• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#241 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 30 maggio 2011, 21:01
kmkm2 ha scritto:Ale w tej chwili mniejwięcej tak to działa, najpierw ustalane jest jaka powinna byc temperatura dolnej grzałki, aby płyta miała zadaną temperaturę, a później startuje górna grzałka i grzeje do temperatury zadanej układu.

Jak płyta osiągnie dajmy na to 180 stopni, a chcę aby układ musimy nagrzać do np 210. To sam dół dogrzeje do 180, a później góra dogrzewa do 210, tylko w trakcie tych 30 stopni co robi dół? Jaki jest poziom grzania wtedy od dołu? Na razie jeszcze stacji nie mam, więc o byle głupoty chcę popytać:)

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 30 maggio 2011, 21:01

#242 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 30 maggio 2011, 21:32
W momencie kiedy startuje grzałka górna temperatura dolnej grzałki już nie rośnie i jest utrzymywana na stałym poziomie.

-- poniedziałek, 30 maja 2011, 21:45 --

Sprawdź heatpipe, odłącz wiatrak i zobacz czy heatpipe jest nagrzany w miarę jednakowo, jeśli będzie nagrzany tylko przy procesorze oznacza to że, jest uszkodzony.

#243 Re: Sterownik stacji BGA

da wonsacz666 3 giugno 2011, 14:25
Witam wszystkich.
Mam pytanie do kolegi kmkm2 czy ukończyłeś już ostateczny projekt płytki do sterownika tak by można było zlecić wykonanie PCB jakiejś firmie.
A może wszyscy zainteresowani wykonaniem PCB zrobimy jakieś wspólne zamówienie w jakiejś dobrej i w miarę taniej firmie.

#244 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 3 giugno 2011, 21:49
W złączeniu projekt na podstawie którego chce zlecić wykonanie płytek. Jeśli ktoś ma jakiś konstruktywne uwagi bardzo proszę pisać to wniosę poprawki. Według wyceny firmy merkar koszt wykonania tej płytki to 33zł netto + koszt uruchomienia produkcji 54zł. Osoby zainteresowane wykonaniem płytek proszę o kontakt na PW.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#245 Re: Sterownik stacji BGA

da Robgie 8 giugno 2011, 08:00
TAk jak prosiłeś piszę o tym jak mi się stacja zawiesiła. Temperatura płyty 110, temp dołu 208, temp max 200 czas 0 i tak sie zatrzymala. Załączała się grzałaka ale ciagle oscylowała wokół tych 110 na płycie.

A na przykład teraz jest płyta 144 dół 218
max 190 i tak w kołko. no dzisiaj to już mam meksyk z tym

#246 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 14 giugno 2011, 11:32
Witam
Poniżej lista osób które zamówiły płytki, proszę wysłać dane do wysyłki na PW w odpowiedzi dostaniecie dane do przelewu. Dokładną kwotę podam dopiero na początku przyszłego tygodnia, jak już uzyskam ostateczną cenę za zrobienie płytek. Zamówienia można składać do końca tygodnia.

LOGIN   Ilość   Adres do wysyłki   Wpłata 
 Kamikazepl   2   TAK   TAK 
 kwinto10   1   TAK   TAK 
 tolo99   1   TAK   TAK 
 figaro   1   TAK   TAK, brak zapłaty za transport 
 seba270   1   TAK   TAK 
 andregru   1   NIE   NIE 
 wonsacz666   1   TAK   NIE 
 Aldik210   2   TAK   TAK 
 WAB   2   NIE   TAK 
 fazi   1   NIE   NIE 
 michal9411   2   NIE   TAK 
 kmkm2   1   TAK   TAK 
 pawlosso   1   NIE   TAK, brak zapłaty za transport 
 BartekBoB   1   TAK   TAK 
 misiek99799   3   NIE   TAK 
 damianzet   1   NIE   TAK, brak zapłaty za transport 
 zbychrtv   1   NIE   TAK, brak zapłaty za transport 
 elserwrk   1   NIE   TAK 

[color=#FF3C3C]Uwaga: Zamówienie dotyczy płytki do produkcji maszynowej(wszystko jest na jednej płytce)
Na wpłaty czekam do końca tygodnia, w Poniedziałek rano, wysyłam zlecenie produkcji do firmy MERKAR
[/color]
Poczekam jeszcze 2-3 dni, fajnie by było jak by się ubierały 22 płytki.

