• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#301 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 2 settembre 2011, 14:49
Zapewne kol. ma rację, ale ten sterownik jest jaki jest i jakoś muszę sobie poradzić z dostosowaniem go do mojej stacji.
Dostępne mam tylko profile i kalibrację temp. termopary płyty.

Podczas dłuższego grzania temperatura potrafi mi wskazywać 100 st., po czym na jakiś czas spada do np. 80 i potem znowu leci w górę?

-- piątek, 2 wrz 2011, 16:45 --

WRÓC... zmieniłem termoparę na inną (nie wiem jaką, bo mam parę od różnych multimetrów) i wygląda na to, że jest dobrze. Jeszcze potestuję.

Noooo doszedłem do strzału teraz jest tak jak chciałem.

kmkm2 jak mam zmienić te puste profile? Bo chciałbym sobie uporządkować to wszystko.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 2 settembre 2011, 14:49

#302 Re: Sterownik stacji BGA

da dariuszj 3 settembre 2011, 19:24
elserwrk ha scritto:Zapewne kol ma racje ale ten sterownik jest jaki jest i jakoś muszę sobie poradzić z dostosowaniem go do mojej stacji.
Dostępne mam tylko profile i kalibracje temp termopary płyty.

Podczas dłuższego grzania temperatura potrafi mi wskazywać 100 st. po czym na jakiś czas spada do np 80 i potem znowu leci w górę ?

-- piątek, 2 wrz 2011, 16:45 --

elserwrk ha scritto:Zapewne kol ma racje ale ten sterownik jest jaki jest i jakoś muszę sobie poradzić z dostosowaniem go do mojej stacji.
Dostępne mam tylko profile i kalibracje temp termopary płyty.

Podczas dłuższego grzania temperatura potrafi mi wskazywać 100 st. po czym na jakiś czas spada do np 80 i potem znowu leci w górę ?

WRÓC... zmieniłem termoparę na inną ( nie wiem jaka bo mam parę od różnych multimetrów) i
wygląda na to że jest dobrze. Jeszcze potestuje.

Noooo doszedłem do strzału teraz jest tak jak chciałem.

kmkm2 jak mam zmienić te puste profile? bo chciałbym sobie uporządkować to wszystko.

W paczce masz aplikację na PC do zmiany profili. Prześledź cały wątek, autor konstrukcji wyjaśnił co jest co, odnośnie składania profilu.

#303 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 5 settembre 2011, 12:45
Co jest co ta ja wiem mam jedynie problem z zapisaniem swoich profili w pustych profilach, przez ten program na PC.
Na razie przemedytowałem sobie eeprom i mam co chcę ( wiem już które komórki za co odpowiadają ;) ), trochę to pracochłonne i nieeleganckie rozwiązanie.

#304 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 9 settembre 2011, 00:25
elserwrk prześlij mi dane z grzania to wtedy będę mógł więcej powiedzieć czemu sterownik tak dziwnie się zachowuje. Spróbuj ustawić jakiś niższy numer portu np. com4, czy po wybraniu portu ładują się ustawienia profilu do programu?
Postaram się napisać w najbliższym czasie instrukcję obsługi oraz rozwiązania najczęstszych problemów.

#305 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 9 settembre 2011, 00:44
Ja dziś w końcu z powodzeniem odpaliłem sterownik. Problemem u mnie było za małe trafo (10v) dałem 15V 2A i wszystko ruszyło. Dodam że sterownik zabudowałem w chińskim podgrzewaczu T-8280 . Przy sterowniku kolegi kmkm2 całość znacznie szybciej osiąga zadaną temperaturę i jest temperatura dość bardziej stabilnie trzymana. Profile które są już w sterowniku idealnie pasują do tego podgrzewacza. Ale mam parę pytań gniazda do lampki i wentylatora powinny sterować tylko przekaźnikiem dla tych urządzeń? Zauważyłem że jak sam wentylator działa to stabilizator 7812 strasznie się grzeje pomimo radiatora . Samo sterownie przyciskami jest troszkę dziwne, ale idzie się przyzwyczaić. Dla mnie wielki szacunek dla kolegi kmkm2 za zbudowanie sterownika . Czekam tylko na poprawioną wersje programu do PC :) Musze teraz tylko wymyślić jakieś sensowne mocowanie płyty do stacji i kupić panel w selfie na górę .

