• Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 7 stycznia 2011, 00:59
Na wstępie chciałbym serdecznie przywitać wszystkich.

Mam pytanie odnośnie pierwszej lutownicy. Na ten cel chcę przeznaczyć powiedzmy 7 tys zł. Rozumiem, że szału nie ma.
Natrafiłem na to forum i prześledziłem chyba wszystkie tego typu wątki, ale chciałbym jeszcze podpytać kilkak rzeczy.
Do tej pory używam HA, ale są to naprawy telefonów.

Lutownica miałby służyć do napraw konsol oraz laptopów. No i właśnie tutaj pytanie. Czy wybrać re 7500 czy może ACHI IR6000?
Niby według danych producenta achi jest mocniejsza, ale nie wiem czy to oznacza, że lepsza?
Czytając forum doszedłem do wniosku, że przeróbka podgrzewacza jest praktycznie konieczna, jeżeli się myśli o tego typu naprawach ?
Na koniec jeszcze.
Dobre opnie pojawiają się o ACHI IR-PRO SC dark infrared, czy stacja ta faktycznie jest najlepsza w tym zestawieniu i czy konieczne są tam jakiekolwiek przeróbki?

Pozdrawiam Artur.

Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2011, 00:59

#2 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez gts 9 stycznia 2011, 10:14
Achi IR Pro SC nie potrzebuje żadnych przeróbek. Ponadto, wbudowane chłodzenie i na sztywno zabudowany statyw są bardzo dobrymi elementami w stosunku do IR 6000. O Re 7500 nie mogę się zbytnio wypowiedzieć, bo widziałem raz ten sprzęt w pracy, ale mały podgrzewacz i sposób sterowania grzałkami to jakaś kpina - skoro tyle ten sprzęt kosztuje, to wypadałoby już jakoś ten proces sensownie zautomatyzować.

W tej cenie zmieścisz się w zakupie takiej stacji bezpośrednio na Ebay. Za 1700$ dostaniesz komplet - stację, dużo sit i ramki do konsol. Jeśli zdecydujesz się na ściągnięcie jej z Chin, to nie zaniżaj wartości - celnicy doskonale wiedzą ile ten sprzęt kosztuje i w razie kombinacji robią trudności. Cła (przy deklaracji prawdziwej wartości) jest ok. 90 zł, a jeśli prowadzisz działalność, to VAT sobie odliczysz.

#3 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 11 stycznia 2011, 20:13
Dziękuję za odpowiedź.
Myślałem nad sprowadzeniem z Chin, ale co z gwarancją? No i co, gdy stacja przyjdzie uszkodzona, jak można wyczytać na forum są takie przypadki.

#4 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez arvika 11 stycznia 2011, 20:26
Wg mnie oszczędzić można niewiele, a zyskać sporo nerwów ;) Do tego dochodzi czas poświęcony na papierologię, urząd celny itp. Bo nawet jak Ci to załatwia kurier, to i tak dla niego musisz wypełnić sporo papierków.

#5 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez gathor 11 stycznia 2011, 23:09
Ja myślę, że najlepiej jednak kupić w kraju... Mniej stresu, krótszy czas, no i.... gwarancja, że towar przyjdzie w całości. Nie znaczy to jednak, że nie warto zamawiać z Chin... "Kto nie ryzykuje ten do niczego nie dojdzie".

Wybór jednak należy do Ciebie...

Swoją drogą... nieważna jest cena... Te parę (set) złotych, zwróci się w tym czasie, jaki trzeba poświęcić na oczekiwanie przesyłki z Azji lub USA.

#6 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez gts 12 stycznia 2011, 20:40
arczi napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Myślałem nad sprowadzeniem z chin, ale co z gwarancją ? No i co gdy stacją przyjdzie uszkodzona (jak można wycztać na forum) są takie przypadki.

Jak to się mówi - ryzyk fizyk
Musisz ocenić ryzyko i policzyć czy się to opłaca. Firma, która określa siebie jako dystrybutor Achi w PL, na mnie zrobiła złe wrażenie i uważam, że te pieniądze, które zarabiają na tej stacji, zobowiązują do lepszej obsługi... Moja stacja dotarła cała i zdrowa w 13 dni od przelania pieniędzy via Paypal, a zepsuć się w niej nie ma co, bo ma konstrukcję o komplikacji cepa. Jeśli planujesz zająć się tym zawodowo, to możesz rozważyć zakup czegoś lepszego, ale jeśli nie jesteś jeszcze przekonany o sensowności całego przedsięwzięcia (jak ja), to ta stacja jest dobra na początek - niższa cena = mniejsza strata w razie odsprzedaży.

#7 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez Vogelek23 13 stycznia 2011, 04:36
gts napisał(a):Przepraszam za brak polskich liter ale pisze z germanskiego laptopa

To akurat nie jest problemem - wystarczy doinstalować polski układ klawiatury.
Proszę bez zwłoki poprawić "ogonki".