Wycena firmy Merkar
Witam.
Przy zamówieniu 15 sztuk płytki Stacja bga sterowanie cena płytki wyniesie 22.10PLN/szt + 102.00PLN/koszt uruchomienia produkcji.
Koszt wysyłki za pobraniem - 17.00PLN/ poczta, priorytet.
Założenia do wyceny - druk dwustronny z metalizacjąotworów, z obustronną soldermaską, z 2 opisami montażowymi, docięty na wymiar, po teście elektrycznym, panelizacja na 3 sztuki.
Pozdrawiam.
Aleksander Karpała
607 495 634
32 258 90 36

Jeśli ktoś ma problem podobny jak kolega Robgie bardzo proszę o wrzucenie loga z terminala.

#247 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 15 giugno 2011, 21:29
Robgie ha scritto:TAk jak prosiłeś piszę o tym jak mi się stacja zawiesiła. Temperatura płyty 110, temp dołu 208, temp max 200 czas 0 i tak sie zatrzymala. Załączała się grzałaka ale ciagle oscylowała wokół tych 110 na płycie.

A na przykład teraz jest płyta 144 dół 218
max 190 i tak w kołko. no dzisiaj to już mam meksyk z tym

Sprawdź napięcie za stabilizatorem 7812. Miałem podobne cuda. Okazało się, że trafo zastosowane do zasilania układu miało za małe napięcie i na wejściu 7812 miałem tylko 12V. Większość popularnych 7812 do prawidłowej pracy wymaga napęcia wejściowego min. o 3V wyższego niż napięcie stabilizacji. Tak więc za stabilizatorem miałem około 11V i to zależnie od napięcia w sieci 230V. Tym samym z ULN2003 w stanie włączenia grzałki wychodziło tylko 10V z małym haczykiem. Okazało się, że w moim układzie napięcie było zbyt małe aby poprawnie włączyć optotriaki sterujące grzałkami. W szczególnych przypadkach dochodziło do jakby zawieszenia, chociaż sterownik pracował prawidłowo grzałki grzały na pół gwizdka jakby nie w każdym okresie sinusoidy były włączane. Po wymianie trafa zasilającego na 18V wszystko pięknie ruszyło i nie mam żadnych zwiech.

#248 Re: Sterownik stacji BGA

da Usunięty Użytkownik 402 15 giugno 2011, 21:57
Jakość druku w tym PDF słabo wygląda, niektóre ścieżki są jak nitki. Nie wiem jak wygląda to na wydruku z drukarki.

#249 Re: Sterownik stacji BGA

da Vogelek23 21 giugno 2011, 00:54
LAZY ha scritto:Jakość druku w tym PDF słabo wygląda, niektóre ścieżki są jak nitki. Nie wiem jak wygląda to na wydruku z drukarki.

Dobrze wygląda - po prostu w normalnej skali, jaka Ci się wyświetla na ekranie po otwarciu pliku, tak to może wyglądać, ale powiększ sobie do 800% i zobaczysz, że ścieżki się wyrównają.
Drukarka wydrukuje to prawidłowo, ale w rozdzielczości minimum 1200dpi (zalecane 2400dpi).

Jeśli jednak mogę wtrącić co do przedstawionego projektu PCB - kmkm2, staraj się unikać prowadzenia ścieżek pod kątem 90°.
Zdecydowanie lepiej dla konstrukcji i pracy układu jest wykonywać "łuki" z podwójnym ukosem 135° (obrazek poniżej).

Immagine

#250 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 21 giugno 2011, 10:41
Vogelek23 bardzo dziękuję za konstruktywną uwagę. Czy jest ktoś na forum kto zna C++ lub C# w środowisku Microsoft Visual ? Przydałaby mi się pomoc w napisaniu programu do sterowania na PC, głownie chodzi o konsultację abym nie musiał rozgryzać długimi godzinami czegoś co jest oczywiste dla kogoś bardziej doświadczonego.

#251 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 24 giugno 2011, 13:33
Proszę o dokonywanie wpłat na poniższe konto, w tytule przelewu proszę wpisać swój login z forum, na wpłaty czekam do następnego Piątku tj. 01.07.2011r.
Dane do wpłaty:
ELECTROCOM Sp. z o.o.
Płocka 1, 06-400 Ciechanów
nr konta: 14 1500 1386 1213 8004 2526 0000
Tytułem: login z forum

Koszty:
22.10zł(cena netto płytki) *1.23(vat) = 27zł
102zł (cena netto za rozpoczęcie produkcji)* 1.23(vat) = 126zł /19(ilość płytek)= 7zł
koszty przesyłek i pakowania- 10zł
Do zapłaty za 1sz: 34zł (należy doliczyć koszty transportu)

#252 Re: Sterownik stacji BGA

da seba270 24 giugno 2011, 14:09
dariuszj ha scritto:Z tego co pamiętam, ja trochę zmodyfikowałem ustawienia Fuse Bit. W tej chwili nie podam moich ustawień, gdyż z powodu kolejnej modyfikacji stacji mam całość w stadium rozkładu. Po weekendzie opiszę dokładnie swoje ustawienia (tak apropos związane z zegarem Atmegi). Błędy generuje też podłączenie portu USB do komputera w czasie pracy sterownika, chociaż nie wiem czy to nie wina samego kompa.

