Brakuje jeszcze ścieżki między n.6 wyświetlacza a n.34 procesora, połączenie niby było na schemacie, ale coś nieprawidłowo chwyciło. Za jakiś czas będę zamawiał jeszcze płytki w wersji poprawionej. Poprawiona wersja programu na komputer pewnie powstanie na jesieni, kiedy będzie odpowiedni nastrój do pisania programu:)
Re: Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 30 agosto 2011, 12:48
Musiałem jeszcze dodatkowo zamienić 2 z 3 na złączu USB, bo PC komunikował awarię urządzenia. Po zmianie wykrywa wszystko OK. Proszę potwierdzić, czy to błąd płytki, czy ja coś pomieszałem w kabelkach.
Co z pinem 3 FT232 - do reset procka i gniazdem SV2 brak ścieżki i gniazda na płytce.
Po załadowaniu przez ISP loadera, załadowałem firmware przez USB, ale potem już jakoś eeprom nie udało mi się załadować. Może nie za bardzo umiem obsługiwać ten program do ładowania przez USB. Musiałem konwertować plikxx.eep na hex i przez ISP załadowałem.
Wydaje mi się, że pliki HEX są bardziej uniwersalne dla AVR niż xxx.bin itp. Większość progów dopomina się właśnie HEX.
Klawisze też chyba nie odpowiadają opisowi na schemacie.
Tak czy siak mam już żywy sterownik, komunikację z FT232, klawisze, LEDy.
Teraz podłączam termopary i sterowanie grzałkami i dalsze testy.
Co z pinem 3 FT232 - do reset procka i gniazdem SV2 brak ścieżki i gniazda na płytce.
Po załadowaniu przez ISP loadera, załadowałem firmware przez USB, ale potem już jakoś eeprom nie udało mi się załadować. Może nie za bardzo umiem obsługiwać ten program do ładowania przez USB. Musiałem konwertować plikxx.eep na hex i przez ISP załadowałem.
Wydaje mi się, że pliki HEX są bardziej uniwersalne dla AVR niż xxx.bin itp. Większość progów dopomina się właśnie HEX.
Klawisze też chyba nie odpowiadają opisowi na schemacie.
Tak czy siak mam już żywy sterownik, komunikację z FT232, klawisze, LEDy.
Teraz podłączam termopary i sterowanie grzałkami i dalsze testy.
U mnie jest tak:
Klawisze: S1-MENU, S2-DOWN, S3-LIGHT, S4-UP, S5-ENTER
Ledy: LED1-Power, LED2-Heater down, LED3-Heater up
Wyjścia na grzałki jak w opisie czyli OK.
Stacja wypluwa dane na USB czyli OK.
Temperatury płyty i dolnej grzałki mam stabilne OK, ale górna skacze dość mocno.
Grzałki mam na Seri QP elcera, na profilach od kmkm2 ma problem dogrzać płytkę ponad 130 st.
Odległość od dolnych promienników do płytki 3,5 cm. Wolałbym zmienić profil niż opuszczać płytkę, bo jak zaczyna wyłączać zasilanie grzałek to wcale nie świecą, a nie wiem czy wtedy nie grzeją gorzej. A i płytka powinna być bezpieczniejsza? Jak będzie dalej.
No i tu mam kłopot z obsługą ładowania tych profili z programu stacja bga 3.exe
Wyrzuca błąd, że nie ma jakiejś biblioteki "MSVCR100D.dll".
Następny problem to programowanie przez USB - poszło tylko raz jak był wgrany flash bootloader.hex. Na razie radzę sobie przez ISP.
Tak po prawdzie to ja buduję tą stacje bardziej w celach uniwersalnych i chciałbym aby był w niej tryb grzania tylko górną grzałką, bez zasilania dolnej.
Klawisze: S1-MENU, S2-DOWN, S3-LIGHT, S4-UP, S5-ENTER
Ledy: LED1-Power, LED2-Heater down, LED3-Heater up
Wyjścia na grzałki jak w opisie czyli OK.
Stacja wypluwa dane na USB czyli OK.
Temperatury płyty i dolnej grzałki mam stabilne OK, ale górna skacze dość mocno.
Grzałki mam na Seri QP elcera, na profilach od kmkm2 ma problem dogrzać płytkę ponad 130 st.
Odległość od dolnych promienników do płytki 3,5 cm. Wolałbym zmienić profil niż opuszczać płytkę, bo jak zaczyna wyłączać zasilanie grzałek to wcale nie świecą, a nie wiem czy wtedy nie grzeją gorzej. A i płytka powinna być bezpieczniejsza? Jak będzie dalej.
No i tu mam kłopot z obsługą ładowania tych profili z programu stacja bga 3.exe
Wyrzuca błąd, że nie ma jakiejś biblioteki "MSVCR100D.dll".
Następny problem to programowanie przez USB - poszło tylko raz jak był wgrany flash bootloader.hex. Na razie radzę sobie przez ISP.
Tak po prawdzie to ja buduję tą stacje bardziej w celach uniwersalnych i chciałbym aby był w niej tryb grzania tylko górną grzałką, bez zasilania dolnej.
Jaka jest temperatura dolnych grzałek w momencie kiedy temperatura przestaje iść w górę? Być może grzałka dolna osiągnęła maksymalną temperaturę ustaloną w programie i dlatego dalej nie grzeje. Programowanie przez usb, może nie działać z powodu błędnie ustawionych fusebitów przez co kasuje się bootloader. Temperatura górnej grzałki nie jest istotna dla procesu sterowania i jest podawana tylko w celach informacyjnych. Program do ładowania profili wymaga biblioteki Microsoft .NET Framework.
Temp. dolnych grzałek to 230st. Pokombinuję z wgraniem własnych profili i zobaczymy, zapewne każda stacja wymaga innych ustawień w zależności od grzałek. Pokombinuję z tymi bibliotekami.
A fuse mam:
Ext = #0xFF
Low = #0x8F
High = #0xD4
Tak jak zalecałeś.
Lock mam #0xCF i może tu jest problem z zablokowanym loaderem, spróbuję na lock #0xFF, wtedy wszystko powinno być odblokowane.
A fuse mam:
Ext = #0xFF
Low = #0x8F
High = #0xD4
Tak jak zalecałeś.
Lock mam #0xCF i może tu jest problem z zablokowanym loaderem, spróbuję na lock #0xFF, wtedy wszystko powinno być odblokowane.
No tak może i racja, jak będą mi działać profile, to sobie zrobię taki.
Z ładowaniem Flash jakoś sobie poradziłem - wyłączam sterownik - reset port i załączam sterownik,
ładuje mi wtedy plik flash.
Program Stacja BGA v1.0 po dodaniu do folderu z programem tej biblioteki co się pytał nie wyrzuca już błędu ale czepia się portu. Czy ten port ma jakieś specjalne ustawienia ?
Frame Work 4 zainstalowane.
Zmieniłem na COM2 i poszło.
Z ładowaniem Flash jakoś sobie poradziłem - wyłączam sterownik - reset port i załączam sterownik,
ładuje mi wtedy plik flash.
Program Stacja BGA v1.0 po dodaniu do folderu z programem tej biblioteki co się pytał nie wyrzuca już błędu ale czepia się portu. Czy ten port ma jakieś specjalne ustawienia ?
Frame Work 4 zainstalowane.
Zmieniłem na COM2 i poszło.
No już wszystko uruchomiłem i mam parę pytanek bo nie ma konkretnej instrukcji obsługi.
Wiec:
Jak mogę edytować profile - PUSTY 1234.... zawsze odczytuje mi profil 0 tzn ten pierwszy,
bez względy czy mam załadowany pusty 1, 2....
Program na PC ciągle się mi się zacina, wiesza nieraz nie zapisuje niektórych parametrów w etapach 3, 4, 5.
Zauważyłem że program górną grzałką grzeje do temp MAX i potem następuje przesterowanie temperatury o co najmniej 5 stopni. Może warto byłoby zmienić sterowanie aby np przed 5 st. do temp max zmniejszał automatycznie przyrost temperatury niezależnie od etapu wtedy nie trzeba byłoby kombinować z przyrostem w dodatkowym etapie.
Wiec:
Jak mogę edytować profile - PUSTY 1234.... zawsze odczytuje mi profil 0 tzn ten pierwszy,
bez względy czy mam załadowany pusty 1, 2....
Program na PC ciągle się mi się zacina, wiesza nieraz nie zapisuje niektórych parametrów w etapach 3, 4, 5.
Zauważyłem że program górną grzałką grzeje do temp MAX i potem następuje przesterowanie temperatury o co najmniej 5 stopni. Może warto byłoby zmienić sterowanie aby np przed 5 st. do temp max zmniejszał automatycznie przyrost temperatury niezależnie od etapu wtedy nie trzeba byłoby kombinować z przyrostem w dodatkowym etapie.
Pozwolę się trochę wtrącić.
Każda konstrukcja jest inna, a co się z tym wiąże inaczej reaguje na sterowanie, ma inną bezwładność itd.
Dlatego uważam że może dobrze by było gdyby autor oprogramowania umożliwił aby każdy sobie sam mógł ustawić parametry takie jak mu pasują.
(Z tego co pamiętam to sterownik niema zaimplementowanego algorytmu PID, ale na pewno są jakieś inne parametry którymi można modyfikować działanie.)
Każda konstrukcja jest inna, a co się z tym wiąże inaczej reaguje na sterowanie, ma inną bezwładność itd.
Dlatego uważam że może dobrze by było gdyby autor oprogramowania umożliwił aby każdy sobie sam mógł ustawić parametry takie jak mu pasują.
(Z tego co pamiętam to sterownik niema zaimplementowanego algorytmu PID, ale na pewno są jakieś inne parametry którymi można modyfikować działanie.)
To że każda konstrukcja ma inne parametry jest oczywiste, jest możliwość dopasowania się
za pomocą profili, ja jedynie zauważyłem że wprowadzenie takiej drobnej korekty sterowania w okolicy temperatury zadanej byłoby przydatne.
Ja akurat nie używam stacji do kładzenie BGA więc moje uwagi mogą być trochę dziwne
dla kolegów. Np wymiana driverów w płycie ECU samochodu itp.....
Nie będzie problemów z dostrojeniem stacji do moich wymagań byle dało się zapisywać więcej niż 1 profil, oprócz tych trzech (a po zmianie profilu 0 dwa) które są wgrane w eeprom.
za pomocą profili, ja jedynie zauważyłem że wprowadzenie takiej drobnej korekty sterowania w okolicy temperatury zadanej byłoby przydatne.
Ja akurat nie używam stacji do kładzenie BGA więc moje uwagi mogą być trochę dziwne
dla kolegów. Np wymiana driverów w płycie ECU samochodu itp.....
Nie będzie problemów z dostrojeniem stacji do moich wymagań byle dało się zapisywać więcej niż 1 profil, oprócz tych trzech (a po zmianie profilu 0 dwa) które są wgrane w eeprom.
elserwrk ha scritto:To że każda konstrukcja ma inne parametry jest oczywiste, jest możliwość dopasowania się
za pomocą profili.
Niestety nie zgodzę się z kolegą. Takie rozwiązanie owszem jest możliwe, ale to partyzantka. Stacja powinna mieć możliwość "kalibracji" takiej czy innej, aby ten sam profil mniej więcej tak samo się zachowywał na różnych egzemplarzach. Po to są profile lutowania, a nie po to by zastępować sterownik.
-- piątek, 2 września 2011, 15:32 --
elserwrk ha scritto:To że każda konstrukcja ma inne parametry jest oczywiste, jest możliwość dopasowania się
za pomocą profili.
Niestety nie zgodzę się z kolegą. Takie rozwiązanie owszem jest możliwe, ale to partyzantka. Stacja powinna mieć możliwość "kalibracji" takiej czy innej, aby ten sam profil mniej więcej tak samo się zachowywał na różnych egzemplarzach. Po to są profile lutowania, a nie po to by zastępować sterownik.
Re: Sterownik stacji BGA
da Google Adsense [BOT] • 2 settembre 2011, 14:32