#306 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 9 settembre 2011, 00:52
Sterowanie przyciskami jest trochę dziwna bo mi się kolejność przycisków na płytce pomyliła:/. Stabilizator 7812 może spokojnie pracować wdość wysokich temperaturach. W następnej wersji płytki poprawiłem ww. błędy oraz usunąłem stabilizator 7812, do zasilania lampki i wiatraków nie jest potrzebne zasilanie o idealnych parametrach. Może kolega wylutować ten stabilizator i dać zworę między 1 i 3 nóżkę.

#307 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 9 settembre 2011, 00:56
kmkm2 ha scritto:Sterowanie przyciskami jest trochę dziwna bo mi się kolejność przycisków na płytce pomyliła:/. Stabilizator 7812 może spokojnie pracować wdość wysokich temperaturach. W następnej wersji płytki poprawiłem ww. błędy oraz usunąłem stabilizator 7812, do zasilania lampki i wiatraków nie jest potrzebne zasilanie o idealnych parametrach. Może kolega wylutować ten stabilizator i dać zworę między 1 i 3 nóżkę.
A nie jest on potrzebny do sterowania przekaźnikami SSR ?

#308 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 9 settembre 2011, 01:16
Po prostu napięcie będzie niestabilizowane, ale wszystko powinno działać prawidłowo. Można też zastosować mniejsze trafo 10-12v. W załączeniu poprawiona wersja płytki.

Non hai i permessi necessari per visualizzare i file allegati in questo messaggio.

#309 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 9 settembre 2011, 08:34
Ja lampkę załączam zwykłym włącznikiem prosto z trafa, a do wentylatorów (2 szt) mam dołożony oddzielny stabilizator z radiatorem.
W weekend będę miał trochę czasu to odczytam dane z grzania chociaż teraz jest nieźle - obniżyłem płytkę do 2,5 cm i się wszystko poprawiło.

Spróbuje z innym portem, a jak u kolegów z zapisywaniem profili w miejsca pusty.
Może ja coś źle robię.

Mam taką małą sugestie żeby przy okazji termoparę z górnej grzałki przenieść na pomiar
płyty. Tak jak pisał kmkm2 jest to tylko pomiar który prawdę mówiąc nie jest potrzebny a
zauważyłem że płyty w miejscach gdzie są radiatory lub więcej miedzi, przelotek grzeją się mocniej o nawet 20 stopni.
Byłoby dobrze jakby był dodatkowy tryb pracy - grzanie dołu na 1 termoparze i grzanie dołu na 2 termoparach. Wtedy w prostych przypadka nie trzeba się rozczulać nad zakładaniem 2 termopar na płytę.
Pomiar na płycie w 2 miejscach i średnia w czasie grzania dolnej grzałki, byłby bezpieczniejszy dla płyty a w etapie z grzaniem górą brać temperaturę z termopary 1 w okolicy lutowanego układu.
Może przesadzam ale widziałem że niektóre podgrzewacze mają po 2 termopary do płyty,
i nie jest to chyba tylko fanaberia konstruktorów? Tym bardziej że w praktyce przeróbki wymaga jedynie soft plus dodatkowa termopara.

#310 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 9 settembre 2011, 10:11
To że płyta rozgrzewa się miejscami trochę bardziej z moich obserwacji nie stwarza żadnych problemów, różnica temperatur i tak jest stosunkowo mała w porównaniu do małych podgrzewaczy, dlatego właśnie etap wygrzewania kończy się jakieś 20-30*C przed punktem topienia cyny, żeby płyta nie popłynęła zbyt wcześnie.

#311 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 9 settembre 2011, 10:30
Może i racja ja porostu podzieliłem się moimi spostrzeżeniami.

#312 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 9 settembre 2011, 22:56
Pytanko... które układy ze sterownika trzeba zaprogramować? Tylko ATMega32?

#313 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 9 settembre 2011, 23:00
Więcej układów do programowania nie ma, chociaż na upartego można jeszcze ft232;).

#314 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 9 settembre 2011, 23:03
Jeśli mam starszą wersję płytki, a nie tą nową to mogę wrzucić nowy program do ATMegi32?

#315 Re: Sterownik stacji BGA

da Dawid20 9 settembre 2011, 23:59
DaCoPL ha scritto:Jeśli mam starszą wersję płytki, a nie tą nową to mogę wrzucić nowy program do ATMegi32?

Tak, było mówione na ten temat, przeczytaj cały temat .

#316 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 10 settembre 2011, 07:48
Ech.. mam przeczytany cały temat i to 3x. Ale nie da rady wszystkiego zapamiętać. Temat ma 22 strony! Ludziska miejcie wzgląd na niedoskonałego człowieka :)

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze muszę kupić kilka elementów, zaprojektować obudowę i maszyna będzie gotowa.

#317 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 10 settembre 2011, 16:08
Kurde aż żal mi się siebie zrobiło. Nie zauważyłem że w 3 - nieopisanym polu trzeba wybrać nr PROFILU. ale ze mnie pal.....
Kmkm2 przy okazji warto poprawić opis na tym okienku.

Immagine

Teraz wsio śmiga.

Ponieważ temat ma już kilkadziesiąt postów pozwoliłem sobie w skrócie opisać co i jak.
Kmkm2 popraw mnie jakbym coś namotał.

Najpierw zaprogramować procesor i fusebity programatorem po ISP
Flash = botloader.hex

Fuse bity dla ATMegi 32
lockbits = #0xEF
fusebits = #0x8F
fusebits high = #0xDE

Następnie zaprogramować flash i eeprom programem "MegaLoad.net" po USB

Niestety u mnie po skasowaniu procesora i kilku nieudanych próbach zaprogramowania go
programem MegaLoad zaprogramowałem całość po ISP i chodzi OK.
MegaLoad albo wcale nie chce się łączyć z Bootloaderem albo jak się połączy to
Wysyła blok#0 i Program Failed i tak w kółko o ile się nie powiesi.

Nie ch ktoś komu to chodzi jak trzeba wrzuci jakiś opis.

Program "MegaLoad.net"

a- podłączamy kabel USB, wyłączamy z sieci stacje
b- Wybieramy port com dla stacji
c- wybieramy plik flach
d- wybieramy plik eeprom
e- załączamy stacje do sieci i program powinien wykryć Boot Loadera i zapisać flash + eeprom

Obsługa profili z poziomu PC przez USB

Program "stacja bga 3.exe"

UWAGA III - Jeśli nie będą wgrane profile (plik profile.HEX) do eeprom program
nie będzie się chciał połączyć ze stację pomimo prawidłowego działania portu na USB

a- Jeśli będzie chciał biblioteki "msvcr100d.dll" trzeba ją dodać do katalogu z programem,
jest do ściągnięcia z netu bez problemów.
b- Połączenie ze stacją - po zainstalowaniu sterowników do COM-USB należy sprawdzić na jakim
porcie COM mamy stacje - manager urządzeń. U mnie chodzi do nr portu 6 a np. na 10 porcie program "stacja bga" już nie widzi portu.
c- wybieramy nr portu i nr profilu - okienko zaraz za 'Współczynnik i mamy profil na ekranie
d- TRYBY pracy stacji
0 - nic nie robi
1 - grzanie dolną grzałka
2 - utrzymanie temp płyty i grzanie górna grzałką
3 - wentylator
e- Temp max = temperatura płyty
f- Temp max płyty = temperatura płyty utrzymywana przez dolna grzałkę
g- delta*C/1s przyrost temperatury
h- czas max temp = czas procesu - po osiagnięciu zadanych temperatur
i- tryb pracy - jeden z 4 trybów w jakim ma pracować stacja

-- niedziela, 11 wrz 2011, 10:53 --

Czy ktoś może mi opisać jak wyświetlić wykres temperatur np w Open Ofisie krok po kroku ?

#318 Re: Sterownik stacji BGA

da figaro 11 settembre 2011, 10:19
Panowie jestem w trakcie budowy stacji interesuje mnie wentylator załączany ze sterownika.
Gdzie on powinien być zamontowany, bo na zdjęciach na forum nigdzie nie mogę go znaleźć?
Możecie wrzucić zdjęcia swoich stacji?

#319 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 11 settembre 2011, 13:22
Tak żeby chodził układ, najlepiej przymocować do górnej grzałki.

#320 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 12 settembre 2011, 09:07
1) W jakim momencie załączacie górny wiatrak, aby chłodził układ i płytę?
2) Czy po procesie wlutu/wylutu płytę zostawiacie w maszynie, aby temperatura powoli i stopniowo malała, czy zdejmujecie płytę z maszyny?

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 12 settembre 2011, 09:07