• Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

Re: Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2011, 22:23

#82 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Usunięty Użytkownik 402 30 maja 2011, 22:27
Zabawa się zaczyna przy dziesiątej minucie :D

#83 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez ablacon64 31 maja 2011, 02:20
Oh my God, and they put a publicity below the video: "If you would like us to fix this issue for you please send the laptop to the address below". No kidding...

I usually receive bent boards, damage caused by excessive heat, and shorted pads, caused by wrong use of flux and solder gun temperature.

#84 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Stan84 14 czerwca 2011, 20:01
Ale dzik...:) różne rzeczy się zdarzały, gdy zaczynałem przygodę z naprawami laptopów, ale żywym ogniem po GPU...przez głowę by mi to nie przeszło... A najgorsze jest to, że goście takie rzeczy puszczają w świat. Ktoś ma dobre chęci i zapał do nauki i na dzień dobry dostaje taki tutorial... zgroza..

#85 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez hanomag 14 czerwca 2011, 20:57
Liczy się skuteczność naprawy, przecież laptop włączył się. :D
Później ludzie myślą że wystarczy podgrzać i wyczyść. Tylko po co używał lutownicy gazowej? Można to zrobić bardziej domowym sposobem i to bez oklejania ekranem - kiedyś pracowałem w serwisie jednego z 'niemieckich' producentów laptopów i mieliśmy domową suszarkę do włosów do ściągania naklejek z obudów. Układy nVidii po podgrzaniu suszarką wstawały, ale to były tylko eksperymenty dla zabawy, potem i tak wymienialiśmy na nowe. ;)

#86 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 18 czerwca 2011, 22:24
Klient oszczędził i poszedł do konkurencji naprawić uszkodzone mocowanie taśmy do dysku. Było to złącze typu ZIF takie z zatrzaskiem identycznie jak mocowana jest taśma od klawiatur. Laptop był zakupiony przez klienta za ok 800GBP, dell XPS M1730, aktualna wartość tego modelu z takim wyposażeniem to ponad 600GBP.

Mi ręce opadły jak to zobaczyłem, laptop z powrotem do mnie trafił, bo ja miałem lepsze ceny na instalację systemu.

Jako spoiwo użyto jakiegoś rodzaju modeliny.

Obrazek
Obrazek

--
pozdrawiam,
demeo.

#87 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez gathor 18 czerwca 2011, 22:26
Co to jest to białe? ;)

#88 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 18 czerwca 2011, 22:29
Jak wspomniałem jakiś rodzaj modeliny (termoutwardzalna plastelina). Tudzież jakiś silikon akrylowy, choć one są stosunkowo elastyczne a te spowio jest dość twarde, ew. jakiś klej :D.

--
pozdrawiam,
demeo

#89 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Vogelek23 18 czerwca 2011, 23:16
Są też i odciski palców, więc dla śledczych to tylko kwestia czasu ;)

#90 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 19 czerwca 2011, 02:16
Nie trzeba śledczych, znam ten serwis z podobnych wyczynów, lecz teraz mnie zaskoczyli swoją twórczością :).

--
pozdrawiam,
demeo

#91 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Maxur 30 czerwca 2011, 00:38
Dla odmiany PlayStation 3. Klient narzekał, że zawiesza mu się konsola i wentylator o coś ociera, po otwarciu zrozumiałem dlaczego :lol:

Obrazek

#92 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 30 czerwca 2011, 00:50
A coż to jest? :)

--
pozdrawiam,
demeo

#93 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Usunięty Użytkownik 402 30 czerwca 2011, 01:45
O żyjątka :lol:

#94 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Maxur 30 czerwca 2011, 15:46
Karaluchy :lol:

#95 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez krzys1 30 czerwca 2011, 17:49
Maxur napisał(a):Dla odmiany PlayStation 3. Klient narzekał, że zawiesza mu się konsola i wentylator o coś ociera, po otwarciu zrozumiałem dlaczego

Mieliśmy kiedyś podobny przypadek z pecetem, ale nie było nam do śmiechu. Pech chciał, że klient przyniósł komputer w piątek, a serwisant zabrał się za niego dopiero we wtorek. Już w poniedziałek rano, zauważyłem jakiegoś robaczka na biurku. We wtorek po otwarciu obudowy, okazało się że środek się rusza, mnóstwo karaluchów. W pierwszej chwili, chciałem wyrzucić peceta na śmietnik, ale się powstrzymałem. Komputer został przedmuchany sprężonym powietrzem na zewnątrz. Diagnoza uszkodzenia na szczęście była prosta, uszkodzony zasilacz, chłopaki wymienili go w lateksowych rękawiczkach, testy były krótsze niż zwykle. Komputer zapakowali w trzy worki i dokładnie okleili. Klient zapłacił za zasilacz z wymianą i std. czyszczenie komputera.
Jednak robaczków, zaczęło pojawiać się w firmie coraz więcej, nieraz po podniesieniu jakiejś faktury okazało się że pod spodem jest kilka dużych i kilkadziesiąt małych.
Skończyło się generalnym sprzątaniem, wezwaniem specjalistycznej firmy od usuwania insektów i inwestycją w mnóstwo plastikowych pojemników, a nawet małym remontem. W tej chwili, większość drobiazgów mamy pozamykane w pojemnikach i zrobiony dostęp do wszystkich kątów, żeby można było je łatwo posprzątać. Jeszcze mnie wzdryga, jak sobie przypomnę tą sytuacje.

#96 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Usunięty Użytkownik 402 6 lipca 2011, 02:00
http://galeria_misiupan.manifo.com/galeria-763
Komputer typu DESKtop . Pani stwierdziła że czas na zmiany, wyłamane zawiasy, niedziałające pół klawiatury i ten uroczy design zmusił ją do zmiany na nowszy model.

#97 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez pijan4 6 lipca 2011, 07:58
Żal mi niektórych ludzi jak widzę takie wynalazki.

#98 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez demeo 6 lipca 2011, 09:40
pijan4 napisał(a):Żal mi niektórych ludzi jak widzę takie wynalazki.

No przestań, dzięki nim masz pracę ;-)

--
pozdrawiam,
demeo

#99 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez lutownicze 6 lipca 2011, 23:41
Bez komentarza. Powiem tylko, że chcieli naprawić, wkręcili klienta, że nie ma na stanie drugiego układu.
Płyta na śmietnik i obudowa także źle skręcona i pękł nie tylko dolny kadłubek ale i od matrycy (brak foto).
jednym słowem ASY

Widzicie nalepki ? widzicie ? haha - historia o tym jak rześmy SMD montowali nad ogniskiem :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Wie Pan, ten układ co tam jest to się przepalił bo nie czyścił Pan laptopa u nas co 2 miesiące"
buhaha, bąbelek

Obrazek

Profesjonalna modyfikacja chłodzenia
Obrazek]

Obrazek

To tylko część z perełek i to w jednej sztuce..

#100 Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez katar83 7 lipca 2011, 00:09
Ten numer z tą blachą to naprawde mistrzostwo.
Nigdy nie widziałem nic podobnego.

Re: Jak NIE należy naprawiać notebook'a.

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2011, 00:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).