• Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#201 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez inventco 13 lipca 2011, 18:41
Witam.
Czytam tu różne opinie.
Nie jestem expertem (jeszcze) :-) ale ...
Pierwsza sprawa kupiłem układy od Kocham Basię są ok.
Kupiłem układy w firmie POHUA (nie z Będzina tylko z Wrocławia z ulicy Grota Roweckiego) i także są ok.
Kilkakrotnie na początku moich bojów udało mi się uszkodzić układ podczas operacji ale nigdy nie trafiłem na uszkodzony czy wadliwy układ z POHUA ani z Kocham Basię.
Kupiłem kilka razy układy na serwisie aukcyjnym i była lipa raz okazał się malowany drugi raz wyprowadzenia w innym standardzie (chciałem tqfp a dostałem bga)... oczywiście opis sugerował obudowę tqfp.

Pozdrawiam
Marek

Re: Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Google Adsense [BOT] 13 lipca 2011, 18:41

#202 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez pijan4 13 lipca 2011, 19:28
inventco napisał(a):Kupiłem układy w firmie POHUA (nie z Będzina tylko z Wrocławia z ulicy Grota Roweckiego) i także są ok.

Jakie układy od nich kupiłeś? bo g86-630-a2 i g86-603-a2 na pewno mieli nowe bo z tymi układami nie ma kłopotu z dostępnością, natomiast reszta nvidi które sprzedają jako nowe dc10 są to używane szlify.

#203 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez inventco 14 lipca 2011, 06:45
Dokładnie to nie powiem jakie , bo to w czasie się rozłożyło i były różne ale układy były różne i działały,
g86-630-a2 to mam od nich teraz jeszcze 2 sztuki na stanie (kupiłem 4-ry, 2 już poszły do sprzętów)
Trafiłem niestety raz na układ, który był "odświeżony" ale także sprawny.
Natomiast POHUA jest tylko importerem, zapewne jak dostawca mówi im, że to nowe no to muszą założyć, że ich nie okłamuje.
Sugeruję, zgłaszać im, że układy te czy tamte są podejrzane, do momentu wyjęcia z opakowania pewnie nie będzie kłopotu z reklamacją.
Niestety ale u mnie w Kielcach gwarancja na układy w sklepach jest do drzwi :-) (to samo dotyczy części elektroniczno - elektrycznych do samochodu).

#204 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez chevy 21 lipca 2011, 20:00
DjDave napisał(a):PC CENTER jak do tej pory nie było problemów z tą firmą, lecz od 3 dni nie mogę się z nimi skontaktować czy ktoś wie coś na ten temat?

Płyt bym u nich nie kupował, wszystkie po reballu. 1/3 zakupionych płyt musiałem naprawiać we własnym zakresie. Z układem było to samo. Miał być nowy a dostałem stary po reballu który po wlutowaniu w ogóle nie zaskoczył.

Ja polecam na Allegro jest gość o ksywie: 1tomahawk Nie wiem skąd bierze układy ale są 100% nowe i oryginalne. Z DC różnie w zależności od modelu układu. Brak ukruszonych rogów rdzenia czy jakichkolwiek rys, po prostu nówki. Widziałem też nowe oryginalne chipy u sprzedawców ze szczecina. Układy serii G86-770 po zdjęciach widać że są perfekcyjne, cena też ok 320zł /sztuka. Nie kupowałem jeszcze od nich więc piszę to co widziałem na foto.
Nie mam zamiaru szukać i testować nowych. Wystarczy że układ jest na stanie u 1tomahawk i wiem że układ będzie 100% oryginał.

