• Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a BzykuPL 14 April 2025, 10:50
Witajcie.

Chciałbym was prosić o pomoc bo nie mam już pomysłu a trochę już laptopów zrobiłem:
Laptop: LENOVO LEGION 5 15ACH6
Płyta główna: GOG20 LA-L171P REV:1A

Laptop trafił do mnie na problem z ładowaniem baterii. Klientka sama wymieniała baterię na nową (zamiennik) lecz uważam że zrobiła to dobrze. Na starej baterii laptop zachowywał się tak samo - do czasu rozładowania się baterii pracował na niej do końca. Starej baterii oryginalnej już nie ma - wyrzuciła.

Bateria to jakiś zamiennik ale na innym podobnym laptopie Lenovo ta bateria ładuje poprawnie.
Po podładowaniu baterii do kilkunastu % uszkodzony laptop na niej pracuje.

Laptopa sprawdzam zarównio na zasilaczu oryginalnym jak i na adapterze do zasilacza serwisowego + ID ustawione na 135W. Po pomiarach i nie stwierdzeniu żadnych zwarć wymieniłem układ ładowania najpierw na używany a później na nowy (BQ24800). Na obu chagregach laptop zaczął zachowywać się trochę inaczej czyli robi się zwarcie pomięrzy +19VB a napięciem +12.6V_BA+. Nie mogę za długo laptopa trzymać w tym stanie aby nie uszkodziło.

Mosfet PQ302 (AON7506) nie miał zwarcia ale wymieniałem go 2 razy na sprawny bo w podobnych sytuacjach mosfet pomiędzy tymi sekcjami jest winny.

Myślałem że był uszkodzony charger ale wlutowałem go do płyty z Acera wszystko działa poprawnie.

Zastanawia mnie sterowanie bramką tranzystora PQ302 bo według TEJ informacji z podobnym układem (lenovo-y700-15isk-by511-nm-a541-prosba-o-wyjasnienie-shcematu-t61226.html) bramka tego tranzystora:
- powinna być o mniej więcej 6V większa jak BATSRC przy zasilaniu samą baterią (u mnie napięcie na baterii ok 10,5V a na bramce 17V - więc ok),
- powino być 0V jak jest bateria + zasilacz aby nie robiło się przywarcie pomiędzy baterią a główną seckja zasilania (u mnie na BATDRV jest 0.2V przy samym zasilaczu oraz ok 19V przy zasilaniu bateria + zasilacz więc tutaj raczej jest problem)

Sygnał detekcji baterii BATPRES jest poprawny czyli 0V z bateriia a 3.3V jak bateria jest wypięta.

Aha: sprawdzałem też płytę bez PQ302 - zwarcie nie występuje ale bateria się nadal nie ładuje a według mojej wiedzy powinna.

Trochę to było ciężko opisać ale podsumowująć: Sprawny charger, sprawny PQ302 a robi się przwarcie pomiędzu główną seckja zasilania a napięciem baterii.

Ma ktoś z was pomysł co może być nie tak?

Slika

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 14 April 2025, 10:50

#2 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a tekort 15 April 2025, 10:37
Sprawdź diodę PD303, jeśli jest uszkodzona to ona może powodować taki stan rzeczy.

#3 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a BzykuPL 15 April 2025, 15:55
tekort napisal/-a:Sprawdź diodę PD303, jeśli jest uszkodzona to ona może powodować taki stan rzeczy.

Zwarcie ustąpiło - znalazłem problem. Złe połączenie przy PR2509.

Nadal występuje problem z ładowaniem baterii. Napięcie na EC_SMB_DA1 oraz EC_SMB_CK1 ok 3.3V więc komunikacja powinna być. Napięcie na baterii cały czas ok 10.5V.

#4 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a Machine 16 April 2025, 10:27
Measure the voltages on all the pins of the battery connector with and without the battery, power supply connected.
Measure the voltage on pins 63, 64 of the KBC and on pin 15 of the PU2502 with the battery inserted and without the battery.

#5 Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a BzykuPL 16 April 2025, 12:51
Wczoraj jak miałem płytę na stole po oblutowaniu układu ładowania zwarcie pomiędzy +19VB a napięciem +12.6V_BA+ na chwile ustąpiło. Podawałem napięcie kilka razy i było ok. Zadowolony napisałem post że jest ok i pozostał problem z ładowaniem.
Dzisiaj ponownie zwarcie tych sekcji. Przemierzyłem jeszcze na spokojnie inne rzeczy i okazało się że zwarty był PQ309 (tworzy on równoległą parę z PQ301). Wylutowałem PQ309 i testowo podłaczyłem płytę - brak zwarcia i wróciło ładowanie.
Niby banalnie prosty przypadek (zwarty pierwszy mosfet) a zmyliło mnie że na zasilaczu laptop działał poprawnie.

Dziwne to trochę - aż nie do uwierzenia. Aktualnie napięcie na bramce PQ302 w chwili ładowania baterii to ok 11.6V - czyli super. Wcześniej ok 17V i rosło jak się podało napięcie z zasilacza.

Posprawdzam jeszcze laptopa z 2-3 dni i dam znać. Może kiedyś ktoś będzie miał coś podobnego.

Re: Lenovo Legion 5 15ACH6, LA-L171P REV:1A - nie ładuje baterii ale na niej pracuje

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 16 April 2025, 12:51

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov