• Usuwanie oparów lutowniczych

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Usuwanie oparów lutowniczych

przez slawnet 16 sierpnia 2011, 20:24
Podczas prac lutowniczych z układami bga wydziela się dużo szkodliwych substancji, które powinny być usuwane z pomieszczenia w którym pracujemy. Moje pytanie, jak macie to rozwiązane w swoich miejscach pracy?
Myślałem o zakupie pochłaniacza oparów lutowniczych Quick 6102 lub 6101, lecz zastanawiam się, czy umiejscowienie wlotu rury w najbliższym sąsiedztwie stacji bga, nie będzie miało złego wpływu na przebiegający proces ( duże ssanie-ruch powietrza ).
Proszę przedstawcie swoje rozwiązania.

Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez Google Adsense [BOT] 16 sierpnia 2011, 20:24

#2 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez hanomag 16 sierpnia 2011, 21:35
Kuchenny pochłaniacz oparów powinien wystarczyć i nie sądzę, aby miał wpływ na przebieg procesu. Ciąg powietrza okapu umieszczony odpowiednio wysoko nie ma wystarczającego zasięgu, aby dosięgnąć do maszyny, opary unoszą się do góry i dopiero na odpowiedniej wysokości są wyciągane. Myślę, że większy wpływ na proces ma oddychanie w pobliżu maszyny.

#3 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez R2D2 16 sierpnia 2011, 22:50
W swoim warsztacie buduję centralny odciąg spalin.
W tej chwili mam podłączone stanowisko pracy rurą spiro Fi100, ale będę dołączał wyciąg znad stacji oraz w przyszłości drugie stanowisko.
Problemem w standardowym odciągu ( tzw. okap ) jest to że nie ma możliwości filtrowania powietrza.
Bez filtrowania musimy czynnik pochłaniany transportować na zewnątrz co np. w lato nie stanowi problemu.
Jednak zimą w silne mrozy nie wyobrażam sobie włączenia systemu z wyciągiem na zewnątrz , chyba że mamy ogrzewanie za darmo .
W odciągu zamontowałem turbinę 3-fazową o wydajności około 600m3/h.
Turbina jest zamontowana na skrzyni do której wchodzi rura spiro , w skrzyni będę montował filtr z włókniny filtracyjnej oraz drugi z węglem aktywowanym.
Gotowe urządzania są drogie ,a filtry do nich są horrendalnie drogie. Są to urządzenia sprzedawane jak drukarki atramentowe ,a zarabia się na filtrach.
Przed zakupem gotowego urządzenia trzeba dokładnie zapoznać się ze specyfikacją ponieważ często urządzenie jest wycenione w konfiguracji podstawowej np. z filtrami wstępnymi ,a za filtr główny i wkład węglowy trzeba jeszcze dopłacić.

#4 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez Macpod 17 sierpnia 2011, 07:16
Zależy jaki okap chce się używać, są takie, które nie mają odciągu na zewnątrz, to mają miejsca na filtry. Takie filtry można bez problemu kupić bardzo tanio w większych kawałkach do wycięcia.

#5 Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez R2D2 17 sierpnia 2011, 07:44
Oczywiście są z obiegiem zamkniętym.
Nie wiem tylko do jakiej wielkości cząsteczek zaprojektowane są filtry tego ustrojstwa i czy taki filtr
będzie działał przy oparach z topników.
W kuchni raczej chodzi o wychwycenie zapachu i pary wodnej niż dymu więc większość takich filtrów zawiera węgiel aktywowany.

Link do strony wellera z opisem działania oraz wielkości cząstek LINK

Re: Usuwanie oparów lutowniczych

przez Google Adsense [BOT] 17 sierpnia 2011, 07:44
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).