• Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pepeso 11 lipca 2011, 23:48
Witam,

mam ponownie problem z wyborem nowej stacji 2in1 to już będzie 3 podejście 8-)

Miałem już Quicka 706 padł po 2 tygodniach potem z nawału pracy ekspresem zakupiłem ZD982, w końcu umarła.

Jestem w punkcie wyjścia.

Proszę o pomoc w wyborze opymalnym, może jednak urządzenia rozdzielić ?

Jak narazie wybór pada na :
AOYUE 738 / 2738A+
może porwe się na : AOYUE 2702A+

Co z firmami : Solmon lub Zaoxin ? Ktoś miał doświadczenia ? Takie cudo 852D ceną powala :wtf:

Proszę o wszelkie sugestie.

Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez Google Adsense [BOT] 11 lipca 2011, 23:48

#2 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pocinas 12 lipca 2011, 00:23
Śmigam już ponad rok na Quick 706 i spisuje się dobrze. Zresztą QUICK ogólnie lepiej wypada niż AYOUA.

A dlaczego ci padł Quick po 2 tygodniach..?

#3 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez demeo 12 lipca 2011, 01:04
Witam,

Posiadam AOYUE 2702A+, dobra na początek, takie all-in-one, lecz połączenie hotair-a i lutownicy kolbowej wraz z pochłaniaczem dymu nie wyszło im najlepiej.

Zalety:
-) przyjemnie się wymienia groty w kolbie szybko i bez rozkręcania, duży wybór grotów, posiadają wbudowany czujnik temp. i są w przystępnych cenach
-) pochłaniacz dymu doczepiony do kolby, w zasadzie tak się do niego przyzwyczaiłem, że nie wyobrażam sobie teraz bez tego pracy
-) rozlutownica czasem się przydaje.

Wady:
-) głośna pompka od hotaira, taki mini traktor jest to dość irytujące przy dłuższej pracy
-) dodatkowy wskaźnik siły nadmuchu w postaci kuleczki w rurce to jakaś pomyłka, nie dość, że bez użyteczne to jeszcze generuje dodatkowy hałas
-) niewygodna regulacja temperatur przyciskami, pokrętła są o niebo praktyczniejsze
-) przy korzystaniu z pochłaniacza dymu należy pamiętać o odkręceniu jego rurki kiedy zaczynamy korzystać z hotair-a
-) niestety stabilizacja temp. w hotair-rze jest daleka od ideału.

Stację używam od ponad roku i do tej pory wymieniłem tylko dwie grzałki w hotair-rze. Tak pracuje pochłaniacz dymu w stacji:
http://www.youtube.com/watch?v=vjbbLTvd98k

Nie znam aktualnych cen tej stacji w pl sklepach, ale tutaj cena wydaje się być zbliżona do tego co chcesz wydać:
http://www.amazon.com/Aoyue-Profesional-Repair-Rework-Station/dp/B000HDJ5J2/ref=pd_bbs_sr_3?ie=UTF8&s=hi&qid=1233512139&sr=8-3

--
pozdrawiam,
demeo

#4 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pijan4 12 lipca 2011, 08:12
Witam

Jestem posiadaczem ayoue 2702A+ ale wczesniejszej wersji. Rozlutownica do niczego sie nie nadaje, od razu ją odłączyłem. Grotówka jest wspaniała, groty szybko można wymienić bez czekania aż sie ostudzi, natomiast są one bardzo drogie. Hot-air ciut za słaby na bezołowiowe luty, głośna praca. Największą wadą tej stacji są wedlug mnie przyciski służace do ustawiania powietrza i temperatury, nie ma to jak zwykły potencjometr!. Jeśli chodzi o jakośc do ceny polecam PT 803, hot naprawde poradzi sobie nawet z najtwartszym lutem. Tania ale solidna. Oczywiście za cene 650zl można kupic lepszy sprzęt.

#5 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez michallus 12 lipca 2011, 09:17
Dozbieraj do 861DS a lutownicę kup osobno, może nawet jakąś używaną ale pożądanej marki.
Cztery notebooki i sprzęt się zwraca.

#6 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez kamil198405 12 lipca 2011, 10:37
Popieram Kolegę michallus, Quick 861DS to jest już klasa wyżej niż PT i pochodne. Sam używam zestawu 861DS + 202D i jestem bardzo zadowolony

#7 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez DaCoPL 12 lipca 2011, 11:05
U mnie działa od roku PT968 i spisuje się dobrze. Groty kolbówki szybko wymienne, nie trzeba czekać aż grzałka się ostudzi. Kolbówka nie ma dużych strat ciepła więc też w miarę się lutuje mocniej "umaszone" elementy. Ale rzecz jasna pracowałem na lepszych, droższych.

Hot-air uważam, że bardzo dobry. Nie wzorowy, ale bardzo dobry. Szybko się nagrzewa, osiąga dobrą temperaturę. Minusem jest jego głośna praca i chłodzenie z 300 stopni trwa ok. 3 minut.

Pozdrawiam.

