• ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez skomy 21 czerwca 2011, 21:12
Asus F2J - stara matryca N150P5-L02 REV.C2 pęknięta.
Zamówiłem nową LQ150F1LH22 - miała być kompatybilna.
Po zamontowaniu obraz w BIOS prawidłowy, jednak tuż po nim zamiast trybu tekstowego lub też logo uruchamiającego się windowsa (lub innego programu typu memtest) widać, albo czarny ekran, albo zniekształcone logo asusa i intela.

Co ciekawe z podłączoną tą matrycą nawet na monitorze zewnętrznym nie ma obrazu.
Ze starą matrycą jest wszystko prawidłowo...

Po załadowaniu się windowsa obraz wraca do normy - wszystko jest wyświetlane prawidłowo.
BIOS zaktualizowany.

Nowa matryca na innym laptopie działa prawidłowo.

A tak to wygląda (stara vs. nowa)
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Czyżby matryca była niekompatybilna, czy też jest uszkodzona?
Ktoś ma jakiś pomysł? :frustry:

Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez Google Adsense [BOT] 21 czerwca 2011, 21:12

#2 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy 

przez kjedrocha 21 czerwca 2011, 21:39
Eprom matrycy?

#3 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez Serg0 21 czerwca 2011, 21:40
You can try to swap LCD EEPROMs between matrixes which stores information about video modes for matrix. This can help.

#4 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez skomy 21 czerwca 2011, 21:57
Hmm, niby dobry trop i też już myślałem o tym, ale o gwarancji wówczas mogę zapomnieć. Ogólnie to oglądałem tą matrycę i dostać się tam, do pamięci to będzie dramat. Pozaklejane i duże ryzyko uszkodzenia taśm...
Jest jakaś możliwość przeprogramowania eeproma bez wylutowywania? Jest jakiś soft, który ma do tego obszaru dostęp?

#5 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez kmkm2 21 czerwca 2011, 22:01
Przecież to jest i2c wiec bez problemu można odczytać i zapisać np programem ponyprog.

#6 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez skomy 21 czerwca 2011, 22:46
Nie będę ryzykował demontażu, bo szkoda się tam dobierać. Ale ten post mi trochę rozjaśnił: https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f ... 035#p13035

Dla 30 pinowej matrycy:
1 GND
4 VEEDID
6 CLKEEDID
7 DataEEDID

Dziś już sobie daruję, ale jutro spróbuję się jakoś tam podpiąć willemem i zobaczę czy się uda zaprogramować.
Zastanawia mnie tylko pin 7 pamięci, czyli WP - write protect. Czyżby był on podpięty pod: 5 Reserved w matrycy?

Czy ktoś może się pochwalić poprawnym zaprogramowaniem przez złącze, bez wylutu?

#7 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez Vogelek23 22 czerwca 2011, 03:55
Pytanie zasadnicze - czy nowa matryca ma w ogóle EEPROM?
Niektóre jej nie miały wcale, dlatego warto, byś zrobił zdjęcia elektroniki matrycy (o ile przez folię ochronną będzie coś widać).

#8 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez skomy 22 czerwca 2011, 07:24
Vogelek23 napisał(a):Pytanie zasadnicze - czy nowa matryca ma w ogóle EEPROM?
Niektóre jej nie miały wcale, dlatego warto, byś zrobił zdjęcia elektroniki matrycy (o ile przez folię ochronną będzie coś widać).
Laminat matrycy jest jednostronny i niestety elementy są od drugiej strony - nie ma opcji aby bezinwazyjnie zobaczyć jak wygląda elektronika - wlutowane elementy. Musiałbym oderwać folię, a niestety nie są to cienkie paski kleju tylko całe płaty (folia do folii - rozciągnie się przy odklejaniu na bank) i odwinąć elektronikę matrycy na drugą stronę... Dziś spróbuję odczytać zawartość, jak będą bzdury to nie ma EEPROMU, jak coś będzie to może dam radę podmienić wsad.

-- środa, 22 czerwca 2011, 23:19 --

Oczywiście chodziło mi o to, że elementy na laminacie są z jednej strony (od środka matrycy). Naturalnie nie jest to laminat jednostronny.

Jednak potwierdziły się moje obawy. Odczytać zawartość daje się w obu matrycach, ale w żadnej nie mogę jej zaprogramować.
Po analizie starej matrycy widzę na nodze 7 napięcie 3,3V co blokuje zapis, prawdopodobnie tak samo jest w nowej matrycy.

Spróbuję zwrócić matrycę do dostawcy. Jak będzie stwarzał problemy, wówczas rozbiorę matrycę i wymienię pamięć.

#9 Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez skomy 25 czerwca 2011, 23:31
Mój dostawca najwyraźniej ma długi weekend, co za tym idzie nie raczył odpowiedzieć na mój problem.
Ze względu na chwilę czasu postanowiłem powalczyć jeszcze dalej.
No i sprawa okazała się prostsza niż myślałem. Niestety kosztem gwarancji ale co mi tam. Będzie trochę wiedzy dla potomnych...

Oczywiście potwierdziło się to, że producenci nie liczą na swą nieomylność i zrobili możliwość programowania pamięci bez wylutu.
W obu matrycach można zmienić zawartość pamięci przez złącze matrycy.

W przypadku starej, uszkodzonej matrycy N150P5-L02 REV.C2 należy podać zasilanie na piny w złączu odpowiadające zasilaniu logiki matrycy 2,3 i jednocześnie ustawić stan niski na zasilaniu 4 VEEDID. Wówczas można programować bezstresowo. W tej matrycy jest pamięć 24c02.

Po wgraniu do starej matrycy zawartości z nowej, zaczęła się zachowywać tak samo źle jak nowa.

Nowa matryca SHARP LQ150F1LH22 okazała się odzwierciedleniem moich domysłów we wcześniejszych postach. Otóż pin 5 jest podłączony właśnie do WP pamięci. Oczywiście nie sprawdziłem tego wcześniej tylko rozkleiłem matrycę, tracąc przy tym gw.
Pamięć w tej matrycy to odpowiednik 24c01, ale pinout ma lustrzany więc nie da się wlutować pamięci standardowej.

Po podmianie wsadu matryca oczywiście śmiga bezproblemowo. Dziękuję wszystkim za pomoc! Mam nadzieję, że dzięki mojemu poświęceniu ocalicie folię i gwarancję na waszych matrycach :) Pozdrawiam!

PS. Podobno istnieje możliwość wgrywania zawartości pamięci z poziomu systemu, tak wyczytałem potrafi to niejaki program:
Powerstrip;
Viewsonic Monitor EDID http://www.viewsonic.com/products/archive/edid.htm
Jgeneedid
Osobiście używałem willema + stara taśma, więc nie wiem czy te aplikacje działają.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: ASUS F2J - źle wyświetla obraz po wymianie matrycy

przez Google Adsense [BOT] 25 czerwca 2011, 23:31