• PS3 RLOD, YLOD itp.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 2 czerwca 2011, 15:17
koko115 napisał(a):Z tego co widzę na youtube to każdy wlutowuje ukłądy z radiatorem. Na przykład ten koleś:
http://www.youtube.com/user/ukenTV#p/u/25/90wz5SFcz2o

Oczywiście... Można i tak, ale...
Wyższa temperatura grzania, dłuższy czas, a wiadomo jak to wpływa na płytę.
DjDave napisał(a): Reballing obu układów nie pomógł więc podejrzewam że na środku nie ma połączenia.

Jakie kulki użyłeś przy reballu?
DjDave napisał(a):...pod ciężarem obu układów z radiatorami wygina mi się płyta.

W jaki sposób mocujesz płytę, że Ci się płyta wygina? Jedyna odpowiedź na wyginającą się płytę, to złe mocowanie.

Re: Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 2 czerwca 2011, 15:17

#22 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 3 czerwca 2011, 14:53
Reballing robiłem na ACHI IR PRO SC, na kulach ołowiowych. Przed wickowaniem pobielam pady na układzie i płycie cyną ołowiową ale w tym przypadku i tak użyłem profilu dla Pb Free opisanego na forum przez kolegę bodajże smoov. Płytę mocuje wzdłuż, z jednej strony gdzie nie ma gniazd kładę ją bezpośrednio na szynie z drugiej zaś strony na dwóch łapkach. Płytę ustawiam na środku podgrzewacza. Wygina się ona dokładnie na środku układu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

#23 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez willyvmm 3 czerwca 2011, 15:54
Do achi trzeba dokupić specjalny support. Wygląda to tak:
Obrazek

#24 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 3 czerwca 2011, 16:34
Mógłbyś podać namiary gdzie można to kupić?
Swoją drogą potrzebuje sito do CXD2981AGB. Czy jest ktoś z pomorza kto mógłby pożyczyć takie sito? Ewentualnie czy mógłby ktoś listem podesłać. Odeśle zwracając koszta wysyłki.
Te sita które ja posiadam nie pasują bo mają za mało dziurek. Raz próbowałem po dostawiać ręcznie te kulki i się udało ale było tak wyczerpujące jak bym 10 reballingów z rzędu zrobił.

#25 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 3 czerwca 2011, 16:38
Kolega willyvmm mnie uprzedził ;)
Chińczycy sprzedają ten profil po 80USD.
W Twoim przypadku płyta nie jest dobrze podparta i stąd te odkształcenia.
Jak już wcześniej pisałem... te układy są za ciężkie, żeby je tak po prostu kłaść, a radiator odbiera bardzo dużo ciepła, przez co trzeba grzać mocniej i dłużej.
Właśnie dla tego ja ściągam radiator i spokojnie kładę układ bez tej ramki.

#26 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Maciek279 3 czerwca 2011, 16:38
DjDave czy mi się wydaje czy układ krzywo siedzi na kulkach?? Patrze na 3 zdjęcie. Wygląda jakby róg z prawej strony zdjęcia siedział niżej.

Co do uchwytu do ps3 jest nawet na allegro.

#27 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 3 czerwca 2011, 16:39
Maciek279 napisał(a):DjDave czy mi się wydaje czy układ krzywo siedzi na kulkach?? Patrze na 3 zdjęcie. Wygląda jakby róg z prawej strony zdjęcia siedział niżej.

Układ zdecydowanie ucieka z jednej strony... Nie wydaje się koledze.

TUTAJ kupisz ten support.

#28 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez willyvmm 3 czerwca 2011, 16:41
U chinczyków albo na ebaju.
Wpisz w wyszukiwarkę "support clamp ps3"

#29 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 3 czerwca 2011, 22:35
Oba rogi układu są na tej samej wysokości tylko po prostu płyta jest wygięta. Z GPU zdjąłem radiator ale było już za późno bo najpierw robiłem CPU a z niego znacznie gorzej ściągnąć radiator. Jednak na pewno do się go ściągnąć bo wydaje mi się że jest tak samo zamocowany jak na Athlonach 64 (jakiś klej silikonowy) a z takiego już ściągałem IHS z powodzeniem. Robiłem to żyletką, jednak przy wyjętym procesorze.

#30 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 3 czerwca 2011, 22:38
Ja podgrzewam układ do ~100st a następnie zrywam IHS, ale z wyczuciem. Jak stawia za duży opór, podgrzewam układ ponownie i tak do skutku, aż minimalnymi ruchami zdejmę radiator.

#31 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 7 czerwca 2011, 16:05
Zakupiłem platformę i chyba faktycznie płyta się nieco wyprostowała, jednak powstał kolejny problem a mianowicie przy wickowaniu zdrapała się soldermaska. Czy taki układ ma prawo zadziałać?

Obrazek

#32 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kmkm2 7 czerwca 2011, 16:37
Loteria , może działać może nie działać, zobacz od czego są zniszczone pady.

#33 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 7 czerwca 2011, 17:04
Zniszczone pady to prawdopodobnie masa, jednak kulki się zlały. Zastanawiam się, czy gdybym postawił te kilka kulek na płycie to czy by się nie zlały?

Obrazek

#34 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kmkm2 7 czerwca 2011, 17:07
Zregeneruj soldermaskę.

#35 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 7 czerwca 2011, 17:20
DjDave napisał(a):Zniszczone pady to prawdopodobnie masa, jednak kulki się zlały. Zastanawiam się, czy gdybym postawił te kilka kulek na płycie to czy by się nie zlały?

Niestety... Też się zleją. Musisz zregenerować soldermaskę.

#36 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 9 czerwca 2011, 20:27
Po użyciu platformy płyta się wyprostowała. Wstawiłem inne GPU i konsola śmiga. Jednak chciałbym spróbować zregenerować solder maskę gdyż to sprawne GPU wyjąłem z innej konsoli. Robił już ktoś coś takiego? Czytałem o regeneracji na płycie ale na układzie się nie spotkałem.

#37 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 9 czerwca 2011, 21:08
Sporo zabawy... Aczkolwiek technika ta sama.

#38 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Dawid20 9 czerwca 2011, 21:10
DjDave napisał(a):Zakupiłem platformę i chyba faktycznie płyta się nieco wyprostowała, jednak powstał kolejny problem a mianowicie przy wickowaniu zdrapała się soldermaska. Czy taki układ ma prawo zadziałać?

Obrazek

Kolego gdzie zakupiłes te platforme i ile za nią zapłąciłeś ? Bo sam poszukuje

#39 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez shakez 9 czerwca 2011, 21:35
Dawid20 napisał(a):Kolego gdzie zakupiłes te platforme i ile za nią zapłąciłeś ? Bo sam poszukuje

Przeczytaj temat jest to podane.

#40 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 9 czerwca 2011, 22:04
Znalazłem na Alledrogo. Kurierem była u mnie drugiego dnia.

Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2011, 22:04