• Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

1. Der Titel des Themas sollte Folgendes enthalten: den Hersteller der Maschine, das vollständige Modell und die kurze Beschreibung des Fehlers.
  2. Die Themennachricht sollte enthalten: einen PCB-Markierungscode (im Falle von Hardware-Reparaturen), erweiterte Beschreibung des Fehlers, Was wurde überprüft/ersetzt/gemessen + Schlussfolgerungen und, die Frage. Wenn Sie keinen PCB-Markierungscode finden können, du solltest lesen DIESES THEMA. Wenn Sie immer noch keine PCB-Markierungscode finden können, laden Sie bitte ein sauberen Fotos von beiden Seiten des Motherboards - ist es erforderlich, alle Filme und Module zu entfernen, die möglicherweise diese Markierungen abdecken könnte.
  3. Bevor Sie ein neues Thema veröffentlichen, sollten Sie alle Themen im Unterforum AUSBILDUNGEN lesen und machen Sie eine vorläufige Diagnose basierend auf dem Inhalt dieser Ausbildungen.
  4. Das Hochladen vollständiger Anweisungen/Schaltpläne oder BIOS-Dateien / Firmware (oder das Verlinken auf andere Websites mit solchen Dateien) ist STRENG VERBOTEN. Sie können nur den kleinen Teil der Anweisung/Schaltplans oder den Link zur BIOS-Datei in UNVERIFIZIERTE BIOS-DATEIEN platzieren, der die Diagnose und Reparatur für den Themenautor vereinfacht. Sie können nicht mehr als eine vollständige Seite mit Anweisungen/Schaltplänen pro einzelnem Thema platzieren. Die Datei darf keine sichtbaren Wasserzeichen, "vertraulichen" Markierungen, E-Mail-Adressen usw. enthalten.
  5. Pro Thema darf nur eine fehlerhafte Maschine beschrieben werden. Für jede nächste Maschine sollten Sie ein neues Thema öffnen.
  6. Das Anfordern von Schaltplänen, Boardview, MB-Fotos, BIOS-Dateien oder Servicehandbüchern ist STRENG VERBOTEN. Wenn Sie irgendwelche von denen fragen wollen, sollten Sie ein neues Thema in DOKUMENTATION UND BIOS/EFI ANFRAGE Sub-Forum öffnen.

#1Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 11 April 2025, 13:13
Witajcie. Na stole tytułowy pacjent na płycie głównej BMKS 1-982-022-31 (198202231) z tytułowym objawem: włącza się na chwilę, po czym wyłącza, czerwona dioda LED błyska w sekwencji 2x - przerwa - 2x, po czym TV restartuje się i cały cykl powtarza się w nieskończoność. Brak obrazu, brak podświetlenia. TV pobiera 560-580mA.

Na podstawie instrukcji serwisowej - która jest dość uboga jeśli chodzi o ten konkretny problem - ustaliłem, że uszkodzona jest najpewniej płyta główna (BKMS). Instrukcja wskazuje, że jeśli dioda błyska 2x, to system wykrywa za wysokie napięcie MAIN_POWER, co oczywiście nie ma tu miejsca, bo napięcie to wynosi 12,6V - zatem jest poniżej dopuszczalnego progu 13,2V. Nadmienię tylko, że ten model TV jest zasilany z zasilacza "laptopowego" 19,5V - nie ma płyty z zasilaczem sieciowym wewnątrz.

Wykonałem pewne dodatkowe czynności, które wskazują na to, że oprócz płyty głównej (BMKS) reszta urządzenia raczej działa.
Bild
Gdy odłączę flex z gniazda, oznaczonego czerwoną ramką (połączenie z płyty BMKS do płyty LD - inwertera, zasilającego podświetlenie), pacjent startuje do ponad 1,6A i podświetlenie załącza się i działa, ale obrazu nie ma - ekran jest ciemny. Gdy odłączę dodatkowo oba flexy z gniazd, zaznaczonych na żółto, TV włącza się jak poprzednio do ponad 1,6A i na ekranie mam sekwencję "BIST test", czyli po kolei plansze: czerwona, zielona, niebieska, biała, czarna, szara. I tak w nieskończoność, dopóki nie odłączę zasilania. Wskazuje to na poprawne działanie zarówno samego panelu LCD, jak i podświetlenia.

I tu rodzi się pytanie: co powoduje, że płyta główna wykrywa za wysokie napięcie MAIN_POWER, pomimo, że to napięcie jest poprawne? Za skuteczną pomoc w namierzeniu usterki oferuję 50 Punktów 100 Punktów, z możliwością zamiany na gotówkę (PayPal).

Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Google Adsense [BOT] 11 April 2025, 13:13

#2 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von crayon 12 April 2025, 15:09
Cześć,
Udało Ci się znaleźć oraz sprawdzić dzielnik od pomiaru tego napięcia na płycie BMKS?

#3 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 13 April 2025, 02:31
Dziękuję za podjęcie tematu. Niestety nie, choć oczywiście to jest pierwsza rzecz, jaką tu należy wykonać - brak dokumentacji do tej płyty (a przynajmniej ja nie potrafię takowej znaleźć) w zasadzie uniemożliwia odnalezienie tego dzielnika.

#4 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von artid2 13 April 2025, 08:18
Cześć,
A może opisane przez Ciebie problemy to jednak problem z NAND lub lutowaniem procesora? Jest firma na Allegro, która naprawia te płyty. Objawy uszkodzenia o których piszą to:
- Restart po logo SONY / ANDROID,
- Tylko zielony led,
- Pomarańczowy / zielony led miga,
- Tylko biały led,
- Czerwony led miga 8 razy,
- Czerwony led miga 4 razy,
- TV martwy,
- Powolne działanie telewizora / aplikacji.

Pozdrawiam

#5 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 14 April 2025, 02:17
Żaden z podanych wyżej objawów nie odpowiada temu, który opisałem z detalami w poście #1. Gdybym szukał podwykonawcy, to nie pisałbym w dziale napraw. Poza tym nie opłacałoby mi się wysyłać płyty do Polski, bo w tej samej cenie znalazłbym ofertę na miejscu, w UK.

#6 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 14 April 2025, 15:30
Zwiększam nagrodę do 100 Punktów (nadal z możliwością zamiany na gotówkę - PayPal).

#7 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von msiedlin 17 April 2025, 00:18
Witaj, sony robiło złącza diagnostyczne do którego można było się podpiąć UARTem i prześledzić proces włączania płyty ładowania oprogramowania. Warto byłoby się podpiąć może w serwisówce jest informacja gdzie uart jest wyprowadzony z tego co pamiętam w starszych modelach były 2 .
Edit: co do rezystora pomiarowego linii 12V
KD-49XE9005 to chassis GN3TR a wiec :
str 21 service manual punkt 1-2. NO POWER U-COM FAILURE
Check 12V_MON
R446 Voltage.
Is the voltage >2.6V?
warto prześledzić flow żeby mieć pewność że napięcia są ok.
Pozdarwiam
Michał

#8 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 17 April 2025, 15:08
Jeszcze raz: 2 błyśnięcia czerwonej diody LED oznaczają, że płyta wykryła za duże napięcie MAIN_POWER, co oczywiście nie ma tu miejsca, bo napięcie to wynosi 12,6V - zatem jest poniżej dopuszczalnego progu 13,2V. Cały problem jest tutaj albo w dzielniku rezystorowym, który służy do pomiaru napięcia MAIN_POWER przez przetwornik ADC mikrokontrolera (widziałem nawet na Youtube filmik, gdzie ktoś wymieniał te rezystory, mając ten sam problem, ale w innej płycie niż moja, i niestety nie pokazał lokalizacji rezystorów, bo od razu z widoku płyty przeszedł do widoku rezystorów pod mikroskopem), albo w samym mikrokontrolerze, który niepoprawnie to napięcie odczytuje. Problem w tym, że nie jestem w stanie tych rezystorów namierzyć, ani choćby pinu mikrokontrolera, na którym to napięcie jest mierzone. BMKS to płyta główna. Ten "flowchart" jest, niestety, bardzo ubogi.
Bild

