• Segate 7200.11 - odzysk

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Segate 7200.11 - odzysk

przez DjDave 1 lipca 2011, 15:18
Dysk (ST3500320AS) nie jest widziany w BIOS. Podmieniłem płytkę od drugiego takiego samego dysku tyle że z fabrycznie poprawionym firmware (SD1A) jednak nic to nie dało, słychać tylko regularne ruchy głowicy. Czy jeżeli bym podmienił talerze to jest szansa na odzysk danych?

Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2011, 15:18

#2 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez willyvmm 1 lipca 2011, 15:26
Oj nie tędy chyba droga.
TE dyski mają wadliwe firmware i trzeba je naprawić terminalem.
Najpierw podłącz terminal i zobacz co pokaże. A i Podłącz ponownie oryginalną elektronikę

#3 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez arvika 1 lipca 2011, 15:51

#4 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez arvika 1 lipca 2011, 18:23
DjDave napisał(a):Dysk (ST3500320AS) nie jest widziany w BIOS. Podmieniłem płytkę od drugiego takiego samego dysku tyle że z fabrycznie poprawionym firmware (SD1A) jednak nic to nie dało, słychać tylko regularne ruchy głowicy. Czy jeżeli bym podmienił talerze to jest szansa na odzysk danych?

Litości panowie z tym przekładaniem talerzy. Gwarantuje Ci na 100% że wtedy ostatecznie stracisz dane.

Podaj log z terminala. Od tego zaczynamy diagnostykę. Na podstawie tego podejmiemy dalsze kroki działania.

#5 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez DjDave 1 lipca 2011, 19:14
Gdy przekładałem z powrotem org. elektronikę zauważyłem zworę. Usunąłem ją i o dziwo dysk jest wykrywany. Jednak i tak jutro zbuduję terminal, na pewno się przyda.
A tak z ciekawości to czemu przełożenie talerzy jest niewykonalne?

#6 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez danb 1 lipca 2011, 19:21
Niech kolega rozbierze jakiś stary dysk twardy wyjmie talerz z dysku i z powrotem go włoży. Zobaczy kolega wówczas efekt swojego działania. Przełożenie talerzy jest wykonalne - wymaga ogromnej precyzji i idealnie czystych warunków pracy. A przede wszystkim wiedzy z dziedziny DR.

#7 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez arvika 1 lipca 2011, 19:37
Jest wykonalne, ale nie "na kolanie" w serwisie. Przekładanie talerzy jest ostatnią czynnością jaką się robi przy odzyskiwaniu danych. Oczywiście gdy jest zatarty silnik to przekładka talerzy jest zwyczajną koniecznością. Gdy rozkalibrujesz talerze względem siebie masz po danych. Generalnie jest to dość skomplikowane.

#8 Re: Segate 7200.11 - odzysk

przez Usunięty Użytkownik 402 1 lipca 2011, 21:38
Kabelek do podpięcia zrobiłem ze starego kabla od telefonu nokia, działa idealnie.