• Compal FL90 problem z grafiką

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 25 sierpnia 2011, 17:04
Witam.
Dwa identyczne compale, w obu wymieniony chip G84-600-A2 na G84-601-A2. W obu w tej chwili w biosie widać tylko 128MB ramu, a pod Windowsem Aida pokazuje 512MB.
Czy te chipy są zamienne w tym modelu? Czy trzeba wykonać jeszcze jakieś akcje?
Jeden z nich został już odebrany i klient skarży się na spadek wydajności po naprawie.

Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Google Adsense [BOT] 25 sierpnia 2011, 17:04

#2 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez bluczek 25 sierpnia 2011, 17:25
Która wersja BIOS laptopa? Wgraj 1.18. W niej jest poprawiony VGA Bios.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 25 sierpnia 2011, 17:33
Na jednym z nich 1.18 na drugim 1.10, na obu identyczne objawy.

#4 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez bluczek 25 sierpnia 2011, 17:36
Układy z pewnego źródła? Jakie pamięci są na kartach?

#5 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 25 sierpnia 2011, 22:17
Reflash płyty z 1,10 na 1,18 nie zmienił nic.
Mam jeszcze jedną kartę, starą ze starym chipem G84-600-A2 i ta jest widziana w biosie prawidłowo, 512MB.
Ta z nowym chipem 601 widziana jest jako 128MB.
Starsza karta (512) ma Samsungi K4N51163QE, ta z nowym chipem ma Hynixy HY5PS561621B.
Jutro jeszcze wstawię stary chip i potwierdzę/wykluczę winę nowego chipu.

#6 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez oda 26 sierpnia 2011, 13:36
Jaki jest spadek wydajności karty? Najlepiej zmierzyć to uruchamiając 3dmark na obu kartach i porównując ilość punktów.
Jaki jest revision nowego układu?

Na schemacie tej grafiki jest tabelka ustawiania pamięci. Proszę porównać rezystory, jak są ustawione obecnie ze schematem. Nie twierdzę, że ich przestawianie coś pomoże, ale są tylko cztery rezystory, spróbować można.

Obrazek

#7 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 2 września 2011, 07:42
Po wlutowaniu starego chipu w jednej z kart pamięć jest widziana w biosie prawidłowo - 256MB, zgodnie z tym co klient twierdzi, że powinno być i co wynika z obsadzonych kostek ramu. W tej chwili czekam na nowy chip 600.
Jednocześnie ponawiam pytanie, czy w tych kartach Compala jest możliwość zamiany 600 na 601 tak, by pamięć była widziana prawidłowo i jakie dodatkowe akcje należy przy tym wykonać?

#8 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez opelr 4 września 2011, 22:39
Z powodzeniem zamieniłem na układ g84-601-a2 dc10 bez żadnych dodatkowych czynności, w bios jak i everest jest 256MB, co do wydajności to jedynie zauważyłem spadek dla Aero w win7 o jeden punkt, jakimś benchmarkiem dopiero będę testował.

#9 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 5 września 2011, 08:34
A teraz największa zagadka.
Wymieniłem nowy 601 na zdjęty z tej karty 600 z dc07, efekt: w biosie widać 256MB czyli prawidłowo (ten laptop mam bez dysku i nie sprawdzałem pod windowsem). Zamówiony więc nowy układ G84-600-A2 z dc11, wlutowany i niespodzianka: w biosie mam 128MB.

O co może chodzić?

#10 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez bluczek 5 września 2011, 09:03
Szlif.

#11 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 5 września 2011, 10:00
bluczek napisał(a):Szlif.

Obydwa nowe układy, zakupione w dwóch różnych sklepach o dobrej opinii to szlify? w tej chwili mam śliczną 600 od kocham-basie.pl i na niej również jest problem z pamięciami.

#12 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez bluczek 5 września 2011, 10:24
Wrzuć zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

#13 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pijan4 5 września 2011, 10:53
Witam

Zakupiłem u basi g84-600-a2 nówke, problem ten sam w biosie jak i systemie widoczne jest 128mb. Więc ewidentnie na naszym rynku dostały się niezłe podróbki.

