• Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. W tym dziale dozwolone jest wyłącznie zgłaszanie problemów, błędów czy też propozycji usprawnień, związanych bezpośrednio z forum Elvikom.
2. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych, a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
3. Piszemy poprawną polszczyzną, nie przeklinamy, nie krzyczymy.

#1 Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi

by Vogelek23 7 August 2011, 22:05
W najbliższym czasie struktura forum zostanie znacząco przebudowana - najważniejszą zmianą będzie fakt, że amatorzy zostaną tematycznie odseparowani od zawodowych serwisantów, aby w działach serwisowych nie było pytań typu "DV6000 brak obrazu od czego zacząć".
Rozszerzenie działalności forum nie będzie przy tym zbytnio odczuwalne dla tych drugich, lecz pierwszym (ale tylko tym, którzy będą chcieli się czegoś nauczyć) może przynieść większe korzyści.

// Temat wydzielony.

Re: Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi

by Google Adsense [BOT] 7 August 2011, 22:05

#2 Re: Dział karty garficzne

by Adam2K 8 August 2011, 08:21
No i to byłoby najlepsze wyjście. Dawno chciałem to zasugerować, no ale... nie moje małpy, nie mój cyrk ;)
Najlepiej jakby "prawdziwe" forum serwisowe było zamknięte dla ogółu, a dostęp do niego mieli tylko ludzie, którzy legalnie zarabiają w ten sposób na chleb (potwierdzony NIP, czy REGON).

#3 Re: Dział karty garficzne

by willyvmm 8 August 2011, 16:05
Cieszę się że wokńcu szefostwo to zauważyło. Już dość dawno temu sugerowałem tego typu rozwiązanie.

#4 Re: Dział karty garficzne

by kamil1986 8 August 2011, 23:32
A mógł by kolega Vogelek23 bardziej szczegółowo wyjaśnić w jaki sposób zostaną odseparowani amatorzy od zawodowców?
Jeśli zawodowcy zostaną odseparowani od amatorów to dla mnie będzie to wyglądało mniej więcej tak.
Pyta amator "DV6000 brak obrazu od czego zacząć" na to drugi amator "Wal do piekarnika"
wtedy to dopiero będzie meksyk. Każdy chce się czegoś nauczyć a przecież najlepiej uczy się od zawodowców.
Sam jestem początkujący i moje pytania na forum innym użytkownikom mogą okazać się głupie. Dla kolegi Vogelek23 i wielu innych pracujących w tum fachu od wielu lat zagadnienia z dziedziny naprawy laptopów wydają się być oczywiste a dla innych początkujących są one problemem. Więc gdzie mamy szukać informacji jak nie na takim forum jak to zadając pytania co gdzie i jak. W szkołach takich rzecz nie uczą!

#5 Re: Dział karty garficzne

by Macpod 8 August 2011, 23:36
"Zawodowcy" będą dalej mogli pomagać "amatorom", jednak amatorzy nie będą mieli dostępu do wypowiedzi(i pewnie wglądu) do działów dla osób zajmujących się profesjonalnie naprawami.

#6 Re: Dział karty garficzne

by Vogelek23 9 August 2011, 17:47
1. Zakres zmian obejmie na pewno określenie fizycznego poziomu doświadczenia użytkownika w chwili rejestracji.
2. Na podstawie wyników z p. 1 użytkownik będzie automatycznie przydzielany do odpowiedniej grupy.
3. Każda grupa będzie posiadała inne uprawnienia - im użytkownik bardziej zaawansowany, tym większe uprawnienia dostępu do działów.
4. Użytkownicy początkujący nie stracą dostępu do działów serwisowych - stracą jedynie możliwość pisania w nich i zakładania tematów, do momentu osiągnięcia odpowiedniego poziomu doświadczenia, wymaganego w danym dziale. Dzięki temu każdy dział stanie się przejrzysty i nie będzie trzeba przekopywać się przez setki postów, aby znaleźć rozwiązanie na szukanym poziomie.
5. Dodatkowo zostaną zmienione zasady punktowania schematów - najważniejsza to to, że punkty pobrane za ściągnięcie schematów będą trafiały na konta osób, które uploadowały ściągany schemat, a nie w próżnię.