#9 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von matic 17 April 2025, 16:57
Vogelek23 hat geschrieben:że nie jestem w stanie tych rezystorów namierzyć
Set your multimeter to the continuity tester, place one probe to pin 11/13 of the connector CN4000, and attach a brass wire brush to the other probe. Then "comb" the entire board, especially near/under the main chip. You may be able to find the corresponding resistor in the voltage divider this way.

Example of the wire brush (picture source: 32clicks.com):
Bild

#10 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von msiedlin 17 April 2025, 17:45
No dobra a na płycie nie ma oznaczeń rezystorów? Bo moim zdaniem to µcom chyba monitoruje napięcie linii +12V (sygnał +12V_mon) mierząc napięcie na rezystorze R446 i ma być >2,6V w każdym razie ja tak myślę, niestety nie ma do tego schematu ideowego.

Pozdrawiam.
M

#11 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von Vogelek23 17 April 2025, 19:39
msiedlin hat geschrieben:No dobra a na płycie nie ma oznaczeń rezystorów?
Niestety, nie - płyta jest kompletnie pozbawiona warstwy overlay. Natomiast znalazłem inną serwisówkę, w której ta warstwa jest opisana na widoku ścieżek (top layer). Zlokalizowałem dzięki niej rezystor R446 i mam za nim równo 3V, czyli próg detekcji jest prawidłowy (>2,6V). Na R439 mam 2,13V, na pinie 3 uCom mam 3,3V czyli poprawnie. Sprawdziłem do R527 i wszystko jest książkowo - instrukcja twierdzi, że IC401 pracuje poprawnie. Ale skoro tak, to dlaczego urządzenie sygnalizuje zbyt wysokie napięcie MAIN_POWER? Co jeszcze bierze udział w detekcji tego napięcia?

#12 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się

von msiedlin 17 April 2025, 20:49
A z tym napięcięm 12V jest wszystko w porządku? Może któryś kondensator elektrolityczny zwiększył ESR i są jakieś tętnienia na zasilaniu może na płycie JK albo G w zależności od modelu, jest jakaś elka uszkodzona albo w samym zasilaczu. Zobacz oscyloskopem czy nie ma szpilek na zasilaniu.

Pozdrawiam
M

#13 Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się  [GELÖST]

von Vogelek23 17 April 2025, 21:10
TV naprawiony! Mówiąc szczerze, nie spodziewałem się rozwiązania od tej strony, ale... chyba intuicja w tym zawodzie jest ze wszech miar potrzebna. "Puściły" kulki pod scalerem IC4600. Po jego przelutowaniu do rozpływu, TV wyświetla poprawny obraz.

Jak do tego doszedłem? Otóż gdy TV był włączony w pętli i migał sobie 2x diodą LED, zacząłem lekko uginać (naciskać palcem) płytę BMKS w różnych miejscach - w okolicy gniazd na taśmy do T-CON płyta przez chwilę zaczęła pobierać prawie 2A. Odgiąłem nieco do góry róg płyty (patrząc od tyłu TV - górny lewy) i prąd zaczął "skakać" od 1A do 2A w pętli. Po puszczeniu płyty wracał do stabilnych 580mA. Zdecydowałem się na przelutowanie IC4600 kompletnie "w ciemno" i trafiłem w 10.

Wszystkim bez wyjątku bardzo dziękuję za udział w dyskusji i podjęcie tematu.

Re: Sony KD-49XE9005 - czerwona dioda LED błyska 2 razy i TV nie włącza się  [GELÖST]

von Google Adsense [BOT] 17 April 2025, 21:10