• Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#21 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 25 April 2025, 15:50
Nie użyłeś topnika, dlatego lut wygląda jak smarki. Topnik naprawdę działa - użyj go, a zobaczysz "magię" ładnych lutów. Tylko nie za dużo, żeby nie utopić układu - ot, pół kropelki na samą nóżkę.

Re: Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Google Adsense [BOT] 25 April 2025, 15:50

#22 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 25 April 2025, 16:49
Witam !!!

Jakiego typu grotu do tego najlepiej użyć ???

Pozdrawiam Piotr

#23 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von clops35 25 April 2025, 16:56
To zależy jaką masz stację? Na jakie groty, bo tu chodzi o pojemność cieplną grota.
To nie są zbyt wymagające układy co do lutowania (nie odbierają zbytnio temperatury), oglądałeś jakim Sebastian lutował?
Ze względu na brak doświadczenia proponował bym większy od tego co na filmie, może zrób zdjęcie jakie masz i coś dopasujemy.

#24 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 25 April 2025, 17:10
Witam !!!
Posiadam stację lutowniczą Zhaoxin 936DH - 75W.Topinik którego użyłem to Topnik Flux TK83 z pędzelkiem do lutowania SMD - 50ml był przeterminowany był ważny do 11.06.2024.
Urwałem niechcący nóżkę którą miałem przelutować.Czy jest możliwość dokupienia całej pamięci Flash ????

Pozdrawiam Piotr

#25 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Vogelek23 25 April 2025, 18:56
Bane24 hat geschrieben:Urwałem niechcący nóżkę którą miałem przelutować.
Wróć do postu #9 (post303191.html#p303191) i potraktuj to jako lekcję na przyszłość. Nic już z tym nie zrobisz, o ile nie masz dostępu do firmware'u (czyli zawartości tej pamięci) oraz do programatora SPI.

Bane24 hat geschrieben:Czy jest możliwość dokupienia całej pamięci Flash ????
Jest, ale te pamięci kupuje się puste - bez żadnych danych. A Ty potrzebujesz pamięci z zawartością, żeby móc w ogóle myśleć o naprawie tego urządzenia. Ponieważ fizycznie uszkodziłeś oryginalną pamięć, sam raczej nie będziesz w stanie odczytać z niej czegokolwiek, aby zaprogramować nowy układ. Są metody na "połatanie" brakującej nóżki, ale nawet nie będę o nich wspominał, skoro nie jesteś w stanie polutować takiego układu, bo to "połatanie" wymaga tysiąckrotnie większej precyzji.

#26 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 25 April 2025, 19:03
Dziękuje za pomoc

Mam pytanie czy Topnik którego użyłem to Topnik Flux TK83 z pędzelkiem do lutowania SMD - 50ml był przeterminowany był ważny do 11.06.2024.Czy mogło to mieć wpływ na mój proces lutowania.

Pozdrawiam Piotr

#27 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN 

von Vogelek23 25 April 2025, 19:09
Na pewno przeterminowany topnik miał wpływ na jakość lutowania (stąd "smarki" zamiast gładkiego, połyskującego lutu), ale nie miał wpływu na brak umiejętności manualnych i urwanie nóżki układu scalonego. Myślę, że na ten moment możesz już zablokować ten wątek (ponieważ temat naprawy urządzenia został wyczerpany) a dalsze pytania odnośnie technik lutowania czy podstaw elektroniki zadawać w stosowniejszym do tego dziale.

#28 Re: Naprawa dekodera DVB-T2 Optibox nGEN

von Bane24 25 April 2025, 19:13
Dziekuję za pomoc