Lista planowanych zmian jest spora, powyżej tylko niewielka część z nich.

#7 Re: Dział karty garficzne

by willyvmm 9 August 2011, 17:58
Apropo pobierania punktów za schematy, czasami jeden schemat składa się z kilku plików ...

#8 Re: Dział karty garficzne

by Vogelek23 9 August 2011, 18:11
willyvmm wrote:Apropo pobierania punktów za schematy, czasami jeden schemat składa się z kilku plików ...

I...? Może Kolega rozszerzyć wypowiedź?

#9 Re: Dział karty garficzne

by willyvmm 9 August 2011, 18:22
Nie pamiętam który to był schemat, ale składał się on z 3 plików.
Płyta główna + 2 pliki ze schematami dodatkowych płytek.

Nie liczę tu boardview - aczkolwiek było by miło jakby dało się ściągnąć w "cenie" schematu ;)

#11 Re: Dział karty garficzne

by demeo 14 August 2011, 00:07
Vogelek23 wrote:1. Zakres zmian obejmie na pewno określenie fizycznego poziomu doświadczenia użytkownika w chwili rejestracji.
2. Na podstawie wyników z p. 1 użytkownik będzie automatycznie przydzielany do odpowiedniej grupy.

Czy można prosić o wyjaśnienie, w jaki sposób oraz kto będzie określał "fizyczny poziom doświadczenia użytkownika"? Rozumiem, że jest to potrzebne do podziału/segregacji userów, lecz jeśli system ten nie będzie przejrzysty będzie sporo pretensji i żalów.
Z drugiej jednak strony jakkolwiek system nie byłby przejrzysty to i tak znajdą się niezadowoleni userzy.

--
pozdrawiam,
demeo

#12 Re: Dział karty garficzne

by Vogelek23 14 August 2011, 12:53
demeo wrote:Czy można prosić o wyjaśnienie, w jaki sposób oraz kto będzie określał "fizyczny poziom doświadczenia użytkownika"?

Pierwotny zamysł to automat, przydzielający użytkownika do odpowiedniej grupy przy rejestracji. W jaki sposób? Poprzez wykonanie przez użytkownika krótkiego testu.
Za każdym razem będzie ładowany inny test, ponadto czas jego rozwiązania będzie ograniczony (aby nie dopuścić do sytuacji, że laik poszuka sobie odpowiedzi w internecie).
W przypadku braku poprawnych odpowiedzi, rejestracja nie będzie możliwa.
W przypadku np. jednej poprawnej odpowiedzi, użytkownik będzie zaliczony do "Nowych użytkowników" i będzie miał blokadę pisania na forach serwisowych (prócz działu "Początkujący", Szkoleń itp.), a także ograniczony punktami dostęp do działu Download (jeśli uploaduje schemat, blokada zostanie zdjęta).
W przypadku większości poprawnych odpowiedzi, użytkownik zostanie automatycznie przydzielony do grupy "Zarejestrowanych użytkowników" i będzie mógł pisać w działach serwisowych oraz będzie miał dostęp do Downloadu (oczywiście w ramach posiadanych/uzbieranych punktów).

Planuję także, aby w zależności od poziomu doświadczenia i stażu na forum, zmienić także liczbę przyznawanych za odpowiedzi punktów, aby użytkownicy z większym stażem i doświadczeniem mogli szybciej zbierać punkty na schematy.
Np. teraz za post jest 0,1 punktu, zaś po zmianach Zarejestrowani będą dostawali 0,2-0,5 punktu, w zależności od stażu i wyniku testu.

Główny podział użytkowników będzie oparty na podziale poziomowym serwisów:
a) poziom 0 (żłobek) - użytownicy bez praktyki i wiedzy elektronicznej, lecz chcący się czegoś nauczyć
b) poziom 1 (przedszkole) - użytkownicy naprawiający modułowo, bez wiedzy elektronicznej
c) poziom 2 (podstawowy) - użytkownicy naprawiający proste usterki elektroniczne, z podstawową wiedzą elektroniczną
d) poziom 3 (średni) - użytkownicy naprawiający większość usterek elektronicznych, ze średnią wiedzą elektroniczną
e) poziom 4 (zaawansowany) - użytkownicy naprawiający wszystkie usterki elektroniczne, także na poziomie inżynieryjnym, z dużą wiedzą elektroniczną

Innym pomysłem jest ręczny wybór poziomu przez samego użytkownika (podczas rejestracji).
Użytkownik będzie mógł sam wybrać swój poziom doświadczenia. Jednak w przypadku, gdy okaże się, że odpowiedzi lub pytania zadawane na forum są poniżej wybranego poziomu, użytkownik zostanie sklasyfikowany o dwa poziomy niżej (w sytuacjach wyjątkowo rażących konto zostanie zdeaktywowane).

Tutaj proszę o ewentualne uwagi co do obu propozycji.
Wątek pozwolę sobie wydzielić, gdyż temat zmian na forum nie tyczy się bezpośrednio obecnego tematu.

#13 Re: Dział karty garficzne

by demeo 14 August 2011, 13:25
Patrząc na to co planujesz to nasuwa mi się pytanie kiedy będziesz miał czas obsługiwać własnych klientów?

Każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety, testy nigdy nie zweryfikują w pełni wiedzy użytkownika, ale wybór poziomu przez użytkownika jest chyba dużo gorszym rozwiązaniem, bo obawiałbym wysypu mega doświadczonych użytkowników na forum.

Ograniczanie download-u dla użytkowników do momentu, aż ktoś nie upload-uje schematu nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ na chwilę obecną naprawdę ciężko znaleźć schemat, którego by nie było w bazie na forum. A dla nowych użytkowników może to być nawet niewykonalne.

Zwiększenie liczby punktów przyznawanych za odpowiedzi wraz ze stażem na forum wydaje się być dobrym rozwiązaniem, ale można by to uzależnić od tego ile razy użytkownik otrzymał oznaczenie "Pomógł" na forum. Tzn. osoba, która ma 1-5 punktów "Pomógł" otrzymuje 0,1pkt osoba, która ma 6-20pkt "Pomógł" otrzymuje 0,2pkt. itp. Wydaje się to być o tyle ciekawe, że będzie to bardzo motywujące dla użytkowników by aktywnie pomagać innym.

W jaki sposób zamierzasz posortować obecnych użytkowników forum?

W jaki sposób user może przejść z niższego do wyższego poziomu, zakładając, że jego wiedza/doświadczenie/staż jest wystarczający by był o poziom wyżej.

Od siebie dodam, że może warto wszelkie zmiany na forum rozciągnąć w czasie tak, by nie były "szokiem" dla użytkowników i aby nie były zbyt problematyczne przy jednoczesnym ich wdrożeniu, bo jak praktyka pokazuje nie zawsze wszystko wychodzi tak pięknie jak teoria mówi.

P.S. Tutaj https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=41&t=9451 zaproponowałem dodatkową opcję, którą można wprowadzić na forum.

--
pozdrawiam,
demeo

#14 Re: Dział karty garficzne

by Macpod 14 August 2011, 13:37
demeo wrote:...ponieważ na chwilę obecną naprawdę ciężko znaleźć schemat, którego by nie było w bazie na forum.

Oj, wydaje mi się, że tak nie jest, sam mam jeszcze przynajmniej 200 schematów których na forum nie ma (zweryfikowane, że nie ma na forum). Pewnie jest ich dużo więcej, jednak na razie z powodu braku czasu nie wstawiam, zacznę wstawiać za jakiś czas.
Przemiana forum wydaje mi się bardzo dobra, jednak każda propozycja ma swoje wady i zalety i też obawiałbym się o to, że zajmie to Koledze więcej czasu, niż to będzie warte(chodzi o podział użytkowników).

#15 Re: Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi  [SOLVED]

by Vogelek23 14 August 2011, 14:25
demeo wrote:Patrząc na to co planujesz to nasuwa mi się pytanie kiedy będziesz miał czas obsługiwać własnych klientów?