#8 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez katar83 12 lipca 2011, 11:20
Posiadam stacje 2738A+, korzystam z niej od bodajże 2 lat, praktycznie 5 dni w tygodniu. Nie wymieniłem póki co ani grotu ani grzałki, wszystko działa jak należy. Jedynie grot powoli się zużywa i muszę ustawiać parę stopni więcej niż na początku użytkowania. Przy PT968 grot zmieniać musiałem raz na miesiąc/dwa, tutaj wystarczy wyczyścić, zatopić na moment w topniku i dać trochę cyny i działa i wygląda praktycznie jak nowy. Nie wiem jak głośno działa Hot Air Quicka czy 2702A+, ale wiem jak działają PT968 które posiadałem wcześniej i 2738A+ jest przy 968 bardzo cicha i nie przeszkadza w pracy. Tak na chłopski rozum - 3 poziomy hałasu mniej
Jeśli chodzi o kolbę to dla mnie jest idealna, groty szybko się rozgrzewają, jeśli trzeba, łatwo można je wymienić. Pochłaniacz - działa tak jak na filmiku youtube który pokazał kolega demeo.
Hot Air - działa. Przy lutowaniu SMD nie ma najmniejszych problemów. Czy to PB czy LeadFree. Do BGA nie używałem, jestem zdania że do BGA(dużego) - HA nie powinno sie używać. Od tego są stacje i podczerwień.
Żadnych problemów z temperaturą. Na PT968 miałem różne przygody i udawało mi się czasem przegrzać układ przy reballowaniu układu bo temperatura potrafiła się zmieniać kiedy się jej podobało. Grzałke HA wymieniałem w ciągu 2 lat chyba z 5-6 razy. Teraz nie mam z tym problemów.
W tej cenie, kiedy kupowałem tą stacje - nie znalazłem nic lepszego i zdecydowanie mogę polecić.
Po pracy na 968 którą mogę uznać teraz za wręcz katorżniczą, praca na 2738+ to czysta przyjemność.

#9 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez katar83 12 lipca 2011, 11:24
PS
Kulka u mnie nie generuje żadnego dodatkowego hałasu, chociaż to zwyczajnie element dekoracyjny Nie wiem czy różnią się w jakikolwiek sposób z 2702+

#10 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez arvika 12 lipca 2011, 11:38
Mam kilka stacji, m.in. 2702A+, PT968 i jeszcze chyba jedną Ayoue. Na poczatek są ok. Po wymianie na Pace ST50 i Quick 861DS nie chcę do nich wracać.
Ostatnio w 2702A+ spaliła się grzałka, wymieniłem, pochodziła 2 tygodnie i znowu przestała działać. Chwile potem padł grot. Stacja stoi pod stołem i bedzie do sprzedania ;)

Z moich doświadczeń ergonomia pracy, komfort (cisza), stabilność temperatury produkty Pace i Quick dystansują Ayoue i PT dość znacznie.

#11 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez willyvmm 12 lipca 2011, 11:41
Używałem kiedyś PT852+- lub podobne, PT136, teraz przesiadłem się na QUICK 861D + Quick 202D - różnica OGROMNA i naprawdę polecam dozbieranie i zainwestowanie w te stacje.

#12 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pepeso 12 lipca 2011, 13:34
pocinas napisał(a):Śmigam już ponad rok na Quick 706 i spisuje się dobrze. Zresztą QUICK ogólnie lepiej wypada niż AYOUA.

W Quick 706 padł silnik od hota i wkurzył mnie brak grzałki ceramicznej w standardowej kolbie (zwykły tantal), dlatego szybka korekta.

Jeśli chodzi o Hot'a Quick 861 - jest super bawiłem się : bajka, lecz do BGA używam coś innego na powietrze. Hota potrzebuje zwykłego ("kaliber lekki") do SMD. Rączka przydała by się >55 W, tanie groty.

Pomału przekonuje się do :AOYUE Int 2738 A+ lecz jak wygląda sprawa z grotami tzn. cenowo? Cena za jaką mogę zakupić tą stację to ~ 660 zł - długa przesyłka, potrzeba pilna...

#13 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pepeso 21 lipca 2011, 21:39
Z braku czasu i dostępności od ręki ponownie kupiłem Quick 706

Lecz ponownie porażka egzemplarz odebrałem pod koniec zamknięcia firmy , montuje w serwisie, a tu kolba hot uderzona (w środku kawałki szkła), silnik od hota warczy

Cóż od ręki wymienili na inny egzemplarz : do trzech razy sztuka ma się cierpliwość...

Narazie bez zarzutu - sprzęt bardzo "solidny" jak na taką kwotę. Hot rewelka , lutownica ujdzie- brakuje wyświetlacza i uśpienia jak w hot'ie.

#14 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez katar83 22 lipca 2011, 00:24
pepeso napisał(a):
pocinas napisał(a):Śmigam już ponad rok na Quick 706 i spisuje się dobrze. Zresztą QUICK ogólnie lepiej wypada niż AYOUA.

W Quick 706 padł silnik od hota i wkurzył mnie brak grzałki ceramicznej w standardowej kolbie (zwykły tantal), dlatego szybka korekta.

Jeśli chodzi o Hot'a Quick 861 - jest super bawiłem się : bajka, lecz do BGA używam coś innego na powietrze. Hota potrzebuje zwykłego ("kaliber lekki") do SMD. Rączka przydała by się >55 W, tanie groty.

Pomału przekonuje się do :AOYUE Int 2738 A+ lecz jak wygląda sprawa z grotami tzn. cenowo? Cena za jaką mogę zakupić tą stację to ~ 660 zł - długa przesyłka, potrzeba pilna...

Co do Aoyue, groty w cenie przystępnej dostępne na eBayu w różnych kształtach i rozmiarach (około 40PLN). Ja ciągle jeszcze używam oryginalnego grotu, który dostałem ze stacją i ciągle jest ok mimo wielu miesięcy intensywnej pracy.
Stacje można zamówić z Niemczech z przesyłką dość szybką. Myślę, że 5-7 dni.

#15 Re: Wybór stacji 2in1 grot + hot air do 650 zł

przez pepeso 1 sierpnia 2011, 00:21
Quick 706 jest zadawalający w stosunku ceny do jakości.

Pojawiły mi się ciche tykania w lutownicy podczas nagrzewania ?!
To norma ?

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).