• Mocowanie płyty a jej wyginanie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez michalmwp 24 czerwca 2011, 14:42
Przyszedł czas na zrobienie stołu do mocowania płyty. Chciałbym oczywiście zrobić w miarę możliwości dobry.
Mocowanie na krawędziach jest proste do realizacji ale nie mam pojęcia jak rozwiązać mocowanie na środku. I tu wpadłem na szatański pomysł by zamiast mocowania "na sztywno" na śrubach zrobić coś w rodzaju podparcia a więc w otwory wkręcam kołki a te leżą swobodnie na płaskowniku.
Mam jednak wątpliwości czy samo podparcie wystarczy. Czy podgrzewana płyta o bardzo nieregularnych kształtach i przewężeniach może na skutek podgrzewania tak się powyginać by podejść do góry? Zakładam, że mocowanie boczne nie będzie na sztywno i płyta będzie miała możliwość minimalnego ruchu. Płyty o które mi chodzi to np od Samsung NC10 albo HP NC6220.

Jeśli Koledzy mają sprawdzone autorskie rozwiązania to proszę o chwalenie się nimi

Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez Google Adsense [BOT] 24 czerwca 2011, 14:42

#3 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez michalmwp 24 czerwca 2011, 21:53
Tak, widziałem, podziwiam autora za zacięcie. Zastanawiałem się nad czymś takim ale tu płyta nie jest podparta na środku a tylko po zewnętrznych krawędziach. Nie twierdzę, że to za mało ale mam inne założenia.

Czy w ogóle komukolwiek płyta wykrzywiła się do góry?

#4 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez demeo 25 czerwca 2011, 00:33
michalmwp napisał(a): Zastanawiałem się nad czymś takim ale tu płyta nie jest podparta na środku a tylko po zewnętrznych krawędziach.

Kolega chyba słabo patrzył, proszę się przyjrzeć:
Obrazek

--
pozdrawiam,
demeo

#5 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez kjedrocha 25 czerwca 2011, 18:03
michalmwp napisał(a):Czy w ogóle komukolwiek płyta wykrzywiła się do góry?

Mnie się wygięła do góry.
Mały podgrzewacz, duża płyta, dobrze podparta od spodu - brzegi chłodne, środek gorący, podpora nie puściła w dół (gdzie chciałaby grawitacja), więc poszła do góry.

Jeśli więc płyta będzie cała równomiernie, stopniowo nagrzewana, a różnica temperatur na zdejmowanym układzie i pozostałej części płyty nie będzie zbyt duża, to raczej nie ma się co obawiać.

#6 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez michalmwp 27 czerwca 2011, 14:44
demeo napisał(a):Kolega chyba słabo patrzył, proszę się przyjrzeć

Faktycznie, te środkowe pewnie służą za oparcie. Pomyślałem, że jako nieużywane odkręciły się do góry nogami i tak tylko sobie wiszą.

Mój podgrzewacz ma 20x25 i jest trochę za mały więc już wiem, że muszę kombinować z lepszym uchwytem. Jak się nie ma co się lubi...

#7 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez krzys1 28 czerwca 2011, 17:47
michalmwp napisał(a):
Mocowanie na krawędziach jest proste do realizacji ale nie mam pojęcia jak rozwiązać mocowanie na środku. I tu wpadłem na szatański pomysł by zamiast mocowania "na sztywno" na śrubach zrobić coś w rodzaju podparcia a więc w otwory wkręcam kołki a te leżą swobodnie na płaskowniku.

Takie rozwiązanie jak opisujesz, jest w stacjach Achi i sprawdza się bardzo dobrze. Kołki są wkręcane, więc można sobie ładnie wyregulować wysokość jak płyta nie jest płaska. Do tego płaskowniki mają na końcach magnesy, więc można je łatwo przestawiać. Nigdy nie wygięła mi się żadna płyta, przy tym rozwiązaniu.

#8 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez michalmwp 13 lipca 2011, 09:59
No i stało się. Wykreśliłem projekt, zaniosłem do ślusarza a ten powalił mnie ceną. Teraz zastanawiam się czy nie kupić jakiegoś gotowca. Niestety, opinii użytkowników mało więc tu się spytam. Może ktoś ma takie coś i może coś o niem powiedzieć:
Aoyue int668 (taki sam jest w stacjach int732 i int883)
Obrazek
Cena dość atrakcyjna (niecałe 700 PLN) więc się zastanawiam.

A może jakieś inne typy? Stół musi mieć regulowaną wysokość i ogólnie być dość solidny. Stół od Quick i760 jest fajny ale raczej wolałbym bez podstawy, sam stelaż.
Cena, powiedzmy 1,5k PLN wchodzi w grę.

#9 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez AdamStar 13 lipca 2011, 10:02
Int668 wygląda dużo lepiej na zdjęciu niż w rzeczywistości.
Nie najgorszy, ale fajerwerków nie ma co się spodziewać.

#10 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez chprzemo 13 lipca 2011, 10:12
Może kolega podesłać do mnie projekt, mam ślusarza "złotą rączkę", może cena za wykonanie czegoś dedykowanego będzie niższa....
projekt techniczny z opisem materiału (grubość, rodzaj materiału itp).

