• Problematyczne nowe układy z dc 10 i dc 11

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Problematyczne nowe układy z dc 10 i dc 11

przez pijan4 5 września 2011, 16:22
Witam

Przez ostatnie 2 miesiące trafiło mi się kilka problematycznych układów, głównie : g86-771-a2, g84-601-a2, g84-600-a2.

Problemy z g86-771-a2 miałem w laptopie Asmobile S96S. Układ kupiony u 2 różnych sprawdzonych sprzedawców którzy mają dobre opinie na forum. Z oba układami zamontowanymi na MB GPU-Z widzi 128MB a powinien 256MB. Nie pomaga upgrade biosu do najnowszej wersji. Na starym układzie wszystko działa poprawnie.

Problemy z g84-601-a2 jak i g84-600-a2 w laptopach Compal FL90 i Acer Aspire 5920g. W Compalu w biosie widoczne jest 256mb jak i w systemie, powinno być 512mb. W Acerze w biosie i w systemie 128mb, powinno być 512. Montowane były 601 i 600 na obu tak samo. Zamontowałem więc stare układy i wszystko jest poprawnie.

Na forum także można znaleść kilka wątków że inni serwisanci mają też z tymi układami problem.
Czyżby te nowe poprawione układy nie do końca były kompatybilne?, lub to porządne szlify?
Myślę że warto by o tym podyskutować i wymienić się doświadczeniem.

Re: Problematyczne nowe układy z dc 10 i dc 11

przez Google Adsense [BOT] 5 września 2011, 16:22

#2 Re: Problematyczne nowe układy z dc 10 i dc 11

przez opelr 6 września 2011, 00:16
Też zauważyłem tematy, w przypadku g84-601 na razie nie mam problemów(własne źródło układów), ale jeszcze wymienię kilka sztuk i zobaczymy, co do np. G86-771, no cóż wymieniałem ale nie sprawdziłem jak z tą pamięcią, jutro postaram się sprawdzić jak "widzi" pamięć, szczerze, gdyby nie temat compala to bym nie zaskoczył aby extra przyglądać się ile jest tej pamięci dla GPU, a może sprawdzam, a automatycznie jak wszystko ok to ok:)

Re: Problematyczne nowe układy z dc 10 i dc 11

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2011, 20:02
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).