• Lutowanie układów VIA

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lutowanie układów VIA

przez kwinto10 22 czerwca 2011, 09:29
Witam
Często można spotkać opinie o problemach z lutowaniem układów VIA.
Nigdy wcześniej nie lutowałem tego typu układów, stąd moje pytanie.
Trafił się lapek z oderwanym VN896 i tak się zastanawiam czy bezpieczniej było by w nowym chipie wymienić od razu kulki na ołów i lutować dołem i tylko trochę górą.
Co koledzy myślicie ?

Re: Lutowanie układów VIA

przez Google Adsense [BOT] 22 czerwca 2011, 09:29

#2 Re: Lutowanie układów VIA

przez kamilj 22 czerwca 2011, 09:33
kwinto10 napisał(a):Witam
Często można spotkać opinie o problemach z lutowaniem układów VIA.
Nigdy wcześniej nie lutowałem tego typu układów, stąd moje pytanie.
Trafił się lapek z oderwanym VN896 i tak się zastanawiam czy bezpieczniej było by w nowym chipie wymienić od razu kulki na ołów i lutować dołem i tylko trochę górą.
Co koledzy myślicie ?

Ja nie mam szczęścia do tych chipów. Po kilku nieudanych próbach reballingu zacząłem w ich przypadku stosować reflow, jednak ze sporą ilością topnika.

Pomagało i jak do tej pory nie było zwrotów.

Chociaż wiem, że da się zrobić reballing tego czegoś, potrzeba 50% szczęścia i 50% umiejętności.

#3 Re: Lutowanie układów VIA

przez DjDave 1 lipca 2011, 23:38
Można wiedzieć jakie są problemy z omawianym układem? Ostatnio nieświadom opisywanego tutaj problemu przekulowałem taki układ i mam niewielkie problemy, mianowicie laptop czasami się nie włącza a czasami się zawiesza. Czasami chodzi przez kilka dni bez problemu.

Re: Lutowanie układów VIA

przez Google Adsense [BOT] 1 lipca 2011, 23:40
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).