#11 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez demeo 13 lipca 2011, 10:46
Popytaj ludzi na forum http://www.cnc.info.pl/ tam jest dużo fachowców oraz hobbystów, którzy taki stolik wytną/wyfrezują Ci w dość atrakcyjnych cenach.

--
pozdrawiam,
demeo

#12 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez novitech 13 lipca 2011, 10:56
Zobacz sobie to:

Obrazek

// Link Allegro wycięty, dodano zrzut ekranowy aukcji - Regulamin p. 9l

#13 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez Vogelek23 13 lipca 2011, 11:12
Projekt podejrzanie bliźniaczy z projektem Kolegi fejo (sposób montażu płyty).
Zastanawiam się, czy sprzedający to Kolega fejo, czy ktoś perfidnie wykorzystał jego koncepcję.

#14 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez Macpod 13 lipca 2011, 11:23
Ja się chyba skusze na ten stół z allegro, przynajmniej cena nie jest kosmiczna jak w przypadku innych. Też jestem ciekaw czy to Kolega fejo, czy ktoś tylko znalazł sposób na biznes.

#15 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez katar83 13 lipca 2011, 11:46
Co do stołu Aoyue, jedyne co jest w nim dobre to 4 boczne podpórki ruchome, dzięki którym można każdą płytę dobrze umieścić na stole. Co do tych trzech ruchomych mocowań od dołu to rusza sie je zwyczajnie źle i tylko jedna jest ewentualnie potrzebna i to tylko przy dużych płytach. Oczywiście śruby też są za duże na większość otworów w płycie. Przydaje się np przy Xboxie czy PS3. Zdecydowanie nie opłaca się w cenie 700PLN jak ktoś wyżej wspomniał.
Większość płyt przy odpowiednim podgrzewaczu nie potrzebuje żadnych mocowań, wystarczy by równo leżała na stole.
Swoją drogą jeśli chodzi o płyty do NC6220 to nawet na mini podgrzewaczu i bez żadnych mocowań można je lutować. Płyta się nie wygina choćby nie wiem co. Z takich akurat korzystałem do nauki BGA

#16 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez michalmwp 13 lipca 2011, 12:52
chprzemo napisał(a):Może kolega podesłać do mnie projekt(...) z opisem materiału (grubość, rodzaj materiału itp).

Projekt mam tylko na papierze. Konstrukcja jednostkowa więc nie opłacało mi się uczyć obsługi programu do kreślenia, za to pamiętam z podstawówki jak się obsługuje ekierkę i linijkę
Wolałbym nie publikować "na świat" tym bardziej, że teraz nie jestem już pewien czy moje rozwiązania są wystarczające - od wczoraj trochę się naoglądałem różnych.

Zasadniczo konstrukcja jest podobna do tego Aoyue (bo niby co można wymyślić nowego) tylko że środkowe podpórki nie jeżdżą na szynach ale maja postać ceowników z aluminium 10x8mm leżących swobodnie "do góry nogami" na prętach prowadzących. Trzymają się dodatkowo prętów magnesami. Dzięki temu podpórki środkowe nie muszą być równoległe do boków ramki i łatwiej trafić na otwory w płycie. W te ceowniki wchodzą podpórki dystansowe (coś w rodzaju kołków) wkręcane wcześniej w otwory montażowe płyty. Poza tym całość jest zrobiona z prętów prostokątnych a nie ażurowych profili i dodatkowo nie stoi na gołych śrubach tylko na poziomych belkach. Oczywiście dochodzą łapki do trzymania płyty z boków. Belki mają wymiar 22x18x300mm. Ślusarz za materiał i wykonanie 6 belek, 4 łapek i 6 śrub/gałek chciał 1500 zł.

Poszukam jeszcze u innego ślusarza. Ten u którego byłem jest bardzo dobry i pewnie stąd te ceny.

#17 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez fejo 13 lipca 2011, 13:58
Kamikazepl napisał(a):Ja się chyba skusze na ten stół z allegro, przynajmniej cena nie jest kosmiczna jak w przypadku innych. Też jestem ciekaw czy to Kolega fejo, czy ktoś tylko znalazł sposób na biznes.

Zaspokoje waszą ciekawość :lol: To nie ja to sprzedaję. Ktoś poprostu znalazł sposób na biznes. :evil:
No ale zły taki nie jestem bo gość sprzedaje to w przyzwoitej cenie.

#18 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez demeo 13 lipca 2011, 14:03
I ten gość jest w śród nas :). A na takich co potrafią kopiować to ja już niestety trafiłem na tym forum, tutaj przynajmniej ktoś wykonał jakąś pracę nie posłużył się ctrl+c/v.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez fejo 13 lipca 2011, 14:09
Teraz tylko czekać jak klon całej mojej maszyny ukaże się na aledrogo. :lol:

#20 Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez Macpod 13 lipca 2011, 14:14
fejo napisał(a):Teraz tylko czekać jak klon całej mojej maszyny ukaże się na aledrogo.

Wątpię by komuś się chciało tyle napracować, zwłaszcza przy takiej ilości tanich chińskich zabawek (wiadomo jakiej jakości zazwyczaj), ale nigdy nie wiadomo;)
Do mojej stacji brakuje mi już tylko promienników i mocowania na płytę, ale chyba skuszę się kupić to z allegro.

Re: Mocowanie płyty a jej wyginanie

przez Google Adsense [BOT] 13 lipca 2011, 14:14
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).