Możesz wrzucić zrzut ekranu z poprawnymi ustawieniami Fuse Bit, np w programie PonyProg lub innym?

#253 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 24 giugno 2011, 14:31
Błędy przy podłączaniu do komputera wynikają z nieprawidłowego ustawienia zworki. Jeśli ma kolega jeszcze wersję bez zworki należ przeciąć ścieżkę RST wychodząca z ft232.

#254 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 24 giugno 2011, 21:19
seba270 ha scritto:
dariuszj ha scritto:Z tego co pamiętam, ja trochę zmodyfikowałem ustawienia Fuse Bit. W tej chwili nie podam moich ustawień, gdyż z powodu kolejnej modyfikacji stacji mam całość w stadium rozkładu. Po weekendzie opiszę dokładnie swoje ustawienia (tak apropos związane z zegarem Atmegi). Błędy generuje też podłączenie portu USB do komputera w czasie pracy sterownika, chociaż nie wiem czy to nie wina samego kompa.

Możesz wrzucić zrzut ekranu z poprawnymi ustawieniami Fuse Bit, np w programie PonyProg lub innym?

Ustawienia fuse i lock bits dla PonyProg:

Hi Fuse: D4-Hex, 11010100-Bin
OCDEN-1, JTAGEN-1, SPIEN-0, CKOPT-1, EESAVE-0, BOOTSZ1-1, BOOTSZ0-0, BOOTRST-0
W hifuse zmieniłem CKOPT- na 0 i EESAVE- na 1.

Low Fuse: 8F-Hex, 10001111-Bin
BODLEVEL-1, BODEN-0, SUT1-0, SUT0-0, CKSEL3-1, CKSEL2-1, CKSEL0-1

Lock Bits: CF- Hex, 11001111-Bin
-, -, BLB12-0, BLB11-0, BLB02-1, BLB01-1, LB2-1, LB1-1

Pamiętać należy oczywiście, że wartość 0 to bit włączony- zaznaczony, wartość 1 -wyłączony.

Zastosować się też do uwag autora ze zworką.

#255 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 28 giugno 2011, 12:23
Witam,

Czy ktoś z kolegów mógłby zamieścić zdjęcia swojej stacji BGA? Chciałbym zobaczyć jak od zewnątrz jest to zbudowane :) I moje pytanie brzmi czy jako górny promiennik można zastosować promiennik HTS lub HTS/4 ?

#256 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 28 giugno 2011, 19:55
dariuszj ha scritto:
seba270 ha scritto:

Ustawienia fuse i lock bits dla PonyProg:

Hi Fuse: D4-Hex, 11010100-Bin
OCDEN-1, JTAGEN-1, SPIEN-0, CKOPT-1, EESAVE-0, BOOTSZ1-1, BOOTSZ0-0, BOOTRST-0
W hifuse zmieniłem CKOPT- na 0 i EESAVE- na 1.

Low Fuse: 8F-Hex, 10001111-Bin
BODLEVEL-1, BODEN-0, SUT1-0, SUT0-0, CKSEL3-1, CKSEL2-1, CKSEL0-1

Lock Bits: CF- Hex, 11001111-Bin
-, -, BLB12-0, BLB11-0, BLB02-1, BLB01-1, LB2-1, LB1-1

Pamiętać należy oczywiście, że wartość 0 to bit włączony- zaznaczony, wartość 1 -wyłączony.

Zastosować się też do uwag autora ze zworką.

Jak ktoś używa AVR'a (napewno nie zaszkodzi)

Immagine

#257 Re: Sterownik stacji BGA

da h3nry 28 giugno 2011, 20:23
damianzet ha scritto:Witam,

Czy ktoś z kolegów mógłby zamieścić zdjęcia swojej stacji BGA? Chciałbym zobaczyć jak od zewnątrz jest to zbudowane I moje pytanie brzmi czy jako górny promiennik można zastosować promiennik HTS lub HTS/4 ?

HTS/4 mam i jest ok .

#258 Re: Sterownik stacji BGA

da pawlosso 29 giugno 2011, 11:41
Witam
Czy ktoś mógłby podać pełne zestawienie części elektronicznych potrzebnych do wykonania sterownika. Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

#259 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 29 giugno 2011, 11:57
Przecież wszystko jest w dokumentacji.

#260 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 6 luglio 2011, 17:35
Witam,

Ktoś mógłby się podzielić jak umieścił 3 termopare i skąd takową wziął? :) Przydałyby się też zdjęcia calej stacji :)

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 6 luglio 2011, 17:35