• Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez DaCoPL 6 sierpnia 2011, 12:17
Witam.

Niniejszym tematem chciałbym rozpocząć wątek problemu z jakim ja się często spotykam. Laptop nie działa w ogóle, lub po części nie działa i na chipie lub gdzieś na płycie na jakimś elemencie mam zwarcie. Nie wiem czy czasem to zwarcie nie powinno być w tym miejscu.

Zwarcie = zwarty element elektroniczny (np. kondensator), mający mniej niż 3 ohmy rezystancji (raczej mniejsze rezystancje elementów nie zdarzają się w laptopach, jeśli nie liczymy na przykład cewek)

Zapytanie o zwarcie mogłoby wyglądać tak:

Laptop: MSI PR211 MS-1224
Płyta główna: MS-1224 MS-12241
Element na którym występuje zwarcie: AMD RADEON IGP 216-0674026
Zdjęcie zwartego elementu:
Obrazek
Opis zwarcia: pełne zwarcie 0ohm na kondensatorze obok rdzenia układu.
Pytanie: Czy to zwarcie powinno tu występować jeśli nie ma zewnętrznej grafiki?

Szczerze powiem, że powyższa płyta, zwarcie i pytanie jest aktualne więc bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez Google Adsense [BOT] 6 sierpnia 2011, 12:17

#2 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez R2D2 6 sierpnia 2011, 17:33
Mam płytę od jakiegoś HP (uszkodzona) z tym radkiem bez zewnętrznej grafiki.
płyta z tego co pamiętam mrugała : Blink: 5 - Caps Lock/Num Lock System board General system board failure
Na wskazanym kondensatorze mierzę 30mOhm

#3 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez adam1114 6 sierpnia 2011, 22:18
Witam,

na w 100 % nowym w/w układzie z DC 1010 mam 98kohm i powoli rośnie.
Układ wylutowany.

#4 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez DaCoPL 8 sierpnia 2011, 07:48
Ok. Dziękuję. Najprawdopodobniej w jakiś sposób jeden ze slotów RAM jest uszkodzony, ponieważ gdy jest włożona pamięć do niego laptop się nie uruchamia.

#5 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez R2D2 8 sierpnia 2011, 08:31
Wymontowałem właśnie układ z płyty i zwarcia nie ma , rezystancja ok 300KΩ.
Więc wygląda na to że jest to jakieś wejście konfiguracyjne.

#6 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez pijan4 8 sierpnia 2011, 10:42
DaCoPL napisał(a):Ok. Dziękuję. Najprawdopodobniej w jakiś sposób jeden ze slotów RAM jest uszkodzony, ponieważ gdy jest włożona pamięć do niego laptop się nie uruchamia.

Podmień procesor.

#7 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez DaCoPL 8 sierpnia 2011, 10:53
Problem mojego sprzętu zakończmy. Laptopa przywiozła Pani, która przyjechała do rodziny 600km i chciała szybkiej diagnozy/naprawy. Więc na szybko zrobiłem. Co tam dalej będzie się działo nie wiem. Chciałem tylko się poinformować czy to zwarcie ma być czy nie.

Pozdrawiam i proszę o dalsze pytania dotyczące zwarć

#8 Re: Poradnik - zwarcie, ma być czy nie?

przez pocinas 9 sierpnia 2011, 02:08
Zainteresowałem się tym postem ponieważ sam borykam się z tym chipem 216-0674026 w Acerku Aspire 5535
Co do Owego Kondensatorka to on ma prawo mieć zwarcie w ukłaadzie jak i do Masy.

Mam taki wylutowany też więc przemierzyłem obydwa piny jego i górny sygnał idzie na Pady AE10, AD10, AC10, AB10, AA11, Y11 które według schematu "Acer Aspire 5235 5535 - Wistron Cathedral Peak 2A" są to VDD_MEM (foto 1)

Obrazek

A zaś dolny sygnał kondensatora idą do padów A2, B1, D3 i reszta (foto 2)

Obrazek