteliny i cienkiej taśmy tak by plasteliną nie pobrudzić chłodzenia i elementów. Reszta to już pomiary: mierzymy grubość chłodzenia ze ściśniętą plasteliną, następnie mierzymy grubość chłodzenia bez plasteliny. Różnica miedzy pomiarami da nam obraz tego, co należy zastosować. Jeśli różnica wynosi maksymalnie 1.5 mm lub mniej, to termopad o wysokiej przewodności cieplnej zrobi robotę (pamiętajmy o poprawce jeśli chodzi o "ściśliwość" termopada). Jeśli ta szczelina jest większa, to należałoby skierować się w stronę pasty termicznej. Nie podpowiem jednak konkretnego modelu, gdyż nie mam tutaj reprezentatywnej próby porównawczej pozwalającej polecić konkretny produkt.
Pozdrawiam

#3 Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a artid2 13 April 2025, 21:31
xamledyD napisal/-a:PTM7950 (oczywiście oryginalny - uwaga na podróbki!)

No właśnie. Kiedyś kupiłem, założyłem (w innym laptopie) i sprawdziłem po jednodniowych testach. Przyznam że mam wątpliwości czy to był oryginał. Materiał twardy jak kamień a rdzenie dość słabo pokryte. Nie wiem czy tak ma być, niemniej wyglądało to podejrzanie. A może masz jakieś sprawdzone źródło tych PTM i możesz polecić? Na Reddit ktoś polecał sklep "MIddle999 Store" na Aliexpress. Ale czy rzeczywiście to trzeba się niestety samemu przekonać.

#4 Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a xamledyD 13 April 2025, 21:50
PTM7950 z którym miałem do czynienia na pewno nie był twardy jak kamień, nawet po dłuższej eksploatacji w warunkach typowych dla laptopów gamingowych czy konsol. Był to materiał miękki, dość delikatny i lepki. Coś a la termopad tylko bardzo cienki. Przy nakładaniu wymagana była odrobina precyzji i cierpliwości, żeby PTM7950 przykleić w jednym kawałku, ale to może być kwestia indywidualna.
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym słabym pokryciem rdzenia. Rdzenie laptopowych układów zazwyczaj są na tyle równe, że cienki PTM7950 wypełnia maksymalnie przestrzeń między rdzeniem a dobrze przykręconym radiatorem. PTM7950 docinamy na wymiar rdzenia (lub z lekkim zapasem, ale może być trudniej odkleić drugą folię), odklejamy folię zabezpieczającą z jednej strony, nakładamy PTM7950 na rdzeń, odklejamy folię zabezpieczającą z drugiej strony i to tyle - równy "płat" przylega do rdzenia i można go docisnąć radiatorem. Zawsze staram się robić tak, żeby nie było poprawek, czyli po założeniu radiatora nie ściągam go. Ponowne ściągnięcie radiatora = nałożenie świeżego PTM7950. No i sama struktura PTM7950 to jedno, ważniejszy jest efekt końcowy. Konsole (głównie PS4, PS5 i Xbox Series) w których nakładałem PTM7950 pracowały ciszej po tym zabiegu i nie miałem reklamacji z tytułu powrotu przegrzewania się. Podobnie było z laptopami. W stacjonarnych PC nie zdarzyło mi się nakładać PTM7950.
PTM7950 brałem z Allegro od polskiego sprzedawcy - niestety było to już jakiś czas temu (coś około dwóch lat) i nie pamiętam konkretnego sprzedającego.
Podróbki różnych akcesoriów stają się istną plagą. Znam osoby, które np. nie wierzą we właściwości taśmy kaptonowej jeśli chodzi o zabezpieczanie przed wysoką temperaturą. Powód tego sceptycyzmu też jest mi znany - osoby te trafiały na podrobioną taśmę kaptonową i nie miały do czynienia z oryginalnym pełnowartościowym materiałem. Z PTM7950 mogłeś trafić na podobną historię.
Pozdrawiam

#5 Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a artid2 13 April 2025, 22:54
xamledyD napisal/-a:Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym słabym pokryciem rdzenia

Chodzi mi głównie o to, że po zdjęciu chłodzenia na rdzeniu jak i na samym chłodzeniu było bardzo mało tego PTMa. Ale może faktycznie tak ma być. Nie mam żadnego doświadczenia z PTM. Robiłem to po raz pierwszy. Teraz kupiłem PTM gdzie indziej, tak jak napisałem u polecanego sprzedawcy z Aliexpress. Zobaczę czy ten PTM będzie się bardzo różnił od tego który kupiłem na Allegro.
Pozdrawiam

Re: Acer Predator Helios 500 ph517-52 oryginalne chłodzenie

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 13 April 2025, 22:54

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov