• Co najpotrzebniejsze w serwisie?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 19 sierpnia 2011, 08:42
Witam,
koledzy bardzo proszę o pomoc. Otwieram własny serwis ze środków pozyskanych z UP.
Proszę doradzić i napisać.
CO najpotrzebniejsze jest na początek i jaki sprzęt polecacie. Proszę o konkretne linki nazwy gdzie warto kupować sprzęt.
Mam na to przeznaczoną kwotę 20 000zł.
Co w waszych serwisach jest najpotrzebniejsze i sprawdza się oraz przydaje się.
Często ludzie coś wpisują we wniosek, a potem okazuje się to nieużyteczne.

Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Google Adsense [BOT] 19 sierpnia 2011, 08:42

#2 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez marcinek 19 sierpnia 2011, 08:48
A co chcesz robić?
Jaki masz sprzęt obecnie?
I jakie masz umiejętności, bo sprzęt to nie wszystko.

Sprzęt do lutowania
BGA (sita...)
Dobry miernik
Oscyloskop
Zasilacz labolatoryjny
Chwytaki, pęsety,...
Zapas części:
diody, Mosfety, mostki ,...
Koledzy na forum oferują szkolenie z FVAt

#3 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez mikesh 19 sierpnia 2011, 08:52
Tutaj poczytaj.

#4 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez barneyrable 19 sierpnia 2011, 08:52
Witam,

1. Dobry multimetr,
2. Oscyloskop,
3. Programator BIOS,
4. Zasilacz serwisowy,
5. Dobra stacja lutownicza i zestaw grotów,
6. Hot Air,
7. Stacja BGA (preheater) najlepiej z dużym polem grzania - żebyś mógł cała płytę grzać, no i z porządnym mocowaniem płyty, żeby się nie wyginała podczas grzania,
8. Zestaw sit do grzania bezpośredniego - fajnie się na nich pracuje
9. Kulki i topnik

Osobiście paru rzeczy mi brakuje- no ale na razie brak funduszy na zakup sprzętu :/

Mając te narzędzia, możesz zacząć bawić się w serwis.
Niestety wiedzy i doświadczenia nie da się kupić :) :) ale to przyjdzie z czasem.

Pozdrawiam.

#5 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 19 sierpnia 2011, 09:00
marcinek napisał(a):A co chcesz robić?
Jaki masz sprzęt obecnie?
I jakie masz umiejętności, bo sprzęt to nie wszystko.

Mam mało sprzętu ponieważ ostatnio miałem problemy ze zdrowiem.
Dysponuję hotairem, lutownicą, miernikiem, cyny, uszkodzone płyty główne, części z po serwisowych laptopów itp.
To nie wiele lecz chcę się rozwijać.

Poza laptopami będę zajmował się montażem alarmów, monitoringów, sieci komputerowych, central telefonicznych.
Głównie chodzi mi o sprzęt potrzebny na serwis oraz jak wyposażyć rozsądnie serwis od strony technicznej jak i od tej strony którą zobaczy klient.

#6 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez marcinek 19 sierpnia 2011, 09:07
O faktycznie lampa powiększając i mikroskop są pomocne.
I ja bym zainwestował w myjkę dużą- komfort po lutowaniu wrzucasz płytę i czyści się z topnika z kurzu(przed lutowaniem też ).
Używam IPA + dozownik spray + pędzelki + szczoteczki . Dlatego jak masz fundusze to kup dobrą myjkę , zaoszczędzisz czas.
Faktycznie jest na forum w dziale warsztat sporo lektury. W jeden dzień ja powinieneś przestudiować i określić swoje potrzeby.

Tak z ciekawości to rozpoczynasz działalności i na start dostałeś kasę. Bo jestem ciekaw czy dla istniejącej firmy jest taka szansa ?

#7 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 19 sierpnia 2011, 09:16
Ja korzystam z dofinansowania dla osób niepełnosprawnych.
Z tego co wiem z UE jest możliwość dostania dofinansowania po 2 latach chyba na poszerzenie działalności. Z UP jeśli chciałbyś kogoś zatrudnić na dostosowanie stanowiska pracy dla tej osoby.

#8 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez arvika 19 sierpnia 2011, 19:40
Są różne projekty, to pewnie też zależy od regionu Polski. Z tego co się dowiadywałem to np. można zdobyć 100 tyś. zł na inwestycje i rozwój, jeśli zatrudni się pracownika na jakiś tam okres (nowe stanowisko pracy), oraz wykaże się własnym wkładem drugie tyle (czyli 100 kafli) :) Ciekawi mnie który mały lub średni serwis wyłoży tyle kasy...

#9 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Usunięty Użytkownik 402 19 sierpnia 2011, 19:47
Stanowisko pracy powinno być pozbawione ładunków elektrostatycznych. Powinno mieć wyciąg do oparów i dobre oświetlenie.
Polecam stosowanie maski 3M lub podobnej z filtrami węglowymi. Warto posiadać schematy - ułatwiają pracę z płytami które mają elementy nie opisane lub są po zalaniu.
Lekko offtopując to na stanowisku potrzebny jest dobry elektronik.

#10 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez willyvmm 19 sierpnia 2011, 19:59
Hehe ... kto wystawi faktury na schematy ?

#11 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 20 sierpnia 2011, 01:10
1. Lutownica BGA
2. Stół serwisowy
3. Lampa z lupą
4. Maty ESD
5. Zestaw sit do reballingu 170 szt
6. Zasilacz serwisowy
7. Pochłaniacz dymu
8. Oscyloskop cyfrowy
9. Wanna ultradźwiękowa 20l.
10. Ulotki, plakaty reklamowe
11. Regały
12. Komputer
13. Strona www
14. Lutownica
15. Hot air
16. Miernik
17. Mikroskop
18. Maska 3M

Wstępnie można uznać to za najpotrzebniejsze.
Chciałbym zapytać o opinie na temat obsługi i sprzętu ze sklepu www.hotair.pl, ponieważ tam właśnie wybierałem sprzęt poza lutownicą BGA i tym co mam.

#12 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez slawnet 21 sierpnia 2011, 18:04
Odnośnie masek 3M, jakich modeli używacie, z jakimi filtrami ( oznaczenie-typ ).

#13 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bobert 21 sierpnia 2011, 22:00
Osobiście używam 3M 6000 z filtrami 6059.

#14 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Josep 21 sierpnia 2011, 22:01
bull475 napisał(a):Chciałbym zapytać o opinie na temat obsługi i sprzętu ze sklepu http://www.hotair.pl, ponieważ tam właśnie wybierałem sprzęt poza lutownicą BGA i tym co mam.

Powiem tak kupowałem tam swoją lutownice i jest ok. Obsługa dobra, instrukcje są najczęściej orginalne. Proste do przetłumaczenia. Gwarancja o ile pamiętam to 6 miesięcy.

Pozdrawiam
Józef

#15 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Anonymous 22 sierpnia 2011, 08:11
Pokażę Wam mój wybór sprzętu i jeśli możecie oceńcie.

1. Stacja Naprawcza BGA IR PRO SC 2400W - 2011
Czy wybór tego modelu będzie rozsądny? Może ktoś kto użytkuje wypowie się o tej akurat stacji.
Z jakiego sklepu warto zamówić stację?

2. Stół serwisowy Maxi3

3. Mata ESD antyelektrostatyczna 90x90 cm

4. Zestaw sit do reballingu 170 szt. 9x9cm + stolik JIG

5. Zasilacz serwisowy podwójny 2x(30V 2A) LCD JPS-302D-II podświetl

6. Pochłaniacz dymu

7. Oscyloskop cyfrowy

8. Wanna ultradźwiękowa 20l.

#16 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez arvika 22 sierpnia 2011, 08:21
1 - ok
2 - szybko braknie Ci miejsca
3 - ok
4 - kup sita do grzania bezpośredniego. Te co wybrałeś są mniej praktyczne w uzyciu (ale to też kwestia przyzwyczajenia)
5 - ewentualnie zastanów się nad modelem DF1731SB5A z oferty NDN. Mam, polecam.
6 - za tą kwote pewnie to nic nie warte
7 - nie wypowiem się, nie miałem do czynienia z tym modelem
8 - ok

#17 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Anonymous 22 sierpnia 2011, 08:27
Bardzo ważna mata ESD
Zasilacz dobry wybór mam zbliżony.
Oscyloskop warto by się zastanowić nad lepszymi parametrami .
Wanna OK.

Pozdrawiam
Józef

#18 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Anonymous 22 sierpnia 2011, 08:56
Aktualizacja listy:

1. Lutownica BGA
Stacja Naprawcza BGA IR PRO SC 2400W - 2011
Czy wybór tego modelu będzie rozsądny? Może ktoś kto użytkuje wypowie się o tej akurat stacji.
Z jakiego sklepu warto zamówić stację?
2. Stół serwisowy
Stół serwisowy Maxi3
3. Maty ESD
Mata ESD antyelektrostatyczna 90x90 cm
4.
Zestaw sit do reballingu 170 szt. 9x9cm + stolik JIG
lub
Zestaw sit do grzania bezpośredniego
5. Zasilacz laboratoryjny DF1731SB5A
Zasilacz serwisowy podwójny 2x(30V 2A) LCD JPS-302D-II podświetlane
6. Pochłaniacz dymu będzie podłączony do wyciągu wentylacyjnego
7. Oscyloskop cyfrowy
8. Wanna ultradźwiękowa 20l. CT-410C
9. 3M 6200 - Półmaska serii 6000
10. 3M 6035 - Filtr przeciwpyłowy P3

#19 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Usunięty Użytkownik 402 22 sierpnia 2011, 11:25
Zasilacz moim zdaniem powinien być 2x30v, 2x5A > ten który proponujesz jest za słaby.
Pochłaniacz oparów mam podobny i uważam że lepszy jest pochłaniacz kuchenny. Ten z linku działa w miarę jak jest umieszczony nad obiektem lecz wówczas zasłania widok.
Wannę przed zakupem niech firma dokładnie przetestuje bo kupiłem taką i okazała się wadliwa- reklamacja trwała bardzo długo i w końcu oddali gotówkę.
Do zakupów dołącz ze dwa komplety wkrętaków precyzyjnych, krzyżowe, torx, płaskie, ewentualnie coś ala imbus do wykręcania kołków z gniazd vga, lpt itp... Przydatna jest lupa zegarmistrzowska- w formie okularów lub wygodniejsza ,,na jedno oko"

#20 Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez bull475 22 sierpnia 2011, 11:39
LAZY napisał(a):Do zakupów dołącz ze dwa komplety wkrętaków precyzyjnych, krzyżowe, torx, płaskie, ewentualnie coś ala imbus do wykręcania kołków z gniazd vga, lpt itp... Przydatna jest lupa zegarmistrzowska- w formie okularów lub wygodniejsza ,,na jedno oko"

Dzięki za radę odnośnie wanienki.
Imbusy, śrubokręty, kołku, lupy, oświetlenia na ramieniu, okular zegarmistrzowski itp mam wszystkie narzędzia. Tak samo jak i pęsety, szczypce itp.

Re: Co najpotrzebniejsze w serwisie?

przez Google Adsense [BOT] 22 sierpnia 2011, 11:39