• Jaka pasta termoprzewodząca?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Jaka pasta termoprzewodząca?

przez pocinas 30 czerwca 2011, 02:15
Witam.

Temat Termopadów już był ( viewtopic.php?f=6&t=4767&hilit=pasta ), na dobrą sprawę odnośnie pasty nie.

Postanowiłem dowiedzieć się Jaką pastę koledzy stosują w Laptopach/PC CPU/GPU/ Układy

Myślę że dobrym założeniem było by wypisywanie stosunkowo dobrej pasty adekwatnej do stosunkowo Średniej Ceny.
Pasty jak wiadomo można kupić i tanie i drogie aczkolwiek Rewelacyjnej jakości. Zawsze za te najlepsze jednak się płaci ok. 3g = 30zł myślę że to było by przesadą

Teoretycznie muszę coś kupić dla siebie bo mi się kończy "AAB Cooling Thermal Grease 2 - 30g" = 56zl, ale jakoś dziwne mam wrażenie o tej paście i potrzebuję dowiedzieć się od innych kolegów co sami stosują i chwalą.

Pozdrawiam

Re: Jaka pasta termoprzewodząca?

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2011, 02:15

#2 Re: Jaka pasta termoprzewodząca?

przez demeo 30 czerwca 2011, 02:58
Witam,

Oj temat pasty tez był jak najbardziej poruszany na forum. Ja osobiście stosuje Arctic Silver 5 od dawna i nie narzekam, za 12g płacę niecałe 50zł jest bardzo wydajna, moim zdaniem trochę za gęsta, dozowana ze strzykawki. Nie przewodzi prądu.

Ostatnio kupiłem do testów Revoltec Thermal Diamond 6g za 22zł, dość rzadka łatwo się rozprowadza, sądzę, że będzie tak samo wydajna, lecz pojemnik z pędzelkiem mnie nie przekonuje, gdyż zawsze da dnie zostanie trochę pasty, do której pędzelek nie sięgnie. Poza tym jak przyszła do mnie to całe włosie na pędzelku było połamane i powyginane, co bardzo mnie zniesmaczyło i utrudniało jej równomierne nakładanie.

Ogólnie każda markowa pasta się sprawdza, oby tylko była łatwa w nakładaniu, nie przewodziła prądu i była wydajna (stosunek cena/ilość). Laptopy to nie sprzęty do tuningu i nie potrzeba tu extremalnego chłodzenia.

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Jaka pasta termoprzewodząca?

przez adamex 30 czerwca 2011, 08:06
Ja też używam Arctic silver 5. Super się rosprowadza i jest bardzo wydajna. Nigdy nie miałem problemów z przegrzewaniem się procesora z powodu tej pasty. Tak jak kolega wyżej naprawdę polecam !

Re: Jaka pasta termoprzewodząca?

przez Google Adsense [BOT] 30 czerwca 2011, 08:06
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).