• Thermopady - jakie stosować

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Thermopady - jakie stosować

smoovb 21 Січня 2011, 10:08
Witam,
czy mogę prosić o informacje jakie thermopady warto stosować po rebalingu na BGA aby zmniejszyć temperaturę na układzie i zarazem przedłużyć ich żywotność.
Na alledrogo jest kilkanaście ogłoszeń z termopadami ale ciężko mi podjąć decyzje w sprawie zakupu (różnice cenowe też są znaczące od 8-60zł).
Ewentualnie może ktoś ma namiary na jakiegoś sprzedawcę, u którego warto dokonać zakupu.
Proszę o informację na co warto zwracać uwagę, ewentualnie o namiary na dobre źródło.
Pozdrawiam

Re: Thermopady - jakie stosować

Google Adsense [BOT] 21 Січня 2011, 10:08

#2 Re: Thermopady - jakie stosować

smoovb 23 Травня 2011, 21:04
Ponawiam swoje pytanie, pewnie wiele osób na forum wymienia zużyte termopady zwłaszcza przy reballingu lub przy wymianie układu na nowy.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i informacje w tym temacie.
Pozdrawiam.

#3 Re: Thermopady - jakie stosować

delp 23 Травня 2011, 21:15
Zauważyłem że niektórzy koledzy stosują miedziane blaszki i zakładają cieńsze termopady. Ceny termopadów są uzależnione przede wszystkim od grubości termopadu oraz przewodności cieplnej. Dlatego taka rozbieżność jak pisałeś. /są i droższe ;) /

#4 Re: Thermopady - jakie stosować

kamil198405 23 Травня 2011, 21:26
Nieraz po reballingu nie warto stosować thermopadów. Jeżeli mam możliwość kładę pastę termoprzewodzącą arctic ceramique jest ona dość gęsta i nie wypływa z powierzchni rdzenia.

#5 Re: Thermopady - jakie stosować

Anonymous 24 Травня 2011, 20:57
Termopady firmy 3M w zależności od przestrzeni między rdzeniem chipa, a radiatorem. Można dostać na giełdzie internetowej.

#6 Re: Thermopady - jakie stosować

pijan4 24 Травня 2011, 21:08
Witam

Zamowilem kiedys thermopady od firmy kamilnotebook i bylem bardzo zadowolony. Cena moze zwalic z nog ale towar pierwsza klasa.

#7 Re: Thermopady - jakie stosować

smoovb 24 Травня 2011, 21:36
Osobiście zacząłem się zastanawiać czy termopady sprzedawane na aukcjach jak i te w podanym linku powyżej są dobrym rozwiązaniem (jest to ten sam produkt).
Miałem już 3 przypadki, że po wymianie ukł. gdzie użyłem ww. termopadów laptop wrócił na reklamacje po 1-3 miesiącach. Źródło zakupionych układów sprawdzone wiec to raczej nie jest wina układu.
Co sądzicie o stosowaniu metalowych blaszek gr. 0,1mm lub troszeczkę grubszych w zależności od przerwy miedzy radiatorem a rdzeniem ukł. ?
Czy ktoś korzysta z takiego patentu aby termopad zastąpić miedzianą blaszka?

#8 Re: Thermopady - jakie stosować

adam1114 24 Травня 2011, 21:41
kamil198405 написав:Nieraz po reballingu nie warto stosować thermopadów. Jeżeli mam możliwość kładę pastę termoprzewodzącą arctic ceramique jest ona dość gęsta i nie wypływa z powierzchni rdzenia.

Możesz rozwinąć myśl ?
Tam gdzie odstęp jest na tyle duży, że powinien znajdować się termopad, nie stosujesz go i dajesz tylko pastę ?
Dobrze to zrozumiałem ?

