• Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da BzykuPL 14 aprile 2025, 10:50
Witajcie.

Chciałbym was prosić o pomoc bo nie mam już pomysłu a trochę już laptopów zrobiłem:
Laptop: LENOVO LEGION 5 15ACH6
Płyta główna: GOG20 LA-L171P REV:1A

Laptop trafił do mnie na problem z ładowaniem baterii. Klientka sama wymieniała baterię na nową (zamiennik) lecz uważam że zrobiła to dobrze. Na starej baterii laptop zachowywał się tak samo - do czasu rozładowania się baterii pracował na niej do końca. Starej baterii oryginalnej już nie ma - wyrzuciła.

Bateria to jakiś zamiennik ale na innym podobnym laptopie Lenovo ta bateria ładuje poprawnie.
Po podładowaniu baterii do kilkunastu % uszkodzony laptop na niej pracuje.

Laptopa sprawdzam zarównio na zasilaczu oryginalnym jak i na adapterze do zasilacza serwisowego + ID ustawione na 135W. Po pomiarach i nie stwierdzeniu żadnych zwarć wymieniłem układ ładowania najpierw na używany a później na nowy (BQ24800). Na obu chagregach laptop zaczął zachowywać się trochę inaczej czyli robi się zwarcie pomięrzy +19VB a napięciem +12.6V_BA+. Nie mogę za długo laptopa trzymać w tym stanie aby nie uszkodziło.

Mosfet PQ302 (AON7506) nie miał zwarcia ale wymieniałem go 2 razy na sprawny bo w podobnych sytuacjach mosfet pomiędzy tymi sekcjami jest winny.

Myślałem że był uszkodzony charger ale wlutowałem go do płyty z Acera wszystko działa poprawnie.

Zastanawia mnie sterowanie bramką tranzystora PQ302 bo według TEJ informacji z podobnym układem (lenovo-y700-15isk-by511-nm-a541-prosba-o-wyjasnienie-shcematu-t61226.html) bramka tego tranzystora:
- powinna być o mniej więcej 6V większa jak BATSRC przy zasilaniu samą baterią (u mnie napięcie na baterii ok 10,5V a na bramce 17V - więc ok),
- powino być 0V jak jest bateria + zasilacz aby nie robiło się przywarcie pomiędzy baterią a główną seckja zasilania (u mnie na BATDRV jest 0.2V przy samym zasilaczu oraz ok 19V przy zasilaniu bateria + zasilacz więc tutaj raczej jest problem)

Sygnał detekcji baterii BATPRES jest poprawny czyli 0V z bateriia a 3.3V jak bateria jest wypięta.

Aha: sprawdzałem też płytę bez PQ302 - zwarcie nie występuje ale bateria się nadal nie ładuje a według mojej wiedzy powinna.

Trochę to było ciężko opisać ale podsumowująć: Sprawny charger, sprawny PQ302 a robi się przwarcie pomiędzu główną seckja zasilania a napięciem baterii.

Ma ktoś z was pomysł co może być nie tak?

Immagine

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da Google Adsense [BOT] 14 aprile 2025, 10:50

#2 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da tekort 15 aprile 2025, 10:37
Sprawdź diodę PD303, jeśli jest uszkodzona to ona może powodować taki stan rzeczy.

#3 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da BzykuPL 15 aprile 2025, 15:55
tekort ha scritto:Sprawdź diodę PD303, jeśli jest uszkodzona to ona może powodować taki stan rzeczy.

Zwarcie ustąpiło - znalazłem problem. Złe połączenie przy PR2509.

Nadal występuje problem z ładowaniem baterii. Napięcie na EC_SMB_DA1 oraz EC_SMB_CK1 ok 3.3V więc komunikacja powinna być. Napięcie na baterii cały czas ok 10.5V.

#4 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da Machine 16 aprile 2025, 10:27
Measure the voltages on all the pins of the battery connector with and without the battery, power supply connected.
Measure the voltage on pins 63, 64 of the KBC and on pin 15 of the PU2502 with the battery inserted and without the battery.

#5 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da BzykuPL 16 aprile 2025, 12:51
Wczoraj jak miałem płytę na stole po oblutowaniu układu ładowania zwarcie pomiędzy +19VB a napięciem +12.6V_BA+ na chwile ustąpiło. Podawałem napięcie kilka razy i było ok. Zadowolony napisałem post że jest ok i pozostał problem z ładowaniem.
Dzisiaj ponownie zwarcie tych sekcji. Przemierzyłem jeszcze na spokojnie inne rzeczy i okazało się że zwarty był PQ309 (tworzy on równoległą parę z PQ301). Wylutowałem PQ309 i testowo podłaczyłem płytę - brak zwarcia i wróciło ładowanie.
Niby banalnie prosty przypadek (zwarty pierwszy mosfet) a zmyliło mnie że na zasilaczu laptop działał poprawnie.

Dziwne to trochę - aż nie do uwierzenia. Aktualnie napięcie na bramce PQ302 w chwili ładowania baterii to ok 11.6V - czyli super. Wcześniej ok 17V i rosło jak się podało napięcie z zasilacza.

Posprawdzam jeszcze laptopa z 2-3 dni i dam znać. Może kiedyś ktoś będzie miał coś podobnego.

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

da Google Adsense [BOT] 16 aprile 2025, 12:51