• Czyżby za wysoka temperatura profilu?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 9 czerwca 2011, 19:58
Witam, nabyłem LY IR9000 i testuję reballing, mam wrażenie, że układ przy wlutowywaniu siada mi za mocno i pod układem kulki robią zwarcia, czy mam za wysoką temperaturę w profilu?, kulki ołowiowe 0,5 temperatura wlutu 185°, profil fabryczny, obserwuję zachowanie układu i widzę jak sie lekko podnosi i siada, a układ prawie przylega do płyty, co jest nie tak?, moim zdaniem troszkę powinien być nad płytą. Jeszcze nie udało mi sie prawidłowo posadzić układu. Może jakaś porada?

Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez Google Adsense [BOT] 9 czerwca 2011, 19:58

#2 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez hanomag 9 czerwca 2011, 20:00
Opisz profil fabryczny (nie zawsze są prawidłowe), ale stawiam na za dużą ilość topnika.

#3 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez Usunięty Użytkownik 402 9 czerwca 2011, 20:00
Płyta ci się wygina lub zastosowany topnik ci się gotuje lub też za dużo go stosujesz,

#4 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 9 czerwca 2011, 20:12
Topnika daję tyle co nic, pędzelkiem nanoszę, a próbowałem już i tani i taki z zestawu zakupionego na ebayu,a profil,może dodam obrazek:
Obrazek

#5 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez hanomag 9 czerwca 2011, 20:15
R2 i R3 ustawiłbym na 0.45 tak jak R1.
D2 i D3 proponuję na 60.

Jakiego topnika używasz?

#6 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 9 czerwca 2011, 20:18
tani ASA-223 i z ebaya AMTECH NC-559-ASM, profil spróbuje zmienić wg. sugestii,ale dopiero sprawdzę jutro na dziś mam dosyć.

#7 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez hanomag 9 czerwca 2011, 20:20
I tutaj Kolega ma odpowiedź. Te topniki nie nadają się.

Ja używam tego:
http://www.kocham-basie.pl/topnik-aim-n ... da17075788
polecam, rewelacja :D

ewentualnie RMA-7 lub Warton

Stawianie BGA wymaga zbyt dużej precyzji żeby pozwolić sobie na przypadkowe topniki.

#8 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 9 czerwca 2011, 20:26
Dzięki za informację ,zamawiam i czekam na właściwy topnik,mam nadzieję, że,będzie dobrze.

#9 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez kjedrocha 10 czerwca 2011, 09:51
A ja zapytam na jakim układzie kolega wykonuje próby?
Bo może kulki 0,5 są po prostu za małe (albo - mniej prawdopodobne - za duże)?

#10 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez simek10 10 czerwca 2011, 10:44
hanomag napisał(a):I tutaj Kolega ma odpowiedź. Te topniki nie nadają się.

Kolego sam używam z powodzeniem oryginalnego AMTECH NC-559-ASM i dobrze się na nim pracuje.

Kolega może źle kładzie termoparę, nieodpowiednie podparcie płyty. Inna sprawa to dobry profil, polecić mogę ten podany na forum i dopracowaniem go pod swoją maszynę.

#11 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez katar83 10 czerwca 2011, 11:49
Przecież przy kulach 0.5mm właśnie tak układ wygląda jakby przylegał do PCB. To jest pewnie 0.3mm tylko. Wystarczy spojrzeć na MCP w serii DV.
I tak jak wyżej oryginalny AMTECH to świetny topnik.
Według mnie płyta się koledze wygina - źle dobrany topnik.

#12 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 10 czerwca 2011, 12:08
Fakt, że mocowanie płyty jest skromne, ale zrobiłem coś w formie kołeczków o długości dobranej do wysokości stołu, wkręcanych w otwory płyty, jest ich 6szt i na tych kołeczkach (aluminiowych) stawiam płytę na podgrzewaczu, nie jest to niestety sztywne i może płytę wygina, trzeba by chyba dorobić uchwyty do stołu, aby było to wszystko sztywniejsze.Teraz czekam na topnik od "Basi" i wtedy poeksprymentuję.

#13 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez abe 13 czerwca 2011, 17:09
Dziś dostałem topnik od "Basi", w miedzyczasie zmodernizowałem stolik pod płytę, teraz płyta jest podparta wielopunktowo, na końcach dociskam klamerkami do podstawy, profil fabryczny i sukces, płyta Asusa ożyła po reballingu mostka północnego, co prawda laminat jest niesłychanie wiotki, ale przy tylu punktach podparcia, jakoś utrzymała wymiary. Myślę, że topnik nie ma aż takiego wpływu na proces lutowania, bardziej należy uważać na solidne mocowanie płyty.
Pozdrawiam wszystkich,którzy wsparli poradami. Teraz następna płyta .

#14 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez hanomag 13 czerwca 2011, 21:50
simek10 napisał(a):
hanomag napisał(a):I tutaj Kolega ma odpowiedź. Te topniki nie nadają się.

Kolego sam używam z powodzeniem oryginalnego AMTECH NC-559-ASM i dobrze się na nim pracuje.

Kolega może źle kładzie termoparę, nieodpowiednie podparcie płyty. Inna sprawa to dobry profil, polecić mogę ten podany na forum i dopracowaniem go pod swoją maszynę.

Zgodzę się, ale ten topnik jest często podrabiany, na allegro i ebay nie wszystkie są oryginalne. Sam nabiłem się na podróbkę i miałem identyczne problemy jak Kolega abe. Temat tych topników już był poruszany na forum. Ja polecam zakup niepodrabianych topników ze sprawdzonych źródeł.

#15 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez gathor 13 czerwca 2011, 22:19
Ja również używam Amtecha. Kilka razy trafiłem na fake, ale takich problemów nie miałem (no może kilka razy, ale nie stale przy każdej próbie). Temperaturę przecież ustawia "operator" a nie topnik.
Faktem jest, że Amtech z ebay'a to na pewno fake, więc go nie polecam. Potrzeba dużo nerwów stracić, żeby na nim cokolwiek postawić.
Jeśli chodzi o kulki, dawaj sobie zawsze o 0.05mm większe, będzie Ci łatwiej stawiać układy.

#16 Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez hanomag 13 czerwca 2011, 23:02
gathor napisał(a):Faktem jest, że Amtech z ebay'a to na pewno fake, więc go nie polecam. Potrzeba dużo nerwów stracić, żeby na nim cokolwiek postawić.

Kolega abe pisał że kupił na ebay. Dlatego twierdzę że nie nadaje się. Szkoda nerwów. ;)

Re: Czyżby za wysoka temperatura profilu?

przez Google Adsense [BOT] 13 czerwca 2011, 23:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).