#9 Re: Thermopady - jakie stosować

DjDave 24 Травня 2011, 21:54
Zadaniem pasty jest zwiększyć powierzchnię styku poprzez uzupełnienie mikronierówności. Dlatego działa odpowiednio tylko gdy jej warstwa jest cieniutka. Jeżeli rdzeń nie dotyka układu nie można stosować pasty.

#10 Re: Thermopady - jakie stosować

adam1114 24 Травня 2011, 22:10
To jest oczywista oczywistość, że tak powiem, jednak w znaczącej ilości przypadków, gdy jest thermopad, to właśnie jakiś odstęp jest, i stąd moje pytanie do kolegi kamil.

#11 Re: Thermopady - jakie stosować

Macpod 25 Травня 2011, 12:02
Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się blaszki miedziane i dobra pasta termoprzewodząca, bije to na łeb wszystkie termopady jakie do tej pory stosowałem;) Blaszki takie można kupić np. na Ebay, ale można też pewnie zamówić w jakiejś firmie większą ilość (wyjdzie na pewno dużo taniej). Oczywiście o różnych grubościach.

#12 Re: Thermopady - jakie stosować

demeo 25 Травня 2011, 12:08
Kamikazepl написав:Moim zdaniem najlepiej sprawdzają się blaszki miedziane i dobra pasta termoprzewodząca, bije to na łeb wszystkie termopady jakie do tej pory stosowałem;) Blaszki takie można kupić np. na Ebay, ale można też pewnie zamówić w jakiejś firmie większą ilość (wyjdzie na pewno dużo taniej). Oczywiście o różnych grubościach.

Ceny pojedynczych blaszek na ebay są szalone, przed założeniem takiej blaszki musisz najpierw szczelinomierzem zmierzyć prześwit między radiatorem a rdzeniem GPU tak by dociskając radiator nie narobić uszkodzeń mechanicznych i nie spowodować zbyt dużych naprężeń.
Moim zdaniem metoda bardzo dobra, ale wymaga sporej precyzji w dobieraniu grubości miedzi, niestety mało kto mierzy i dobiera odpowiednie blaszki, a ludzie je kupują na potęgę jako uniwersalne.

--
pozdrawiam,
demeo

#13 Re: Thermopady - jakie stosować

Macpod 25 Травня 2011, 12:10
Dlatego najlepiej jest kupić jak mówiłem, w jakiejś firmie i różne grubości i sobie dopasowywać;)

#14 Re: Thermopady - jakie stosować

czorny 14 Серпня 2011, 16:20
Witam.

Wczoraj miałem przyjemność doświadczyć jak ważne znaczenie ma termopad. Acer Aspire 5535 i rebalowany IGP 216-0674026, na który dałem nowy termopad zakupiony w arkuszu grubości 1mm. Termopara przyłożona do radiatora przy procesorze i gdy po uruchominiu windowsa kończyły się uruchamiać poszczególne aplikacje temperatura dochodziła do 80 stopni i po chwili laptop się wyłączał. Zmieniłem procesor, ram, paste na procesorze i cały radiator z drugiego takiego samego laptopa. Efekty dalej te same więc gdy zabrakło mi pomysłów położyłem termopad z odzysku z innego laptopa, ale w dosyć dobrym stanie. Jakie było moje zdziwienie gdy po uruchomieniu wszystkiego temperatura nie przekroczyła 50 stopni. Po uruchomieniu Furmarka doszła max do 75 stopni. Termopad zakupiony w arkuszu jak widać nadaje się do śmieci, a kupiłem go oczywiście od Chińczyków gdy zamawiałem stacje poprostu przy okazji. Dziś szperając w googlach znalazłem kilka ciekawych opcji i może się komuś przydadzą te linki:

http://www.sidewindercomputers.com/therinmat.html

http://www.mintpc.co.uk/gap-filling-thermal-pads-6wmk/

#15 Re: Thermopady - jakie stosować

demeo 14 Серпня 2011, 16:32
czorny написав:Witam.

