• Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 3 lipca 2011, 21:04
W sprawnym laptopie świecą wszystkie diody to wiadomo, a gdy nie świecą wszystkie? Niesprawne złącze RAMu to wiadomo, ale np.taki przykład: wlutowałem QG82945GSE w płytę acera ZG8, płyta startuje, pobiera 0,4A i brak obrazu. Na karcie DDR2 nie świecą dwie diody. Czy poprawne jest takie rozumowanie - gdy intel to RAM podłączony do NB, a zatem możliwy brak ciągłości obwodu pod mostem, przyczyna np. zły wlut. Analogicznie w przypadku AMD można by testować podstawkę CPU. Czy tak jest?.

Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez Google Adsense [BOT] 3 lipca 2011, 21:04

#2 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez delp 3 lipca 2011, 21:40
Sam też posiadam od kilkunastu dni karty testowe DDR i się zastanawiałem jak diagnozować usterkę.
Myślę, że kwestia, które diody nie świecą, a później to sprawdzenie połączenia między gniazdem RAM a NB w przypadku INTEL. W przypadku AMD gniazdo RAM a CPU.
Przecież nie wszystkie piny są połączone bezpośrednie do NB /Intel/, AMD /gniazdo CPU/ - pozostaje zasilanie i elementy pośrednie.
Na pewno łatwiej Ci będzie znaleźć problem, jak będziesz wiedział w Twoim przypadku, "które dwie diody" nie świecą.
Ciekaw jestem, jak inni koledzy sobie pomagają tymi kartami.

#3 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 3 lipca 2011, 21:52
No właśnie jaki może być potencjalny pożytek z wiedzy o nie świeceniu konkretnej diody to raz. A dwa moja teoria tak jakby potwierdzała się, upłynniłem jeszcze raz tego NB i nie świeci teraz tylko jedna.

#4 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez gathor 3 lipca 2011, 22:01
Wystarczy sprawdzić na odwrocie kartki otrzymanej z kartą diagnostyczną za co odpowiedzialne są owe piny/diody. Wszystkie sygnały są tam opisane.

#5 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 3 lipca 2011, 22:09
Fakt dodatkowo można było włożyć kartę przed wlutem mostka, też były by jakieś wskazówki.

#6 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez delp 3 lipca 2011, 22:16
Możesz podać, która dioda Ci nie świeci, jakie jest jej oznaczenie. Czy w dwóch "bankach" RAM masz to samo?

Ta platforma ma chyba jeden bank?

#7 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 3 lipca 2011, 22:23
Jasne, jest to DQ3 wg. opisu na płytce.

Acer ZG8 jeden bank CPU ATOM.

#8 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez delp 3 lipca 2011, 22:25
DQ3 jest połączony bezpośrednio z NB PAD-AE31.
Albo gniazdo RAM jest uszkodzone, lub układ nie siadł poprawnie

Update:
ewentualnie uszkodzenie połączenia między gniazdem RAM pin-19, a PAD NB-AE31

#9 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 3 lipca 2011, 22:37
Aaa to już coś, karta może być przydatna w zakresie większym niż sądziłem. A co do tego NB to kupiony e PCCENTER jako rebal a zatem wszystko jest możliwe. Pewnie zdejmę go jeszcze raz i można będzie dzwoniąc ścieżke zweryfikować poprawnośc tej procedury diagnostycznej

#10 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez delp 3 lipca 2011, 22:43
zatronik1 napisał(a):Aaa to już coś, karta może być przydatna w zakresie większym niż sądziłem. A co do tego NB to kupiony e PCCENTER jako rebal a zatem wszystko jest możliwe. Pewnie zdejmę go jeszcze raz i można będzie dzwoniąc ścieżke zweryfikować poprawnośc tej procedury diagnostycznej

Ewentualnie uszkodzenie połączenia między gniazdem RAM pin-19, a PAD NB-AE31.
Jak ściągniesz układ, jeśli się przymierzasz do tego to sprawdź połączenie jak wyżej.
Co do PCCENTER, nie mogę powiedzieć złego słowa. Układ rebal to rebal.
Napewno te karty się przydadzą jeszcze nie raz ;)

#11 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez grisza69 3 lipca 2011, 23:47
Jak ściągniesz układ oglądnij dokładnie pole AE31 na samym mostku pod mikroskopem - możesz mieć sytuacje, że pole lutownicze jest uszkodzone lub mocno zabrudzone - nie zawsze przylutowana kula na polu oznacza dobre połączenie.

#12 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez zatronik1 6 lipca 2011, 13:05
Zdemontowałem tego 945GSE i trochę wyjaśniło się. Przykładając masę do pada AE31 na płycie (lepiej przez rezystor bo LED świeci bardzo jasno) uzyskuję ładne świecenie poprzednio nie świecącej diody. Pomiar rezystancji pada AE31 na układzie zawsze wykazuje nieskończoność zatem układ jest felerny niestety. Jedyny pozytyw to potwierdzona przydatność karty w takim przypadku.

#13 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez kkkrzywy 8 lipca 2011, 00:02
Nie prościej było zmierzyć rezystancję na gnieździe pamięci przed podniesieniem układu?

#14 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez fejo 8 lipca 2011, 00:23
kkkrzywy napisał(a):Nie prościej było zmierzyć rezystancję na gnieździe pamięci przed podniesieniem układu?

I co by to dało? A zresztą kolega zmierzył rezystancję kartą, dioda nie świeciła a więc i rezystancji nie było :lol: Dopiero po ściągnięciu układu można było sprawdzić dlaczego ;)

#15 Re: Iterpretacja wyników testu kartą diagnostyczną DDR2.

przez kkkrzywy 8 lipca 2011, 00:50
Mógł mieć uszkodzony slot pamięci...
Zmierzył kartą :frustry:

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).