• Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#1 Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 16 April 2025, 22:07
Witam !!!

Mam problem z dekoderem DVB-T2 Optibox nGEN podejrzewam że jest uszkodzony w nim kondensator (1000uF 16 V) obok transformatora. Proszę o pomoc i wypowiedzenie się czy dany kondensator może być uszkodzony. Oto film jak zachowuję się dekoder po podłączeniu do prądu i naciśnięciu przycisku zasilania power oraz zdjęcia dekodera.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pozdrawiam Piotr

Sie müssen angemeldet sein, um die an diesen Beitrag angehängten Dateien anzeigen zu können.

Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Google Adsense [BOT] 16 April 2025, 22:07

#2 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 17 April 2025, 00:04
Po pierwsze - jako że masz ustawiony zerowy poziom doświadczenia - chciałbym zwrócić uwagę, abyś był ostrożny w uruchamianiu tego typu urządzeń, ponieważ zasilacz sieciowy jest wbudowany w urządzenie, jest nieizolowany i występują na nim napięcia, które mogą spowodować porażenie. Dobrą praktyką w przypadku takich urządzeń jest praca w lateksowych lub gumowanych rękawiczkach ESD.

Po drugie - czy masz oscyloskop? Jeśli tak, to dobrze by było obejrzeć napięcia na wszystkich kondensatorach elektrolitycznych - tylko w ten sposób można określić, czy kondensator pracuje prawidłowo i odfiltrowuje napięcie, czy nie. Oczywiście w przypadku urządzeń, zasilanych wprost z sieci energetycznej, badane urządzenie powinno być zasilane przez transformator separacyjny 1:1, a jeszcze lepszym (bezpieczniejszym) rozwiązaniem jest zastosowanie sondy różnicowej. Jeśli nie masz oscyloskopu, to po prostu wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne na nowe - nie masz ich dużo, raptem 6 sztuk.

Po trzecie - zanim zabierzesz się za wymianę kondensatorów, sprawdź, czy to, co zaznaczyłem strzałką, to jest niedolutowana nóżka układu - bo na zdjęciu to wygląda, jakby ta nóżka była zaśniedziała i nie miała poprawnego styku z padem.
Bild

#3 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von matic 17 April 2025, 08:53
Bane24 hat geschrieben:Proszę o pomoc i wypowiedzenie się czy dany kondensator może być uszkodzony.
Yes, this capacitor is definitely damaged and needs to be replaced. The symptoms of the fault indicate a power supply problem, which is most likely the fault of this capacitor.

I do not recommend trying to turn on the device in its current state, as due to the failure of this capacitor, there is a high ripple on the output of the power supply, which may damage other components of the circuit (especially chips), which may lead to irreparable damage.

#4 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 17 April 2025, 15:47
Prosze je zobaczyć i napisać czy teraz są dobrze widoczne oraz czy wszystko z tą nóżką jest w porządku jeśli nie to jak mogę ją poprawić aby było wszystko z nią w porządku.
Bild

Pozdrawiam Piotr

#5 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 17 April 2025, 16:50
Ósma nóżka tej pamięci Flash jest zdecydowanie do przelutowania, bo jest utleniona.

#6 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 17 April 2025, 17:48
Witam

Dziękuję za pomoc

Jak dobrze rożumiem to chodzi Panu o nóżkę którą zaznaczyłem na niebiesko ??? Tak

Mam pytanie czy wystarczy przelutować samą nóżkę czy najlepiej cały układ pamięci flash ???

Bild

Pozdrawiam Piotr

#7 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 17 April 2025, 21:34
Tak, chodzi o tę nóżkę. Jeśli pozostałe nóżki trzymają się padów, to wystarczy przelutować tę zaznaczoną.

#8 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 17 April 2025, 22:01
Witam !!!

Mam pytanie czy jest możliwość dokupienia nowej nóżki do tego układu?
Mam obie lutownicę Zhaoxin 936DH – 75W oraz lutownicę na gorące powietrze hotair Yihua 858D.Wydaje mi się że do przelutowania tej nóżki lepszym wyborem będzie Zhaoxin 936DH niż Hotair Yihua 858D.Mam pytanie jakie jest Pana zdanie na ten temat ???