#8 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 4 września 2011, 17:23
Witam po raz drugi
Mógłby mi ktoś polecić jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę achi z ebay?
Zdecydowałem się na zakup od Chińczyków, chciałbym jednak mieć jakiś namiar.
Po poszukiwaniach znalazłem takiego sprzedawcę: "allstar-seller"
Ma on dużo pozytywów, pisał, że sprzedają dużo lutownic i na cały świat.

Moją uwagę przykuł także model LY IP PRO.
Jednak zastanawia mnie, dlaczego na ebay brak tych stacji, a w Polsce są dostępne.
Wielu pisze, że ten model to poprawione achi, jednak jak się okazuje z achi nie ma nic wspólnego i jest to podobno bardziej lub mniej udany klon achi z kilkoma modyfikacjami. Nie wiem, ile w tym prawdy, ile fałszu, może ktoś bardziej obeznany jest w stanie się wypowiedzieć?

Pozdrawiam.

#9 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez adamex 4 września 2011, 19:27
Proszę poczytać o stacji Honton HT-R390 BGA. Jest to naprawdę solidna stacja, która jest w bardzo atrakcyjnej cenie.
Duży podgrzewacz i dolna dysza gorącego powietrza sprawują się wyśmienicie.

#10 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 4 września 2011, 20:10
@ielektro, serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
@adamex, stacja wydaje się ciekawa, jednak wybiorę achi Jest to chyba dosyć dobrze sprawdzona stacja w naszym kraju. Dużo pozytywnych opinii i wielu poleca właśnie to urządzenie na początek.

#11 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez digix 4 września 2011, 20:26
Link, gdzie można obejrzeć jak wygląda w środku stacja Honton HT-R390 BGA. Myślę, że wszystkie te chińskie stacje w środku wyglądają podobnie. Plastikowy wentylator pod środkową, dolną dyszą chyba za dobrze o konstruktorach nie świadczy. :-)

#12 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez adam1114 4 września 2011, 20:52
Ja dzięki relacji kolegi willyvmm jak i dyskusji z nim na PW zakupiłem QUICK i760b, z której to stacji jestem bardzo zadowolony.

Na plus można zaliczyć dobry stół (4 rzędy podparć), mierzenie temperatury pirometrami oraz nawet nienajgorsze wykonanie - spodziewałem się, że może być gorzej.

#13 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez trafo 4 września 2011, 20:59
Witam.
Moim zdaniem w ACHI warto jest wymienić oryginalną, chińską termoparę na termoparę OMEGA. Ma ona średnicę 0,08mm i mieści się pomiędzy lutowanym układem BGA a płytą. Pomiar temperatury jest bardzo precyzyjny.

#14 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 4 września 2011, 22:38
Rozumiem, że szału nie ma z chińskimi produktami.
Jednak używam kilku rzeczy sporo czasu i na prawdę nie mogę złego słowa powiedzieć
Nad zakupem droższego sprzętu nawet się nie zastanawiam, ponieważ:
gts napisał(a): Jeśli planujesz zająć się tym zawodowo, to możesz rozważyć zakup czegoś lepszego, ale jeśli nie jesteś jeszcze przekonany o sensowności całego przedsięwzięcia (jak ja), to ta stacja jest dobra na początek - niższa cena = mniejsza strata w razie odsprzedaży.

Może nadejdzie czas na zakup czegoś lepszego, a może nie.

Jutro w godzinach wieczornych będę zamawiał achi z aukcji, którą podałem, jeżeli ma ktoś jakieś uwagi, spostrzeżenia, będę wdzięczny za podzielenie się nimi.

Przypomniało mi się jeszcze jedna rzecz.
Jakie są różnice między Achi IR PRO, a Achi IR PRO SC ? W jakimś sklepie widziałem obie takie stacje z różnicą około 150zł.

#15 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ? 

przez Maciek279 5 września 2011, 00:34
Kiedyś dzwoniłem do dystrybutora achi na polske to powiedział mi że achi ir pro sc(software control) ma możliwość sterowania z komputera a achi ir pro nie ma takiej możliwości.
Mówił też coś o tym że te bez sc nie są już sprzedawane ale nie wiem czy to chodziło o ich firme czy ogólnie wogóle już nie sprzedaja.

#16 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 12 września 2011, 11:40
Witam ponownie.
Stacja zamówiona, dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z agencji celnej DHL, że paczka jest na miejscu, wypełniam dokumenty potrzebne do odprawy celnej. Mam jednak pytanie.
Musze napisać : "Proszę o przysłanie informacji, co jest zawartością przesyłki" mógłby podać ktoś przykład jak to ma wyglądać mniej-więcej ?

#17 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?  [ROZWIĄZANY]

przez gathor 12 września 2011, 11:45
Po prostu piszesz, że zawartością przesyłki jest Stacja lutownicza BGA uwzględniając jej nazwę.

#18 Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez arczi 12 września 2011, 11:49
@gathor, dziękuję.

Re: Stacja lutownicza do BGA - co na początek ?

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2011, 11:49