• Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table

przez klarus 7 czerwca 2011, 19:23
Witam.

Trafił do mnie powyższy laptop z komunikatem na ekranie jak w temacie.
Po wymontowaniu dysku i po podpięciu go przez kieszeń USB okazało się ze wygląda on tak jakby był nowy, nie sformatowany. Dysk instaluje się bez problemów, pokazuje pojemność.
Moje pytanie do szanownych kolegów jest takie:
Czy jest szansa na przywrócenie struktury tego dysku? Dane jak i partycja C: są niepotrzebne. Zależy tylko na odzyskaniu partycji re-covery i zainstalowaniu systemu.
Klient nie posiada żadnych płyt a naklejka jest nieczytelna. Dodam ze nie wykonywałem jeszcze żadnych operacji na w/w dysku.

Pozdrawiam

Re: Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table

przez Google Adsense [BOT] 7 czerwca 2011, 19:23

#2 Re: Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table 

przez demeo 7 czerwca 2011, 19:32
Witam,

Najpierw zrób kopię dysku, sektor po sektorze, i pracuj na kopii.

Następnie poszukaj jakiegoś oprogramowania do odsykiwania partycji, jest tego sporo jak wpiszesz w google "partition recovery". Jeśli to jest uszkodzenie tabeli partycji to z odzyskaniem struktury partycji nie powinno być problemu.

--
pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table 

przez arvika 7 czerwca 2011, 19:38

#4 Re: Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table

przez klarus 8 czerwca 2011, 13:35
Witam ponownie.

Zrobiłem kopie po-sektorową używając DMDE. Jeżeli otworzę obraz mogę widzieć cale drzewo dysku, wszystkie dane, itp. Okazało się jednak ze muszę odzyskać najlepiej wszystko bo nie ma tam partycji recovery. Wszystkie narzędzia i obrazy są na partycji z danymi jak w większości laptopów Toshiba które do tej pory robiłem. Jako ze nie miałem jeszcze do czynienia z DMDE prosiłbym kolegów o pomoc w odbudowaniu dysku.

Pozdrawiam

Problem rozwiązany. Dysk odbudowałem za pomocą opcji wstaw partycje. Wysypał się tylko bootmgr ale to naprawiłem poprzez startup repair. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie.

Re: Toshiba SAT. L450D-113- Wrong partion table

przez Google Adsense [BOT] 8 czerwca 2011, 13:35