#205 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez ronson4 21 lipca 2011, 20:56
Wszystkie płyty sprzedawane w PC CENTER posiadają gwarancję, więc nie ma potrzeby dokonywać napraw we własnym zakresie. Sprzedawane płyty są przeważnie refurbished ( gdy są nowe zaznaczamy to w ofercie ). Jeśli chip był zakupiony nowy to powinien kolega dostać nowy . Skoro było inaczej należało zgłosić reklamację, a nie montować go na płytę . Proszę przesłać mi na PW numer faktury sprawdzę co było zamawiane. Jeśli było jak piszesz wyślemy Ci 2-gi układ lub zwrócimy pieniądze. Pozdrawiam

#206 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Vogelek23 21 lipca 2011, 21:42
ronson4 napisał(a):Sprzedawane płyty są przeważnie refurbished ( gdy są nowe zaznaczamy to w ofercie ).

Dla lepszej orientacji Klientów (oraz dla ustrzeżenia się przed niepochlebnymi komentarzami z ich strony) może warto by było rozważyć możliwość wyraźnego oznaczania naprawianych płyt, kulkowanych układów czy innych części z odzysku jako "Refurbished"?

Osobiście zrobiłem u Was zakupy tylko raz - i więcej nie skorzystałem, ponieważ wszystkie zamówione części (w tym wypadku przetwornice TPS51620) były wylutowane z płyt, o czym w ofercie na stronie nie było wzmianki.
Kupując taki układ i udzielając Klientowi gwarancji na naprawę, nie mogę mieć pewności, że Klient nie wróci mi z reklamacją - a kto wtedy pokryje koszty ewentualnej reklamacji? Niestety, ja. Mogę mieć jedynie nadzieję, że nie jest to świadoma polityka PCCenter, prowadząca wyłącznie do sprzedaży, z pominięciem standardów jakości i zwykłej, ludzkiej uczciwości.
Takie "niedoinformowanie" rzutuje bowiem na wizerunek firmy, proszę się więc po części nie dziwić niepochlebnym opiniom.

Fakt faktem, że skoro Kolega chevy zakupił nowy układ BGA a otrzymał używany, nie powinien go montować - w ten sposób pogrzebał zapewne szanse na reklamację towaru.
Tyle tylko, że jeśli nad takim Kolegą chevy stoi niecierpliwy Klient, ciężko jest czasem podjąć decyzję o odesłaniu części i czekaniu kolejnych kilku dni, aż przyjedzie nowa (o ile znów nie przyjedzie używana). To także proszę wziąć pod uwagę, Kolego ronson4.

#207 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez ronson4 21 lipca 2011, 22:56
Kolego Łukaszu podział na części nowe i Refurbished jest w naszym sklepie bardzo czytelny. I do tej pory nie spotkałem się z opinią, że celowo wprowadzamy kogoś w błąd. Nie prowadzimy polityki ukrywania czy też naciągania. Przy zakupach układów BGA zawsze zachęcamy do zakupów nowych. Jednak ze względu na cenę wielu klientów decyduję się na zakup Refurbished, żeby zamknąć się w kosztach naprawy. Temat pobieranych opłat za naprawę jakie ustalają serwisy w Polsce był na forum już poruszany i nie zamierzam go kontynuować. W przypadku gdy są jakieś problemy z układami Refurbished z tego co się orientuję zawsze nasi klienci mają wsparcie z naszej strony. Jeśli chodzi o kolegę chevy chcę jak najszybciej wyjaśnić sprawę, ponieważ nie może być On stratny przez naszą firmę. Proszę pamiętać, że pracują u nas tylko ludzie i też popełniają błędy. Czasem wystarczy wykonać do nas telefon i wyprostujemy naszą wpadkę ( oczywiście jeśli takowa była ). Pozdrawiam i dziękuje za sugestię.

#208 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czas

przez Vogelek23 21 lipca 2011, 23:54
ronson4 napisał(a):podział na części nowe i Refurbished jest w naszym sklepie bardzo czytelny.

Zgadza się - o ile Klient wejdzie na stronę główną i przejdzie przez drzewo kategorii, wtedy na własne życzenie wchodzi do kategorii części Refurbished.
Jednak w przypadku wyszukiwania części w Google, tenże "wypluwa" zwykle link bezpośredni do strony z przedmiotem. Wchodząc na tę stronę, informacja o tym, że część jest "refurbished" już nie jest, niestety, tak czytelna (sam bowiem nawet nie zauważyłem przy zakupie, że jestem w kategorii przetwornic "z odzysku"). I właśnie tutaj, czyli w opisie przedmiotu, zabrakło mi tejże informacji - człowiek robiący bowiem jednorazowo większe zakupy, nie bardzo ma czas na dokładne oglądanie całej strony, ograniczając się jedynie do wychwycenia informacji zawartych w opisie przedmiotu (czyli obok fotografii przedmiotu - wynika to z naturalnych mechanizmów psychologicznych człowieka).

Nie chciałbym robić porównań, ale swego czasu (nie wiem, jak jest teraz, bo praktycznie nie korzystam) w sklepie "Kocham Basię" takie informacje (odnośnie tego, czy część jest używana, czy nowa) były podawane właśnie w opisie i nawet nie zdaje sobie Kolega sprawy z tego, jak wygodne to było. Klient od razu wiedział, czego może się spodziewać w paczce.

Mimo wszystko, patrząc na opinie innych użytkowników odnośnie PCCenter a także fakt, że utrzymujecie kontakt z Klientami także poprzez nasze skromne forum, świadczyć może o Was jak najlepiej. Uwagi Klientów są bowiem wyznacznikiem dalszego rozwoju i polepszania standardów ich obsługi.

#209 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez ronson4 22 lipca 2011, 08:21
Dziękuję za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście przy układach SMD moi drodzy handlowcy zaniechali wpisywania informacji o stanie komponentów. Nie dotyczy to na szczęście układów BGA. Od dziś zaczynają poprawiać te niedopatrzenie. Jeśli kogoś wprowadziliśmy nieświadomie w błąd bardzo przepraszamy.

Co do negatywnych opinii z pokorą bierzemy je "na klatę" , tak jak napisałeś jest to nasze kolejne narzędzie do uzyskania lepszych standardów obsługi.

#210 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez superbartolini 26 lipca 2011, 03:35
Zakupiłem kilka dni temu na a... od 1tomahawk, nr 1724239061 - GO7300T-N-A3 (GO7300) dc 09 i muszę przyznać, że pod mikroskopem nie wygląda ani na wylut ani na szlif, no chyba że na szlif doskonały. Jedyne co mnie martwiło z początku to delikatna poświata na nadrukach ale po przemyciu okazało się, że to pozostałości po grawerce / laserze. Układ sprawny. To mój pierwszy zakup u tego ale-handlowca więc niejednoznacznie, ale POLECAM.

#211 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez danb 28 lipca 2011, 07:13
Odnośnie Pohua http://karguleipawlaki.waw.pl/ . Na koncie A... Maro7931 pojawiły się komentarze negatywne.

#212 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 28 lipca 2011, 09:27
danb napisał(a):Odnośnie Pohua http://karguleipawlaki.waw.pl/ . Na koncie A... Maro7931 pojawiły się komentarze negatywne.

Pisze tam kolega, że temat zna od podszewki. Nie neguję fachowej wiedzy na temat laptopów, ale wiedza na temat naciągaczy też jest w tej branży niezbędna.

Na pierwszy rzut oka, bez wyciągania z opakowania widać, że to szlif. Zaokrąglone krawędzie i lustrzana powierzchnia. Poza tym układ z tym rokiem i tygodniem produkcji powinien już posiadać puste logo.

No ale dobrze, że pisze się o takich naciągaczach i zawsze jest to doświadczenie na przyszłość :)

#213 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez katar83 28 lipca 2011, 12:03
U sprzedawcy janeh2100(eBay) pojawiły się nowe układy 771 i 741, poniżej 280PLN za sztukę. Jeśli ktoś kupi to niech się pochwali co dostał tutaj.

