• Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez dawidd 5 sierpnia 2011, 05:44
Witam.
Posiadam podgrzewacz PT853A (typowo do gsm). Chcę się nim wspomóc przy reballingu układu nvidii w Toshibie. Z tego co doczytałem, to te chipsety nie są tak wrażliwe na temp. jak intela. W takim razie na ile stopni można grzać od spodu laminat, żeby nie uszkodzić układu, a żeby jednocześnie łatwo dało się go podnieść bez urwanych padów?
Ogólnie jakie temp. wytrzymują nvidie i intele?

Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2011, 05:44

#2 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez danb 5 sierpnia 2011, 06:13
Tym podgrzewaczem niewiele kolega zdziała. Stanowczo jest tutaj za mała powierzchnia. Ja zawsze dół grzeję do temperatury 170 stopni i dopiero grzeję od góry. Nie ma żadnych problemów z powyrywanymi padami. Warto jeszcze przed zdjęciem układu sprawdzić czy "pływa".

#3 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez dawidd 5 sierpnia 2011, 06:51
Powierzchnia rzeczywiście nieduża, ale układ też nie:). Przy max. temp. na podgrzewaczu laminat dochodzi do 150 stopni, to chyba wystarczy. A góra na 250 chyba go ruszy? Do jakiej temp można nagrzać nvidie?

#4 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez danb 5 sierpnia 2011, 07:31
Powierzchnia nieduża, układ mały, ale płyta duża. I tu zaczynają się problemy. Rozszerzalność temperaturowa zrobi i tak swoje i z płyty wyjdzie fala, co może skutecznie uszkodzić taką płytę. Jeśli nie uszkodzi, to mogą występować problemy z poprawnym siadaniem układu (zlewanie się kul, niedolutowanie). Przykład z autopsji. Posiadam 2 stacje BGA, jedna to Jovy RE-7500, a druga Quick 2035. Na Jovy próbowałem 4 razy wlutować układ na płycie Asusa. Każda z prób zakończona niepowodzeniem (delikatnie płyta podnosiła się do góry). Pierwsza próba na Quick zakończona powodzeniem. Kwestią kluczową jest powierzchnia preheatera.

#5 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez dawidd 5 sierpnia 2011, 08:34
Tego się obawiałem o czym piszesz, ale na chwilę obecną nie mam innego sprzętu, więc jakoś trzeba sobie radzić

#6 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez danb 5 sierpnia 2011, 08:38
Nie wiem czy jest sens takich prób napraw. Jeśli to są sprzęty typowo do nauki to ok rozumiem. Gorzej jeśli jest to sprzęt powierzony przez klienta do naprawy. Może być duży problem z tym. Nie lepiej samodzielnie zbudować stację ? Opis wykonania jest dostępny na forum.

#7 Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez dawidd 5 sierpnia 2011, 09:01
to typowo nauka, nie prowadzę serwisu laptopów - nieraz kupie cos uszkodzonego na giełdzie. Co do budowy stacji to może kiedyś - czas a właściwie jego brak uniemożliwia mi to teraz_

Re: Jaka temp do nvidi na Preheating'u?

przez Google Adsense [BOT] 5 sierpnia 2011, 09:01