• Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 11 czerwca 2011, 15:06
Pozycjonowanie układu BGA za pomocą Kamery internetowej.

Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2011, 15:06

#2 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez demeo 11 czerwca 2011, 15:29
To chyba nie jest zwykła kamera internetowa a mikroskop, czy dobrze łapie, że cała idea to jest pozycjonowanie do widocznych przekątnych?

--
pozdrawiam,
demeo

#3 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 11 czerwca 2011, 15:35
Tak.

Ale ten filmik zainspirował mnie żeby wykorzystać mikroskop/kamerę usb do precyzyjnego pozycjonowania w nieco inny sposób.

Jak wszystko dokładnie przemyśle to przedstawię swoja koncepcję :)

#4 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez demeo 11 czerwca 2011, 15:54
A jakiego oprogramowania zamierzasz użyć?

--
pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 11 czerwca 2011, 16:29
Właśnie cały pic będzie w napisaniu tego oprogramowania

W skrócie jak bym to widział:

• Kładziemy płytę pod kamerą, tak aby miejsce na układ znalazło się możliwie w osi optycznej kamery.
  • Kładziemy układ do montażu na płycie kulkami do góry. Zachowując orientację góra/dół.
  • Kamerą robimy FOTKĘ układu, ewentualnie zaznaczając rogi układu, ewentualnie kilka charakterystycznych kulek itp.
  • Program obraca fotkę i nakłada ją na obraz live płyty.
  • Używając opcji programu, lub przesuwając płytę, nakładamy fotkę układu na obraz z kamery aby pokryły się kulki z padami.
  • Pozycjonujemy układ pod kamerą tak aby pokrył się z zaznaczonymi rogami i obrysem z fotki

Będzie to taki ekonomiczny pseudo SplitView.

Jak myślicie, ma to sens się sprawdzić?

#6 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez simek10 15 czerwca 2011, 10:08
Jako że jestem także monterem CCTV i innych instalacji to myślałem nad przystosowaniem kamery megapikselowej do pozycjonowania, tylko te gabaryty troche chyba za duże. Wiadomo, że do kamery potrzebne jest tez odpowiedni rejestrator, ewentualnie karta do PC. Czy stosował ktoś już takie rozwiązanie?
Robiłem test z dobrej klasy kompaktem z regulowanym obiektywem i niestety to nie to czego by się chciało.

#7 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 15 czerwca 2011, 10:17
Ja zamierzam kupić kamere megapixelowa, ale na usb. Jak kupię będę prowadzić dalsze badania.

#8 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez Usunięty Użytkownik 402 15 czerwca 2011, 10:37
Ja przerobiłem kamerkę 2 mega wyjętą z klapy matrycy jakiegoś laptopa, jest bardzo mała. Sterowniki i mam podgląd w oknie windows.

#9 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez simek10 16 czerwca 2011, 09:33
LAZY napisał(a):Ja przerobiłem kamerkę 2 mega wyjętą z klapy matrycy jakiegoś laptopa, jest bardzo mała. Sterowniki i mam podgląd w oknie windows.

Jak z jakością obrazu z takiej kamerki? Z tego co zauważyłem niektóre kamerki mają po 5 przewodów, rozumiem że GND, +5V, D+, D-, tylko co to jest ten 5 przewód? Domyślam się, że kolega dorobił przewód USB.
Te kamerki w klapach z którymi miałem styczność jakoś mnie nie zadziwiły jakością. Pisząc poprzedniego posta miałem na myśli megapikselową, ale używaną w monitoringu CCTV.

#10 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez Usunięty Użytkownik 402 16 czerwca 2011, 17:02
Z zasady są w gniazdku dodatkowe masy. Jakość 2 megowej kamerki jest całkiem dobra, niestety zmieniłem laptopa i teraz nie zrobię fotek z takiej kamerki, bo nie mam w nim sterowników. Wykręcając obiektyw uzyskałem całkiem dobre powiększenie.

#11 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 16 czerwca 2011, 17:21
Pisząc kamerę megapixelową na usb,miałem na myśli kamerę mikrosopową + odpowiedni obiektyw a nie webcama.

#12 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez shakez 16 czerwca 2011, 17:28
Mnie do głowy przychodzi trochę inny pomysł.
Może to pracochłonne graficznie ale przypuszczam że pozwoliło by wypozycjonować układ.
1) Robimy zdjęcie układu bga od strony kulek następnie przerzut obrazu i wypełnienie na 30%.
2) Robimy zdjęcie miejsca na płycie gdzie ma być postawiony układ.
3) Robimy zdjęcie układu ustawionego na płycie tak jak ma być wlutowany i zmieniamy wypełnienie na 30%

Następnie nakładamy na siebie te 3 zdjęcia najpierw 2, 3 i na koniec 1.

Powinno być widać czy pady pokrywają się.

To tylko sama teoria i w praktyce może sie nie udać. Ktoś by to musiał sprawdzić kto dysponuje takim mikroskopem.

#13 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez simek10 17 czerwca 2011, 07:48
Ciekawi mnie jak sprawowała by się kamerka z mikroskopu USB dostępnego na alledrogo.

#14 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez willyvmm 17 czerwca 2011, 07:59
Raczej się nie sprawdzi. Potrzebna jest spora odległość między układem a kamerą. A tanie "mikroskopy" oferują odległość roboczą rzędu max kilku cm.

#15 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez grisza69 17 czerwca 2011, 10:09
willyvmm napisał(a):........... Potrzebna jest spora odległość między układem a kamerą. A tanie "mikroskopy" oferują odległość roboczą rzędu max kilku cm.

A nie prościej policzyć ogniskową i przerobić kamerę na taka jak jest potrzebna?
Z tego co pamiętam z fizyki to nie były to jakieś mega trudne ćwiczenia.
Szkła gotowe można tanio kupić, przeróbka nie powinna być skomplikowana.

#17 Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez simek10 18 czerwca 2011, 01:23
W tym zestawie zastosowana jest zwykła kamera kompaktowa, ale z dobrym obiektywem. Tak sobie myślę, że do takiej inspekcji jeszcze lepiej megapikselowa by się nadała. Cena tego zestawu taka średnia, kamerę można kupić już za nieduże pieniądze, drogi będzie obiektyw. Co do statywu to zamiast samemu robić lepiej kupić do kolby hot air.

Re: Ciekawy - pośredni sposób pozycjonowania układu BGA

przez Google Adsense [BOT] 18 czerwca 2011, 01:23