• RA250e w praktyce.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 RA250e w praktyce.

przez sebaku 22 listopada 2010, 19:40
Witam wszystkich mam pytanie do posiadaczy stacji Recco RA250e a mianowicie od niedawna posiadam tą stacje z tym większym podgrzewaczem w dziedzinie lutowania BGA jestem początkujący. Czy mógłby ktoś opisać jak wygląda przykładowy profil jakie nastawy stosujecie na stacji oraz na podrzewaczu? albo przynajmniej co robię źle?
1. Grzeje płyta dolnym podgrzewaczem do około 140 stopni.
2. Uruchamiam RA250e grzejąc początkowo temperaturą nastawioną na stacji 100 stopni przez około 90 s, przepływ powietrza ustawiony na 10,
3. Zwiększam nastawienia stacji na 200 stopni a przepływ powietrza na 15 i tak grzeje przez około 60s,
4. W fazie reflow przepływ zwiększam do 20, i teraz nie wiem jaką temp mogę ustawić żeby nie uszkodzić układu i na jaki czas?
Niektóre układy schodziły już przy 220 stopniach (na stacji) natomiast inne dopiero przy 350 (na stacji) z tym że z tego co czytam na forum to układy nie wytrzymują więcej jak około 220 stopni. Mierzyłem temp termoparą pod układem (tam gdzie kulki są) to po grzaniu w fazie reflow temp. nastawioną na stacji 300 stopni dopiero po około 50 sekundach pod układem było 207 stopni i układ puścił tylko że rdzeń musiał chyba mieć większą temp. niż ta mierzona pod układem więc czy taki układ ma prawo jeszcze żyć?

Dodam że pomiary uzyskane za pomocą termopar zarówno na stacji oraz na podgrzewaczu znacznie odbiegają od rzeczywistości, tyle kasy za tą stacje a różnice sięgają nawet do 20 stopni.

Re: RA250e w praktyce.

przez Google Adsense [BOT] 22 listopada 2010, 19:40

#2 Re: RA250e w praktce

przez kangunga 22 listopada 2010, 21:59
Mam w serwisie taką stacje, trochę będziesz musiał sie nameczyć niż ją wyczujesz. Jest całkiem jeśli troche się ją poprzerabia.

#3 Re: RA250e w praktce

przez sebaku 22 listopada 2010, 22:21
Dzięki za zainteresowanie, no właśnie wiele jej brakuje, a czy mógłbyś napisać coś więcej na temat dobierania na niej profili? czy rzeczywiście trzeba grzać tak wysokimi temperaturami?

#4 Re: RA250e w praktce 

przez kangunga 22 listopada 2010, 22:44
Jak znajdę trochę czasu to prześlę jakieś gotowe profile, tylko przerobiłem trochę nasz podgrzewacz i nie wiem czy profile ci coś pomogą. Bo dużo zależy od dołu. Bezołów musisz grzać na dolnym podgrzewaczu minimum do 180°C.

#5 Re: RA250e w praktce

przez sebaku 22 listopada 2010, 22:54
Byłbym bardzo wdzięczny :-) już sama informacja że dół do takich temperatur muszę grzać dużo mówi bo bałem się że to 140 już będzie za dużo, tylko czy płyta się nie wygina przy takich temperaturach? a tak orientacyjnie góre w takich warunkach do ilu można pociągnąć?

#6 Re: RA250e w praktce

przez Maxur 3 grudnia 2010, 18:46
Płyta wygnie Ci się jeżeli wlaśnie będzie różnica temepratur z góy i z dołu i w róznych miejscach płyty np na brzegach, fizyka sie kłania. Aby uniknąć wyginiania się płyt trzeba ją całą równomiernie rozgrzać od dołu a z góry " dogrzać " miejsce w którym jest układ i go zdjąć.

#7 Re: RA250e w praktce

przez michallus 3 grudnia 2010, 19:12
Kup porządne głowice do zestawu bo te Recco do niczego się nie nadają.

#8 Re: RA250e w praktyce.

przez marekprint 8 czerwca 2011, 13:37
Kto na tym pracuje ??
Może się wymienimy profilami , nam czasami udaję się podpalić układ lub zniszczyć .
Może jakieś wskazówki .
Jak przerobić podgrzewacz PH-A3 , bo naszym zdaniem za małą temperaturę daje ?
Gdzie te głowice można kupić , mówicie o porządnych ?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).