• Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#41 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 12 lipca 2010, 16:32
Praktyki za mało!!

Pytasz o każdą drobnostkę, wszystko już miałeś opisane powyżej.
To naprawdę jest proste jednak trzeba mieć trochę doświadczenia.

Taki układ nie nadaje się do postawienia, wydaje mi się że zbyt niska temperatura oraz za mało topnika.
Skorzystaj z podgrzewacza, powinien ci sporo pomóc.
Brown Fluxa używasz czy Future HF ?

Żadna kulka nie ma prawa odpaść przy czyszczeniu pędzlem.

Układ czyszczę w wanience ultradźwiękowej lub pędzlem ESD (takim który nie gubi włosia).

Re: Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Google Adsense [BOT] 12 lipca 2010, 16:32

#42 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez delp 12 lipca 2010, 20:00
Ja też mam tu małe pytanie.
Jak uważacie, jak powinno być po założeniu nowego układu na płytę, czy delikatnie ruszyć układem na sam koniec ?
Jedni piszą żeby go delikatnie ruszyć inni że nie, wiadomo że za mocne ruszenie może spowodować zlanie się kulek.

#43 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 12 lipca 2010, 20:43
Poruszenie układem jest zalecane przy reflow (chociaż tutaj też jest wiele przeciwników), natomiast przy stawianiu układu nowego/przekulkowanego nie powinno się poruszać układu.

Osobiście wychodzę z założenia że reflow to nie naprawa.

#44 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez digix 12 lipca 2010, 20:47
michallus napisał(a):Układ czyszczę w wanience ultradźwiękowej lub pędzlem ESD (takim który nie gubi włosia).

Ostatnio robiłem GPU, ktoś niedokładnie wyczyścił drobnicę na GPU, pod każdym elementem było mnóstwo pasty prawdopodobnie ze sproszkowanym srebrem. W zasadzie na każdym z elementów było zwarcie. Dlatego uważam, że profilaktycznie przed wlutem układ powinniśmy umyć w wanience, ewentualnie całą płytę.

#45 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez oneeye 12 lipca 2010, 20:47
Jak układ nie "siądzie" dobrze, czasem stosuję właśnie taką metodę dla poprawienia połączeń, ale raczej tylko wtedy.

#46 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 12 lipca 2010, 22:28
michallus napisał(a):Taki układ nie nadaje się do postawienia, wydaje mi się że zbyt niska temperatura oraz za mało topnika.
Skorzystaj z podgrzewacza, powinien ci sporo pomóc.
Brown Fluxa używasz czy Future HF ?

Używam Future HF. Praktyki mało - to racja - ale teoria oparta na doświadczeniu innych też jest ważna.

#47 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 12 lipca 2010, 22:37
Spróbuj z Brown Fluxem, powinno być lepiej.

#48 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Usunięty Użytkownik 402 12 lipca 2010, 23:09
Te kulki na zdjęciu to bezołowiowe?
Za mało topnika - dla tego nie powskakiwały na miejsca. Jak dostrzegasz, że podczas grzania kulek topnika w stanie płynnym nie widać to deczko podlej i ogrzewaj dalej. Ja czasem się przyglądam przez szkło powiększające, widać wyraźnie jak kuleczki wskakują na pady - lekko "siadają'', chowają się w sicie.

#49 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 13 lipca 2010, 08:19
LAZY napisał(a):Te kulki na zdjęciu to bezołowiowe?
Za mało topnika - dla tego nie powskakiwały na miejsca. Jak dostrzegasz, że podczas grzania kulek topnika w stanie płynnym nie widać to deczko podlej i ogrzewaj dalej. Ja czasem się przyglądam przez szkło powiększające, widać wyraźnie jak kuleczki wskakują na pady - lekko "siadają'', chowają się w sicie.

To bezołowiówki. Dostosuję się do waszych porad. Zobaczymy co wyjdzie.

#50 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 13 lipca 2010, 10:09
Koniecznie zacznij od PB SN -niższa temperatura topnienia, niższe ryzyko uszkodzenia układu a co za tym idzie łatwiejsze do postawienia.

