• PS3 RLOD, YLOD itp.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#41 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez koko115 10 czerwca 2011, 14:46
Możecie przybliżyć, gdzie jest opisana naprawa solder maski ? Zawsze myślałem że tak uszkodzony układ nadaje się tylko do kosza...

Re: Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2011, 14:46

#42 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 10 czerwca 2011, 14:51
TUTAJ jest trochę informacji na ten temat.

#44 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez R2D2 10 czerwca 2011, 21:51
Naprawę tego typu uszkodzeń robię przy pomocy kleju do elementów SMD.
Nieuszkodzoną część maskuje taśmą papierową.
Uszkodzone pole należy oczyścić ze spoiwa pod mikroskopem do gołej miedzi , następnie
umyć uszkodzone pole najlepiej acetonem.
Wysuszyć hotem .
Następnie nanieść klej i zebrać jego nadmiar , zebrać trzeba trochę więcej bo klej ma sporą rozszerzalność w trakcie utwardzania.
Klej utwardzamy nagrzewając go do temperatury 90° C przez 3-4 minuty.
Po utwardzeniu i ostygnięciu zakładam sito i przez otwory zeszlifowanym na płasko wiertłem 0,7 mm nawiercam ręcznie w kleju otwory na kule do miedzi.

W tej chwili rzadko stosuję tą metodę bo układy są stosunkowo tanie a opłacalność takiego procesu niewielka.
Jak ktoś ma wolny czas i sprzęt to polecam metodę.

#45 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez DjDave 10 czerwca 2011, 23:13
R2D2 napisał(a):..Po utwardzeniu i ostygnięciu zakładam sito i przez otwory zeszlifowanym na płasko wiertłem 0,7 mm nawiercam ręcznie w kleju otwory na kule do miedzi.
...

Nie wyobrażam sobie tego. Warstwa miedzi, czy to na układzie czy na płycie to ułamek milimetra. Więc wiercąc albo nie przewiercisz kleju albo uszkodzisz pad. Szansa na nieuszkodzenie padu jest naprawdę znikoma.

#46 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez michallus 11 czerwca 2011, 07:49
Tak czasem się regeneruje soldermaskę na płycie jak z niej nic nie zostanie....
Czasochłonna operacja, jednak do wykonania.

Do drobnych napraw stosuję czerwony klej koki do większych soldermaskę do PCB (UV)

Czy ktoś przerabiał wymianę napędu w PS3 bez posiadania oryginalnej elektroniki?

#47 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez koko115 11 czerwca 2011, 09:13
R2D2 napisał(a):.
Po utwardzeniu i ostygnięciu zakładam sito i przez otwory zeszlifowanym na płasko wiertłem 0,7 mm nawiercam ręcznie w kleju otwory na kule do miedzi.

Skąd wiesz jak głęboko wiercić ?, oraz w jaki sposób usuwasz pozostałość ołowiu z miedzi ?

#48 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez gathor 11 czerwca 2011, 09:36
michallus napisał(a):Czy ktoś przerabiał wymianę napędu w PS3 bez posiadania oryginalnej elektroniki?

Ja przerabiałem...
Niestety nie zadziała. Konsola się włączy, wszystko pięknie działa, ale napędu nie wykryje.
Myślę, że to temat na osobny wątek. Jednak jedyne co mogę doradzić, to (jeśli padła soczewka) wymianę lasera. Jeśli padła elektronika... Tylko jej naprawa.

#49 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez R2D2 11 czerwca 2011, 09:57
michallus napisał(a):
Skąd wiesz jak głęboko wiercić ?, oraz w jaki sposób usuwasz pozostałość ołowiu z miedzi ?

Wiercę wiertłem ręcznie bez wiertarki , wiertło mam w oprawce albo używam maszynowego które ma trzonek (uchwyt) 3,15mm.
Operacje wiercenia trzeba przeprowadzić delikatnie , i kręcić wiertłem do momentu pojawienia się opiłków miedzi lub co 2-3 obroty zaglądać do otworu.
Miedź jest na tyle gruba że stępionym celowo wiertłem nie zniszczymy jej ( nie przewiercimy warstwy miedzi ).
Oczywiście proces wymaga precyzji , mikroskopu i sporo czasu.
Pozostałości spoiwa usuwam poprzez zeskrobanie mechaniczne pod mikroskopem.

#50 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kmkm2 15 czerwca 2011, 19:15
Problem z wylutowaniem CELL. Chodzi o to że, grzałem normalnym profilem do pbfree to cell nawet nie drgnął ale, jak podbiłem temperaturę i cell zaczął pływać to porobiły się burchle na PCB. Co może być nie tak?

#51 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez R2D2 16 czerwca 2011, 09:34
Prawdopodobnie podniesienie temperatury dołu powoduje że dolna powierzchnia płyty ma temperaturę dużo wyższą niż górna lub
elementy odbierają dużo ciepła z powierzchni płyty ( są niedogrzane ) , a tam gdzie nie ma elementów ( obciążenia cieplnego ) robią się pęcherze.
Niech kolega następnym razem zmierzy temperatury w paru miejscach na płycie.
Ja demontuje GPU zakładając na żelastwo czapkę z 2 warstw kaptonu co radykalnie zmniejsza odprowadzanie ciepła przez tego klocka.

#52 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Maxur 19 czerwca 2011, 03:38
kmkm2 napisał(a):Problem z wylutowaniem CELL. Chodzi o to że, grzałem normalnym profilem do pbfree to cell nawet nie drgnął ale, jak podbiłem temperaturę i cell zaczął pływać to porobiły się burchle na PCB. Co może być nie tak?

Przy wylucie CPU / GPU w PS3 trzeba pamiętać o tym, że po pierwsze samo PCB jest duże a układy mają metalowe osłony które szybko odbierają ciepło i się długo nagrzewają. Większość "roboty" powinien na siebie wziąć dolny podgrzewacz, ważne jest żeby nagrzewał on cały czas do samego końca programu (przy ACHI jest to 275 C, ale nie ma co się martwić płyta nigdy nie nagrzeję się do takiej temperatury a będziesz miał pewność, że do samego końca programu bedziesz dostawał sporą dawkę ciepła która zagwarantuje Ci, że zdejmiesz CPU/GPU bez zadnego oderwanego pada czy też bąbla. Oczywiście flux musi być dobrej jakości bo on tutaj też odgrywa kluczową role, warto też zaopatrzyć się w metalową rame do której przykręcisz płyte PS3 szczególnie te z pierwszej generacji, dzięki czemu płyta nie wygnie się ani o drobinke).

#53 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez serwis24 1 lipca 2011, 12:50
Witam

Panowie, zastanawia mnie czy RSX sa wymienne ? Chodzi mi o wersje, 40gb/60gb/80gb ? Bo po zdjeciu IHS`a widac ze roznia sie ta drobnicą obok rdzenia.

Probowalem wlutu RSX z 60GB do 80GB wersji, ale nie idzie. Dlatego zastanawiam sie czy te uklady sa niewymienne pomiedzy soba, czy poprostu mam ubite grafiki.

#54 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez michallus 1 lipca 2011, 13:26
Nie są one przypadkiem przypisywane do danej płyty ??

#55 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez serwis24 1 lipca 2011, 13:28
Cell mozliwe, ale RSX z tego co mi wiadomo nie.

#56 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Maxur 1 lipca 2011, 19:31
Jest pare wersji RSX'ów, w zależności od typu płyty i roku wydania głównie są to 90 nm , 65 nm , 45 nm i w tym roku bodajże ma być 35 nm. RSX są wymienialne, ważne żeby GPU pochodził z tego samego modelu i działać będzie, CPU też można podmieniać ale wiąże się to z przelutowaniem kości z firmware inaczej będzieli mieli YLOD. Z doświadczenia powiem jeszcze, że mostki południowe nie są zamienne i bardzo bardzo ciężko się je wymienia ( uszkadzają się poprzez temeprature ).

#57 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez serwis24 9 lipca 2011, 11:22
Ma ktoś moze dostęp do RSX`ów ? Konkretnie chodzi mi o cxd2991GB, jest to RSX z wersji 80gb.

#58 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Maxur 9 lipca 2011, 18:52
Mam dwie sztuki z trupów.

Update

Sorry mam dokładnie, CXD2991EGB. Więc raczej nie podejdzie.

#59 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez serwis24 11 lipca 2011, 15:44
Niby na googlach jest napisane : Support PS3 Model : 20GB, 80GB ten EGB

Chipy sa sprawne ? Zreszta, PW

#60 Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez kamilj 24 sierpnia 2011, 09:44
Witam panowie.

Dzisiaj przytrafiła mi się pierwsze niepowodzenie naprawy PS3.

Do tej pory robiłem tylko PS3 FAT z YLOD/RLOD i po reballingu RSX wszystkie wstały i śmigają do dziś.

Niedawno trafił do mnie PS3 SLIM z RLOD no i standardowo reballing RSX'a - dalej RLOD, reballing CPU - bez zmian.

Czy w tych konsolach coś jeszcze pada? Jakie są wasze doświadczenia?

Czy jakiś uszkodzony element (napęd, dysk) może w ten sposób unierychomić konsolę?

Pozdrawiam.

Re: PS3 RLOD, YLOD itp.

przez Google Adsense [BOT] 24 sierpnia 2011, 09:44