Jeśli będzie trzeba, wycofam się z działalności serwisowej i po prostu pójdę "na etat".

demeo wrote:wybór poziomu przez użytkownika jest chyba dużo gorszym rozwiązaniem, bo obawiałbym wysypu mega doświadczonych użytkowników na forum

Dwa, trzy posty zweryfikują bardzo szybko poziom użytkownika. Ponadto możliwość degradacji lub nawet deaktywacji konta podziałają na pewno prewencyjnie.

demeo wrote:Ograniczanie download-u dla użytkowników do momentu aż ktoś nie upload-uje schematu nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ na chwilę obecną naprawdę ciężko znaleźć schemat, którego by nie było w bazie na forum. A dla nowych użytkowników może to być nawet nie wykonalne.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ilu schematów dostępnych na płatnych stronach nie ma jeszcze na forum!
Ponadto ograniczenie, to nie permanentna blokada - zakres ograniczenia to dostęp do schematów popularnych i takich, które są bez problemu dostępne w sieci, jednak blokada na schematy, które zostały zakupione i nie ma ich na darmowych serwerach.

demeo wrote:W jaki sposób zamierzasz posortować obecnych użytkowników forum?

Jest to przedmiotem rozważań - być może będzie trzeba przejrzeć posty i na tej podstawie zadecydować o przydziale do odpowiedniej grupy. Kwestia nie jest jeszcze do końca rozstrzygnięta, więc do tego momentu użytkownicy już zarejestrowani zostaną zapewne domyślnie w grupie średniej (poziom 3).

demeo wrote:W jaki sposób user może przejść z niższego do wyższego poziomu, zakładając, że jego wiedza/doświadczenie/staż jest wystarczający by był o poziom wyżej

Najprościej, pisząc wniosek o zmianę poziomu na wyższy do administratora.
Docelowo jednak będzie się tym zajmował automat - odpowiedni moduł jest w fazie projektów.
Użytkownik będzie miał możliwość zwiększenia poziomu samodzielnie, w dowolnym czasie, jednak w miesiącu będzie miał tylko dwie próby.
Jeśli nie zda testu, nie będzie mógł zwiększyć poziomu w ciągu kolejnych 30 dni.

demeo wrote:Od siebie dodam, że może warto wszelkie zmiany na forum rozciągnąć w czasie tak by nie były "szokiem" dla użytkowników i aby nie były zbyt problematyczne przy jednoczesnym ich wdrożeniu, bo jak praktyka pokazuje nie zawsze wszystko wychodzi tak pięknie jak teoria mówi.

Chyba nie sądzi Kolega, że jestem aż tak nierozważny, aby proponowanych zmian nie przetestować najpierw na równoległym forum testowym?

#16 Re: Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi

by demeo 14 August 2011, 15:16
O brak rozwagi nikogo nie posądzam, lecz czasem się zdarza, że mimo testów jakiś soft czy rozwiązanie na serwerze produkcyjnym zachowuje się trochę inaczej niż na testowym.

Niemniej jednak uważam zmiany za bardzo pozytywne dla dalszego rozwoju forum i jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało w praktyce.

Jeśli idzie o porównanie bazy schematów z forum z płatnymi stronami to owszem mogę się mylić, bo jakoś specjalnie nigdy nie wyszukiwałem schematów, których brakuje na forum, a które znajdują się na płatnych serwisach.

Chodzi mi po głowie jeszcze jedna myśli, aby utworzyć dział, w którym zrobi się listę serwisów, dla których pracujemy lub których jesteśmy właścicielami, dział z możliwością sortowania np. po lokalizacji serwisu. Proponuję to, gdyż mam trochę znajomych w różnych częściach PL i często pytają mnie o serwis z polecenia. Oraz jest sporo tutaj użytkowników, którzy zaglądają jednorazowo szukając pomocy, bo nie wiedzą, gdzie w swoim mieście mogą znaleźć odpowiedni serwis.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Rozbudowa forum - opinie, propozycje, uwagi

by Google Adsense [BOT] 14 August 2011, 15:16