Ja ten temat już dawno przerobiłem, swego czasu bawiłem się w testowanie i porównywanie termopadów i padów/blaszek miedzianych (była o tym rozmowa na forum). Pady miedziane odpowiednio dopasowane dają najlepsze efekty, lecz ilość czasu potrzebna na dopasowanie pada (odpowiednia grubość) wymiary itp. itd. skutecznie dyskwalifikuje je do użycia w serwisach. Nadają się jedynie dla entuzjastów tuningu i maniaków chłodzenia ;-).

Może wiesz kto jest producentem padów z powyższego linku?

--
pozdrawiam,
demeo

#16 Re: Thermopady - jakie stosować

adam1114 14 Серпня 2011, 16:39
Ja ostatnio widziałem jeszcze inne rozwiązanie:
Układ -> cieniutki thermopad -> cienka płytka miedziana -> pasta -> radiator.

Nie stosowałem jeszcze ale warto było by przeprowadzić testy, czy ma to sens.

#17 Re: Thermopady - jakie stosować

czorny 14 Серпня 2011, 16:53
demeo написав:
czorny написав:Witam.

Może wiesz kto jest producentem padów z powyższego linku?

--
pozdrawiam,
demeo

Niestety chciałbym też znać tę tajemnicę, a co do entuzjastów to się zgadzam, że w serwisie nie ma czasu na takie zabiegi. Gość w linku powyżej opisuje też sposób na obniżenie temperatury poprzez niedociskanie termopada za pierwszym razem do końca. Należy wg niego potestować/wygrzać przez kilka godzin pad i potem dokręcić śrubkami radiator, a po powtórzeniu operacji ponoć można uzskać znów kilka stopni w dół. Niestety nie wiem czy jest to zgodne z prawdą, ale chętnie kupie te kilka padów u niego i bez wygrzewania położe na układy zarówno jak i Aspire 5535 i DV7. Widać, że nie warto kupować całych arkuszy od Chińczyków (chyba, że ma się sprawdzonego sprzedawcę) bo specyfikację nam podadzą jak najlepszą aby tylko u nich kupić. Sądzę iż nie ma co żałować kasy na tego typu zakupy jeśli pady są sprawdzone bo klient będzie zadowolony i prędko nie wróci z reklamacją. Jeśli znajdę dobre termopady gdzieś u Chińczyków to oczywiście dam znać.

#18 Re: Thermopady - jakie stosować

demeo 14 Серпня 2011, 17:16
Te same thermopady/termopady są sprzedawane przez firmę RS Components w niższych cenach, pod ich własną marką i też nie podają kto jest ich producentem.

--
pozdrawiam,
demeo

#19 Re: Thermopady - jakie stosować

mareksmd 22 Вересня 2011, 10:43
Moim prywatnym daniem im mniej przerw czy płaskich powierzchni stykających się np: rdzeń->termopad->termopad->radiator (tu mamy 4) tym lepiej. Czyli opcja blaszka i termopad odpada. Na każdym takim połączeniu są poważne straty temperatury mimo stosowania pasty.
Panowie czas montażu blaszki łącznie z testem wysokości nie jest aż taki długi, wystrczy mieć np. trzy grubości i będzie ok.

#20 Re: Thermopady - jakie stosować

demeo 22 Вересня 2011, 10:57
Owszem czas montażu nie jest długi jeśli ma się gotowe i ładnie pocięte gilotyną blaszki. Z reguły wystarczają grubości od 0,5mm do 0,8mm. Tnąc nożycami takie blaszki podlegają one odkształceniom i nie nadają się już na pady. Do tego należy pamiętać o zabezpieczeniu całego czipu w przypadku przesunięcia/wysunięcia blaszki. Nawet producenci naklejają na czip folię z wyciętym miejscem na rdzeń.

--
pozdrawiam,
demeo

Re: Thermopady - jakie stosować

Google Adsense [BOT] 22 Вересня 2011, 10:57
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей