• Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

demeo 12 Червня 2011, 19:30
Witam,

Moje aktualne zapasy cyny polskiej produkcji powoli się kurczą, z ciekawości pytam czy są jakieś cyny/spoiwa, które
są bardziej polecane od innych, stopy, producenci?

Czy ktoś korzystał ze stopów z dodatkiem srebra (Ag)?

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi. :)

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Google Adsense [BOT] 12 Червня 2011, 19:30

#2 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

AdamStar 12 Червня 2011, 20:20
Swego czasu korzystałem ze spoiwa z dodatkiem srebra, potrzebuje trochę wyższej temperatury do poprawnego lutu. Ogólnie lutuje się bardzo podobnie jak w przypadku spoiwa Sn60Pb40, choć wymaga trochę treningu aby nie powstawały zimne luty. Jednakże ze względu na wyższą cenę tegoż spoiwa stosuję je tylko przy modyfikacjach sprzętu audio.

#3 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Usunięty Użytkownik 402 12 Червня 2011, 20:36
Tylko Cynel, nie łam zasad :D Szpulka cieniutkiej do lutowania smd, szpulka grubszej do lutowania gniazd power, usb, itp.

#4 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

demeo 12 Червня 2011, 21:08
Ciekawią mnie jeszcze spoiwa z dodatkiem miedzi jak Sn60Pb38Cu2, czy ktoś lutował tym?

--
pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

hanomag 12 Червня 2011, 21:39
Wydaje mi się że Sn60Pb38Cu2 i Sn60Pb40 lutuje się tak samo bo temperatury topnienia praktycznie te same. Ta pierwsza podobno lepiej przewodzi.

Jeśli chodzi o cyny Ag, to niestety nie sprawdzają się w elektronice - przy lutowaniu trzeba bardziej uważać na zimne luty, oraz jeśli mieszanka nie zawiera bizmutu, antymonu lub ołowiu to taka cyna jest bardziej narażona na korozję w niskich temperaturach.

Używam Cynela SnPb i jestem zadowolony z tej cyny. :)

#6 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

michallus 12 Червня 2011, 21:44
Osobiście stosuję cynę Kestera, aktualnie produkowany Cynel nie jest już taki sam wg. mnie jak kiedyś.

#7 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Aldek 19 Лютого 2014, 11:39
Też miałem epizod z cyną z domieszką srebra, ale trochę zębów zjadłem na zimnych lutach i dałem sobie spokój, wróciłem do zwykłej. Ale ostatnio jak brat lutował kable do radia, to korzystał z takich - jak to mówił - hermetycznych połączeń lutowniczych. Czyli w sumie koszulka termokurczliwa, w środku cyna. Wkładasz z dwóch stron kabelki, traktujesz opalarką i bam, połączenie gotowe. Jak jest ryzyko, że się coś cyną ufajda (albo co gorsza pracujesz np. pod przewodami i cyna może wlecieć do oka) to świetna sprawa.

#8 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Cyb0rg 21 Лютого 2014, 10:38
Chyba kolego coś pomyliłeś.
Zakładał koszulkę termokurczliwą na kawałek kabla, lutował kabelek, później nasuwał na polutowane miejsce i wówczas obkurczał - jeśli lut ze srebrem.
Nie wdziałem rurek termokurczliwych z cyną ze srebrem.
O rurkach z cyną pewnie mówisz takich:
http://www.auto-czesci.auto.pl/532,RURK ... CYNA-ZOLTA
Tylko to stosuje się bardziej do samochodów lub dla elektryków (grubsze kabelki).

#9 Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

amstel 21 Лютого 2014, 17:49
Kester 24-6337-8806 0.4 mm do SMD.

Re: Jaka cyna/spoiwo lutownicze ?

Google Adsense [BOT] 21 Лютого 2014, 17:49
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей