• Pomoc w wyborze zasilacza.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Pomoc w wyborze zasilacza.

przez webphoto 4 września 2011, 18:00
Witam. Od dłuższego czasu liczę się z zakupem zasilacza serwisowego. Zastosowanie: nauka elektroniki przy naprawie płyt głównych laptopów Przeglądałem ebay i dość dobrze się sprzedają zasilacze takie jak ten:

YH-305D ADJUSTABLE VARIABLE DC POWER SUPPLY- 30V 5A UK
XXXXXXX

Jest ich na ebay dosyć sporo - inaczej się nazywają, ale wygląd i parametry są identyczne.
Koszt zakupu w granicach 80GBP. Jeden rok gwarancji, gdzie koszty wysyłki w razie czego będę musiał pokryć z własnej kieszeni.

Dzisiaj wybrałem się do sieciówki MAPLIN po plecionkę miedzianą (mieszkam w UK) i natrafiłem na taki oto zasilacz:

1-20V 0-5A Slim Bench Power Supply with LCD Screen
http://www.maplin.co.uk/1-20v-0-5a-slim ... een-219129

Mały i lekki, co jest dla mnie dosyć ważne. Czy ktoś z Was używa takiego zasilacza ? Który z nich polecilibyście dla osoby początkującej ? MAPLINa mam na miejscu, nie muszę czekać na żadne przesyłki itd. Może wybrać coś jeszcze innego ?

Z góry dziękuję za pomoc

Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 4 września 2011, 18:00

#2 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez AdamStar 4 września 2011, 18:05
Jeżeli nie potrzebujesz napięć wyższych niż 20V to śmiało bierz ten drugi. Ma wyłączalne wyjście i regulację na jednym potencjometrze (moim zdaniem jest to zaleta).

#3 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez ielektro 4 września 2011, 18:29
Miałem zasilacz wyglądowo taki sam jak ten z drugiego linku firmy Manson i mogę go śmiało polecić. Jedyna wada tylko jedno napięcie czasami potrzeba więcej.

Obrazek

#4 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez webphoto 4 września 2011, 18:45
Dzięki za podpowiedzi. Uczę się na laptopach Acer typu 5520[g], 5920[g] --> 19V, 4.74A, więc 20V w zupełności mi wystarczy, a do prób zwarciowych 5 amperów chyba też :)
Jutro w takim razie po pracy podskoczę do sklepu. Dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam

#5 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez Usunięty Użytkownik 402 5 września 2011, 02:57
Polecam zasilacze dwu kanałowe np RG303 lub podobne. Na jednym kanale może się testować płyta, drugi można wykorzystać do naprawy. Lub w przypadku potrzeby użycia większego prądu można połączyć oba kanały w jeden za pomocą przełącznika.
Zasilacz jest cichy, nie posiada wentylatorów. W przypadku awarii jest łatwy w naprawie.

#6 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.  [ROZWIĄZANY]

przez webphoto 5 września 2011, 07:58
Wolałbym sobie zaoszczędzić podwójnego wydatku, tym bardziej, ze zasilacz bedzie wykorzystywany sporadycznie. Nie prowadze serwisu. Zostanę narazie przy zasilaczu z Maplina

#7 Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez Usunięty Użytkownik 402 5 września 2011, 12:42
Zakup zasilacza jaki zaproponowałem to średnio kwota od 350 do 600zł w zależności od typu i mocy.

Re: Pomoc w wyborze zasilacza.

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2011, 12:42