• Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez chprzemo 20 września 2011, 19:23
Witam...

Dziś mam problem ze swoją kratą... Na karcie znajdują się ważne dla mnie zdjęcia, wszystko wyglądało ok, aparat włączał się, robił fotki, zapisywał bez problemu. Kilkukrotnie oglądałem zdjęcia w aparacie, jednak podczas któregoś z kolei włączenia sprzętu pojawił się błąd karty. Karta podłączona do czytnika jest widoczna, pliki wszystkie są, miniatury zdjęć wyświetlają się w winXP, 7 poprawnie, jednak podczas podglądu zdjęcia są poucinane, poprzesuwane lub częściowo pomieszane z innymi. Przykład zamieszczam poniżej.

Obrazek

W przykładzie widać przesuniecie zdjęcia i pomieszanie z innym plikiem. Jest jakaś możliwość aby w warunkach domowych coś zrobić? Ewentualnie proszę o wstępną wycenę odzyskania poprawnych zdjęć.

Aparat- SONY W5

Pozdrawiam

Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2011, 19:23

#2 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez mdcs 20 września 2011, 19:32
A próbowałeś to poodzyskiwać przez Digital Image Recovery?

#3 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez chprzemo 20 września 2011, 19:36
Podchodzę z maximum ostrożności do tematu tych zdjęć dlatego postanowiłem najpierw zaczerpnąć opinii znawców tematu:), żadnych prób jeszcze nie przeprowadziłem.

#4 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez figofag 20 września 2011, 19:40
To może warto na początek zrobić kopie 1:1 jak podaje kolega arvika
viewtopic.php?f=138&t=5891

#5 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez arvika 20 września 2011, 20:03
Tak, w pierwszej kolejności zrób kopię 1:1 nośnika za pomocą DMDE. Wszelkie próby odzysku rób na kopii. Natomiast w Twoim przypadku mamy dwie możliwości:

- kontroler trochę zwariował i poprzestawiał dane - wynik masz na zdjęciach
- karta zaczyna się kończyć, powstają uszkodzone sektory - wynik widać na zdjęciach.

W obydwóch przypadkach warto byłoby przyjrzeć się tym danym bliżej. Można odczytać dane bezpośrednio z kości pamięci (liczę że jest tam kostka NAND flash) i zastosować korekcję błędów ECC. W większości przypadków to wystarcza aby otrzymać poprawne zdjęcia. Niestety takie coś do wykonania tylko w labie.

W przypadku wyceny ewentualnego odzysku itp to już na PW.

#6 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez chprzemo 20 września 2011, 20:06
Dziękuję za odpowiedzi, zrobię kopie, jeśli nic nie wymyślę metodami domowymi będę kontaktował się w sprawie odzyskania.

#7 Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez mdcs 20 września 2011, 22:44
Ja bym zrobił kopię, potem wzalił wszystko za pomocą Digital Image Recovery i jak pliki się pokrzyżowały spróbował je poskładać np. JPEG Recovery Professional. Jak to zawiedzie myślałbym dalej.

Re: Uszkodzone dane na karcie MemoryStick

przez Google Adsense [BOT] 20 września 2011, 22:44