#214 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pepeso 30 lipca 2011, 23:22
kamilj napisał(a):
danb napisał(a):Odnośnie Pohua http://karguleipawlaki.waw.pl/ . Na koncie A... Maro7931 pojawiły się komentarze negatywne.

Poza tym układ z tym rokiem i tygodniem produkcji powinien już posiadać puste logo.

No ale dobrze, że pisze się o takich naciągaczach i zawsze jest to doświadczenie na przyszłość

Początek roku 10 jak widać bez zmian
Obrazek

Układ kupiony w Polsce jako Refurbished.

#215 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez kamilj 31 lipca 2011, 01:51
pepeso napisał(a):
kamilj napisał(a):

Poza tym układ z tym rokiem i tygodniem produkcji powinien już posiadać puste logo.

No ale dobrze, że pisze się o takich naciągaczach i zawsze jest to doświadczenie na przyszłość

Początek roku 10 jak widać bez zmian
Obrazek

Układ kupiony w Polsce jako Refurbished.

No tak. Tylko, że tutaj jest 7 tydzień, a na tamtym układzie jest 22. Pamiętam, że niedawno montowałem G86 z 20 tygodniem i miał już puste logo :)

#216 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez superbartolini 31 lipca 2011, 14:14
Uważajcie na LAPTOPMARKET, zapłaciłem za nowego AF82802IEM 200zł + przesyłka i się naciąłem (1618371109 - jeszcze ma 19 sztuk tego shitu). Większe logo intela oraz bonusowy napis "SECRET" nie przemówił mi do rozsądku i wlutowałem zamiast spróbować zareklamować bo układ był ładnie wycięty z foremką i nie rozpakowany.

Obrazek
Tak wygląda układ na zdjęciu w aukcji.

Obrazek
Po lewej jest mój stary układ, po prawej wlutowany wynalazek, który dostałem.

#217 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 31 lipca 2011, 14:57
superbartolini napisał(a):Uważajcie na LAPTOPMARKET, zapłaciłem za nowego AF82802IEM 200zł + przesyłka i się naciąłem (1618371109 - jeszcze ma 19 sztuk tego shitu). Większe logo intela oraz bonusowy napis "SECRET" nie przemówił mi do rozsądku i wlutowałem zamiast spróbować zareklamować bo układ był ładnie wycięty z foremką i nie rozpakowany.

Uklad działał?

Też nie mam dobrych wspomień z ukladami od tej firmy.

#218 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez willyvmm 31 lipca 2011, 15:04
Układ z napisem sekret pochodzi najprawdopodobniej z partii próbnej, jakieś engeeneering sample albo coś. Nie sądzę aby układ został podrobiony w taki sposób.

#219 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez wrdom 31 lipca 2011, 21:55
Skoro mamy wypowiadać się o porządnych sprzedawcach, to wspieram opinie kolegów kupujących w sklepach PUH Kocham Basię i PC Center (allegro ronson4). Naprawdę kupiłem u nich już dużo towaru, zawsze taki jak w opisie. Jeśli factory new, to taki jest, jeśli reballowany ale testowany, to też dobry. Co do PC Center, nie dam złego słowa o nich powiedzieć. Jeśli kolega, któremu nie podobał się reballing jakiegoś układu pokaże swoją robotę, to może ją ocenię i wystawię opinię.

Nie psujmy opinii innym.

#220 Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez pijan4 31 lipca 2011, 22:28
Witam

Gdyby PHU Pohua sprzedawała faktycznie fabrycznie nowe układy, jak je opisują w aukcjach, myślę, że nikt z serwisantów by się nie czepiał, tylko byłby zadowolony ze współpracy. Niestety sprzedają szmelc.

Re: Układy - gdzie można kupić i gdzie nie warto tracić czasu.

przez Google Adsense [BOT] 31 lipca 2011, 22:28
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).