Witam serdecznie. Chciałbym się szanownych kolegów poradzić w jednej sprawie. Otóż prowadzę serwis już od ponad pół roku. Niestety puściłem się na duży lokal bo ponad 60m2 z witryną na parterze w centrum miasta. Tak czy siak płacę za niego stosunkowo mało bo 1500zł netto. Trochę w niego zainwestowałem bo trzeba było wybudować ściankę ogradzającą serwis od biura, malowanie, wykończenie, 3 tanie tablice z logiem itp. Wszystko zrobiłem sam więc trochę boli mnie obecna sytuacja. Sytuacja zaś jest taka, że po prostu nie wyrabiam na opłaty czynsz, ogrzewanie, prąd, internet, telefon, kredyty, ubezpieczenia, paliwo na dojazd, płace da dorywczych pracowników. Myślę nad zmianą lokalu na absolutne minimum za 500zł. Jednak tutaj mam spory dylemat bo taki lokal rzadko kiedy jest w dogodnej lokalizacji i widoczny z ulicy. Na ogół to pomieszczenia na 1 piętrze itd. Pytanie mam do właścicieli takich serwisów. Czy warto płacić za dogodną lokalizację, widoczny z daleka lokal itp, nie prowadząc większej sprzedaży? Większość klientów to osoby z ogłoszeń w internecie, lub firmy których sprzęt odbieramy lub sami dostarczają. Patrząc z perspektywy nie ma wielkiego sensu płacić za wielki lokal z witryną itp, skoro można spokojnie uciąć koszty o 1000-1500zł, mieć coś mniejszego, mniej widocznego a obsługiwać tych samych ludzi.
Proszę szanownych kolegów prowadzących serwisy o radę. Widzę, że sporo serwisów znajduje się na odludziu i raczej dobrze się im wiedzie. Czy uważacie, że zlokalizowanie serwisu w biurze na piętrze gdzieś na osiedlu lub w centrum wśród innych małych biur, może w dzielnicy przemysłowej, jest dobrym pomysłem? Jakie wy macie z tym doświadczenie? Nie mam już kasy na inwestowanie a jadąc ciągle na stratach i bez grosza przy duszy nie ma co liczyć na rozwój firmy.
Z góry dziękuję za każdą radę i wszczętą dyskusję.
Proszę szanownych kolegów prowadzących serwisy o radę. Widzę, że sporo serwisów znajduje się na odludziu i raczej dobrze się im wiedzie. Czy uważacie, że zlokalizowanie serwisu w biurze na piętrze gdzieś na osiedlu lub w centrum wśród innych małych biur, może w dzielnicy przemysłowej, jest dobrym pomysłem? Jakie wy macie z tym doświadczenie? Nie mam już kasy na inwestowanie a jadąc ciągle na stratach i bez grosza przy duszy nie ma co liczyć na rozwój firmy.
Z góry dziękuję za każdą radę i wszczętą dyskusję.