• Dysk Seagate SATA z dekodera jako normalny dysk PC

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#21 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez naprawimyto 24 czerwca 2011, 20:38
W menadżerze urządzeń jest tylko i wyłącznie napisane "STACJA DYSKÓW" nie ma konkretnej nazwy tak jak np. laptopowy dysk mam firmy Toshiba więc jest podana nazwa i model.
Nie mogę zainicjować, ponieważ ta opcja jest tak jakby niedostępna. Panowie, a jak by przelutować tym dysku EEPROM'a? Tylko czy takowe można gdzieś kupić? Bo te dyski mają hasła, które są zakładane przez producenta i parowane razem z urządzeniem do którego się podłącza. A to wszystko zapisane jest w EEPROMIE, tak sobie pomyślałem, żemożna go przełożyć tyle tylko, że numery SN nie będą się zgadzać.

Re: Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez Google Adsense [BOT] 24 czerwca 2011, 20:38

#22 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez dobromir 24 czerwca 2011, 21:03
geryon napisał(a):W menadżerze urządzeń jest tylko i wyłącznie napisane "STACJA DYSKÓW" nie ma konkretnej nazwy tak jak np. laptopowy dysk mam firmy Toshiba wiec jest podany nazwa i model.
Nie moge zainicjować ponieważ ta opcja jest tak jakby niedostępna. Panowie a jak by przelutowaćw tym dysku EPROM'a? Tylko czy takowe można gdzieś kupić? Bo te dyski mają hasła które są zakładane przez producenta i parowane razem z urządzeniem do którego się podłącza. A to wszystko zapisane ejst w EPROMIE, tak sobie pomyślałem, że mozna go przełozyć tyle tylko że numery SN nie będą sie zgadzać.

Myślę, że szyfrowanie - jeżeli jest robione - to zapewne pomiędzy kontrolerem elektroniki dysku a zapisem magnetycznym na nośniku. Od zewnątrz dla innych urządzeń taki dysk powinien być widoczny w sposób przeźroczysty.
Może zamiast poświęcić czas na zabawę w "Kubę Rozpruwacza" spróbuj wypróbować kilka pomysłów, które padły...

#23 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez willyvmm 24 czerwca 2011, 21:49
A czy pytał kolega google?
Właśnie zapytałem... HASŁO jest założone. MHDD i do dzieła.

#24 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez naprawimyto 25 czerwca 2011, 09:08
Tak, no ale żeby użyć tych pomysłów o których była mowa potrzebuje stacjonarnego komputera, do którego będę mógł podłączyć dysk jako master i właśnie staram się pożyczyć takowy komputer od kogoś- co powinno załatwić sprawę.

#26 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez naprawimyto 25 czerwca 2011, 12:25
Nie czytałem do końca tego wątku bo przerodził się w dyskusje co jest legalne a co nie, ale hasło można złamać zawsze. Panowie którzy wypowiadali się wyżej podali kilka bardzo dobrych rad, jedyne co mnie dzieli o zrobienia tego to brak stacjonarnego komputera.

#27 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez arvika 26 czerwca 2011, 18:41
1. Dyski z dekoderów i tym podobnych urządzeń często są zabezpieczone hasłem
2. Czasem jest wgrane również dedykowane oprogramowanie w taki dysk
3. Ściągnięcie hasła z takiego dysku niestety nie jest zbyt proste, poza tym forum zabrania udzielać porad jak to zrobić.
4. Aby się przekonać, czy dysk ma hasło czy nie, wystarczy odpalić dysk w MHDD (dysk podpięty bezpośrednio do komputera, nie poprzez przejściówki) i wpiać komendę EID - i to kolega powinien był zrobić na samym poczatku, bez rozwlekania wątku na 2 strony ;)

#28 Re: Dysk Seagate SATA - duży problem.

przez naprawimyto 29 czerwca 2011, 18:08
Proszę o usunięcie tematu, dałem sobie spokój z tymi dyskami. Dziękujęwszystkim za pomoc.