Pozdrawiam Piotr

#9 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 18 April 2025, 11:28
Bane24 hat geschrieben:Mam pytanie czy jest możliwość dokupienia nowej nóżki do tego układu?
Oczywiście, że NIE. W tym przypadku wystarczy delikatnie - podkreślam: DELIKATNIE! - zeskrobać skalpelem utlenioną warstwę, dać odrobinę topnika i przelutować nóżkę zwykłą lutownicą kolbową. Hot-air nie pozwoli na efektywne przelutowanie tej nóżki. Jeśli natomiast nóżka zostanie urwana, to w zasadzie są nikłe szanse na naprawę urządzenia, bo ten układ zawiera firmware - czyli oprogramowanie funkcjonalne. Bez oprogramowania urządzenie staje się przyciskiem do papieru.

Jedna ważna uwaga - jeśli Twoja wiedza na temat elektroniki jako takiej jest istotnie zerowa (co wynika z zadawanych przez Ciebie pytań), na Twoim miejscu poprosiłbym kogoś, kto zna choćby podstawy lutowania i ma jakąkolwiek praktykę w tym temacie, aby zrobił to za Ciebie, na Twoich oczach. Ryzyko dalszych uszkodzeń w przypadku, gdy robisz coś po raz pierwszy i całkowicie samodzielnie, jest dość wysokie. Jeśli chcesz naprawiać elektronikę, zacznij od podstaw teoretycznych - dowiedz się, za co odpowiadają i jak działają poszczególne elementy elektroniczne, naucz się lutowania (najlepiej na płytkach, które i tak mają iść "do kosza" i nie będzie Ci szkoda, gdy coś zniszczysz), a dopiero potem myśl o naprawianiu urządzeń, które docelowo mają działać. Mamy na forum dział PIASKOWNICA, gdzie możesz "budować" swoją wiedzę teoretyczną z podstaw elektroniki, zadając własne pytania. Dokładamy zawsze starań, aby ta teoria była jak najbardziej przystępna i zrozumiała.

#10 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von clops35 18 April 2025, 12:00
Vogelek23 hat geschrieben:Mamy na forum dział PIASKOWNICA, gdzie możesz "budować" swoją wiedzę teoretyczną z podstaw elektroniki
Cześć,
przypomnę że jest również dział szkolenia z którym warto się zapoznać i do którego warto zaglądać.
Opisane tam są metody i sposób eliminacji usterek płyt głównych, sam regularnie tam zaglądam ze względu na to iż w dzisiejszych czasach nie sposób nadążyć za postępem technologicznym nawet bardzo doświadczonym serwisantom.
Jeżeli zaś chodzi o to czym przelutować tą nóżkę to wystarczy pozbyć się tlenku z nóżki, nałożyć na nią topnik i delikatnie zwilżyć grot cyną i dotchnąć do lutowanej nóżki jednocześnie dokładając nową cynę (w tym przypadku 0,7mm będzie OK), aż zobaczysz że cyna na padzie również się rozpłynęła.
Dodam tyle że jest ogromna ilość materiałów dydaktycznych na youtube opisująca proces poprawnego lutowania.
I na koniec bardzo ważne nie żałuj na chemii (chemia to pół sukcesu).
Pozdrawiam
clops35.

#11 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 18 April 2025, 14:02
Witam

Dziękuję wszystkim za pomoc !!!

Tak jak mi się wydawało do przelutowania tej nóżki należy użyć stacji lutowniczej Zhaoxin 936DH chciałem się tylko upewnić czy idę dobrym tropem.Dekoder DVB-T2 Optibox nGEN dostałem od znajomego który miał go wyrzuć go kosza wziołem go od niego aby posłużył mi do nauki elektroniki jak i zarówno samego lutowania.

"W tym przypadku wystarczy delikatnie - podkreślam: DELIKATNIE! - zeskrobać skalpelem utlenioną warstwę, dać odrobinę topnika i przelutować nóżkę zwykłą lutownicą kolbową."

Jaki polecacie Państwo skalpel do elektroniki ???

Pozdrawiam Piotr

#12 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 18 April 2025, 15:04
Bane24 hat geschrieben:Jaki polecacie Państwo skalpel do elektroniki ???
Chirurgiczny, z wymiennymi ostrzami. Najczęściej używanymi ostrzami (przynajmniej w mojej praktyce) są: 10 i 10A. Natomiast tego typu zapytania powinny znaleźć się w dziale NAPRAWA WARSZTAT, bo treści, o które pytasz, wykraczają poza ramy tematyczne działu NAPRAWA INNE i tego wątku.

#13 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 18 April 2025, 20:12
Dziękuję za pomoc

#14 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 18 April 2025, 20:17
No a gdzie rozwiązanie problemu? Nie bez przyczyny usunąłem Twój ostatni post i odblokowałem wątek.

Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Google Adsense [BOT] 18 April 2025, 20:17