Najgorsze jest to że człowiek płaci duże pieniądze za takie układy a dostaje lipę. Spotkałem się już z kilkoma takimi chipami nie tylko od basi ale od innych sprzedawców o dobrej renomie.

#14 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez arvika 5 września 2011, 11:01
Niekoniecznie podróbki. Z tymi kartami jest jakiś myk. Chyba nie wszystkie układy na nich chodzą tak jak powinny. Niestety nie miałem jeszcze sposobności sprawdzić tego w praktyce.

#15 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 6 września 2011, 19:56
bluczek napisał(a):Wrzuć zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Proszę. To jest 600 od kocham-basie, 601 wyglądała niemal identycznie.
Obrazek
Obrazek

#16 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez arvika 6 września 2011, 20:08
Układ wygląda bardzo dobrze, nie ma mowy o szlifie.

#17 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Usunięty Użytkownik 402 6 września 2011, 20:27
pcdata napisał(a):A teraz największa zagadka.
Wymieniłem nowy 601 na zdjęty z tej karty 600 z dc07, efekt: w biosie widać 256MB czyli prawidłowo (ten laptop mam bez dysku i nie sprawdzałem pod windowsem). Zamówiony więc nowy układ G84-600-A2 z dc11, wlutowany i niespodzianka: w biosie mam 128MB.

O co może chodzić?

Tak się zastanawiam czy konkretny model układu graficznego skonfigurowany jest pod konkretną ilość v ram?
128, 256, 512Mb, jeżeli tak to jak poznać różnice?
Gdyby było skąd wydrapać PDF takiego gpu i przejrzeć go wnikliwie, to może znajdzie się jednoznaczna odpowiedź, być może odpowiedź jest zapisana na rdzeniu układu.

#18 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez AdamStar 6 września 2011, 20:43
pcdata napisał(a):
bluczek napisał(a):Wrzuć zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Proszę. To jest 600 od kocham-basie, 601 wyglądała niemal identycznie.
Obrazek
Obrazek

Przyjrzyj się na oznaczenie "G84-600-A2", jest napisane inną czcionką niż na oryginalnych układach Nvidii.
Choć nie mogę wykluczyć, że puścili jakieś układy z inną czcionką, ale bardziej skłaniam się ku opinii bluczka, że są to szlify.

#19 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pietrekzad 6 września 2011, 21:01
Niekoniecznie podróbki. Z tymi kartami jest jakiś myk.

Też wydaje mi się, że coś jest nie tak. Także nie sądzę aby były to "szlify".
Nie wydaje mi się aby "chińczyk" obciął połowę jednostek ROP i zmniejszył magistralę pamięci o połowę.
Myślę, że czegoś nie wiemy.

Szlif - OK. Ale jakiego układu ?. Przecież nie istnieją ich odpowiedniki w wersji z połową ROP oraz 64 bitową magistralą pamięci.
Dodatkowo zachowana jest nazwa kodowa układu w programach diagnostycznych.
Wydaje mi się, że aby to uzyskać trzeba przeprojektować rdzeń układu. Może nVidia jednak wyłączyła połowę jednostek aby zmniejszyć "apetyt" na prąd i przedłużyć życie układów.
Może ktoś sprawdzi z ciekawości różnice w poborze prądu oraz temperaturę między starym a nowym układem.
To oczywiście tylko moje "głupie" domysły.

#20 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez oda 6 września 2011, 23:52
Zaczyna się robić ciekawie :
http://www.notebook1.ru/forma1/viewtopi ... 78&t=47877

Do "pomiarów" zegarów itp. polecam programik GPU-Z.
G84-53-A2 GeForce 8600 GT 16 600 1200 600 64
G84-600-A2 GeForce 8600M GT 32 475 950 700 128

Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Google Adsense [BOT] 6 września 2011, 23:52