#51 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Robgie 15 lipca 2010, 13:30
Panowie a czy uzywa ktoś do rebalingu tylko powietrza? proponują mi zestaw w renexie reeco 250 z tym nowym pogrzewaczem no i sie zastanawiam czy faktycznie nie bedzie to lepsze od jovy i pozniej kombinowania z podgrzewaczem itp doradzcie cos

#52 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 15 lipca 2010, 13:42
A propos mojego wcześniejszego posta... pomyliłem się... te kulki to ołowiówki, a nie bez.

Robgie - miałem tą maszynkę w rękach. Bardzo fajna. Dobry sposób kontroli powietrza zarówno dla podgrzewacza jak i dla hotair. Podłączyć możesz 3 termopary. Ciekawe urządzenie i zapewne lepsze od JOVY, tylko sporawe. Ale odsyłam do TEGO WĄTKU

#53 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Robgie 15 lipca 2010, 13:52
No fakt błysnałem , jakoś uciekł mi ten watek dzieki.

#54 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez delp 26 lipca 2010, 21:23
Mam tu jeszcze pytanie, czy po wymianie kulek na układzie na SnPb i odświeżeniu padów na płycie cyną SnPb wystarczy użyć profilu do SnPb.
Nie chciałbym niepotrzebnie grzać płyty. Czy jest konieczność używania profilu Sn jeśli takie kule były oryginalnie.
Dziękuje za sugestie.

#55 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez DaCoPL 26 lipca 2010, 22:09
Ja nie bardzo rozumiem Twoje pierwsze pytanie. Mógłbyś się wyrazić jaśniej..? A poza tym nie ma znaków zapytania więc pytania nie widać.

;) Jednak w odpowiedzi na drugie... czytałem, że lepiej użyć rodzaju kulek, które były fabrycznie użyte. Choć innego rodzaju też będą działały. Jednak nie wiem dlaczego powinno się użyć rodzaju kulek, które były fabrycznie.

#56 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez delp 27 lipca 2010, 09:15
Nie bardzo wiem czego nie rozumiesz.
To jeśli oryginalnie układ był Pb-free, a kule zostały wymienione na SnPb.
Czy wystarczy użyć profilu dla SnPb ?

#57 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez michallus 27 lipca 2010, 09:30
delp Tak wystarczy.

DaCoPL staraj się pisać dopiero wtedy kiedy jesteś tego pewien, w taki sposób można przypadkowo kogoś wprowadzić w błąd.

Jeżeli stawiam nowy układ robię to na kulach PbFree, czyli nic nie zmieniam. Układy pracują w wyższych temperaturach oraz jest to naprawa wykonana z wszelkimi normami i w sposób "fabryczny"

Jeżeli robię reballing to na kulach ołowiowych, w razie reklamacji jest znacznie mniejsze ryzyko uszkodzenia układu/płyty (szczególnie jeżeli nie ma się odpowiedniego sprzętu oraz doświadczenia).
Jeżeli mam układy nVidia 09+ z wylutu (lub inne pewne) to stawiam na nich kule bezołowiowe.

#58 Re: Pasta do BGA i inne potrzebne do reballingu.

przez gathor 27 lipca 2010, 13:37
benchmarek napisał(a):Ja kulki zakupuje na Ebayu w Chinach/Honkongu okolo 5 USD z wysylka za 25k

Czy kolega może podać jakiś link do tak tanich kulek? Jakoś nie mogę znaleźć żadnych w tej cenie, najtańsze jakie znalazłem to £14 plus przesyłka :-(

#59 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez majsterx 27 lipca 2010, 15:01
Dla zainteresowanych w polsce można dostać 25k kulek za ok 10PLN więcej.
I nie jest możliwe wg mnie, żeby zmieścić się z ceną towaru i wysyłką w 5 USD... kto by to wysyłał za taką kase ?

#60 Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez gathor 27 lipca 2010, 17:39
Ja kupiłem kulki właśnie w polsce. Dla mnie polska cena w przeliczeniu na funty to i tak prawie jak za darmo ;)

Re: Reballing - poradnik i niezbędne/przydatne narzędzia

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2010, 17:39