• Compal FL90 problem z grafiką

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez bluczek 7 września 2011, 10:14
pcdata napisał(a):
bluczek napisał(a):Wrzuć zdjęcia w wysokiej rozdzielczości.

Proszę. To jest 600 od kocham-basie, 601 wyglądała niemal identycznie.
Obrazek
Obrazek

To jest szlif - tak jak napisał Adam inna czcionka niż na oryginalnym układzie - jak możesz to wrzuć jeszcze zdjęcia 601. Prosiłbym o zdjęcia rdzenia w jeszcze wyższej rozdzielczości.

Re: Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Google Adsense [BOT] 7 września 2011, 10:14

#22 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez arvika 7 września 2011, 10:33
Zamontuj układ w innym laptopie, jestem przekonany że bedzie dział poprawnie.

#23 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pietrekzad 7 września 2011, 11:35
Na jednym z rosyjskich forów natknąłem się na informacje, że układy z serii G84-xx-A2 są podrabiane.
W rzeczywistości są to G84-53-A2.
Nie wiem ile w tym prawdy ale wg. screenów z GPU-Z chyba to prawda.

#24 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 7 września 2011, 11:50
bluczek napisał(a):Prosiłbym o zdjęcia rdzenia w jeszcze wyższej rozdzielczości.

To jest maximum możliwości mojego aparatu zarówno pod względem rozdzielczości jak i odległości od przedmiotu w trybie makro.

-- środa, 7 września 2011, 12:53 --

arvika napisał(a):Zamontuj układ w innym laptopie, jestem przekonany że bedzie dział poprawnie.

Póki co nie mam takiej naprawy, chyba że kolejny FL90 (ale przerabiałem już dwa z tym problemem), wstawię jak trafi mi się taka naprawa. 601 oddałem koledze do maca ale po konsultacji na forum notebook1.ru zrezygnował z jego montażu.

#25 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez DjDave 21 września 2011, 10:00
bluczek napisał(a):Szlif.

Kompletnie nie rozumiem tego stwierdzenia. Przecież szlify to są normalne układy tyle że sprzed 2009 (wbrew temu co Chińczycy napisali na układzie po oszlifowaniu go) więc i tak powinny działać. Zamiast kłócić się czy to szlify lepiej pomyślmy jak ten problem rozwiązać.

#26 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Usunięty Użytkownik 402 21 września 2011, 10:23
DjDave szlif szlifem, ale wydając jakąś kasę chciałbym mieć pewność że kupuję to co jest napisane na rdzeniu, nie chcę się rozczarować i dowiedzieć że np. jest to starszy typ układu- czyt. inny model, nie wspominając o faktycznej dacie produkcji.
Jedynym rozwiązaniem by zakupić dobry układ to zapukać sprzedawcy do drzwi i sprawdzić oferowany towar.
Naprawiając wspomnianego Compala czy jakikolwiek inny laptop muszę dać gwarancję, w obecnej sytuacji nie jestem pewien czy układ przetrwa tydzień.

#27 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez DjDave 21 września 2011, 11:23
Adam masz całkowitą rację. Nie chciałem tu polemizować na temat oryginalności tego układu. Chodziło mi po prostu o to że jeżeli układ G84-601-A2 09+ to szlif to został wykonany z układu G84-600-A2 DC poniżej 2009, więc taki układ powinien działać tak jak działał pierwotnie a jak długo będzie działać po wstawieniu to już co innego. Tak więc według mnie szlif czy nie szlif powinien pokazywać prawidłową wartość pamięci. Wydaje mi się że problem może tkwić w tym że 601 to wersja poprawiona więc siłą rzeczy coś w niej pozmieniano i może Compal tego nie akceptuje.

#28 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez opelr 21 września 2011, 12:23
To nie kwestia poprawionej wersji, jestem tego pewien, chyba, że moje 601 są właśnie szlifami :shock: , ktoś wyżej napisał co to może być za układ, a jak zmusić go do widzenia pełnej pamięci?

#29 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez buki11 25 października 2011, 20:11
Panie i panowie, zerknijcie na zdjęcie kolegi "pcdata" zwłaszcza w powiększeniu. Czemu krzem jest tak strasznie obdarty na bokach, padło hasło że szlif, kurde też mi się tak wydaje. Żaden układ który był montowany fabrycznie nie był tak "scharatany" bo bokach. O co chodzi z tymi układami , bo sam się już zastanawiam nad tym że nawet polscy dystrybutorzy, nawet do końca nie wiedzą o co biega w temacie i walą na rynek "szlify"? kurde gubię się...

Ps. też właśnie mam klienta któremu zmieniłem układ z 600 na 601 i też o dziwo wyniki są o połowę mniejsze.
ps.2 wydaje mi się że skośnookie "ludzie" też zauważyli że można na tym dość łatwo i sprytnie zarobić "bo jak nie wiadomo o co chodzi , to chodzi o kasę" bo akurat kwestia tych nowych układów jest naprawdę dla mnie dość mocno podejrzana, pomimo data,code powyżej 10+.

#30 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez zmudek1 29 listopada 2011, 21:02
Witam,

Panowie, mam ten sam problem z układami serii G84-600/601-A2. Jeden G84-601-A2 zakupiony jakiś czas temu, dokładnego DC nie pamiętam, ale był to układ bodajże od PCDoctor, układ nowiutki, brak widocznych szlifów i modyfikacji nadruku, wlutowany w miejsce oryginalnego G84-600-A2 komputer Compal FL90 widział jedynie połowę tj. 128 z 256MB RAM zainstalowanych na karcie.
Nauczony doświadczeniem, zakupiłem ostatnio u Hawk układ G84-600-A2 z DC11, zdjęcia w wysokiej rozdzielczości postaram się zamieścić jutro, również brak widocznych modyfikacji rdzenia, szlifów ani modyfikacji nadruków i co? I komputer Compal JFL92 widzi 256 z 512MB RAM, czyli również połowę. Może faktycznie problem tkwi w rezystorach konfiguracyjnych układów na kartach stosowanych w komputerach Compal?

Pozdrawiam

P.S. Obiecane zdjęcia. Pierwsze i piąte po wyczyszczeniu rdzenia, pozostałe przed wyczyszczeniem. Układ od Hawk, przed wyczyszczeniem miałem wątpliwość czy tylko to nie jest szlif. Po wyczyszczeniu jestem pewien, że nie.

Foto 1. Obrazek
Foto 2. Obrazek
Foto 3. Obrazek
Foto 4. Obrazek
Foto 5. Obrazek

#31 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pijan4 29 listopada 2011, 22:07
Witam

Ostatnio dowiedziałem się od sprzedawcy z chin że wszystkie nowe układy z dc11 serii g84-600-a2, g84-601-a2 oraz g84-625-a2 to w zupełności inne układy.

#32 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez DjDave 30 listopada 2011, 00:45
Ostatnio wstawiłem do FL90 G86-601-A2 DC10 i widzi 512MB tak jak przed wymianą.

#33 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez oneeye 30 listopada 2011, 01:01
pijan4 napisał(a):Witam

Ostatnio dowiedziałem się od sprzedawcy z chin że wszystkie nowe układy z dc11 serii g84-600-a2, g84-601-a2 oraz g84-625-a2 to w zupełności inne układy.

Nie wszystkie, w zależności od DC. Warto notować DC, które nie obsługują całej VRAM. Sprawa jest już powszechnie znana, więc nie wiem po co odgrzewać kotleta...
"Normalni" sprzedawcy wymienią Ci układ na "prawdziwka", reszta się wypnie, bo jak każdy w tym biznesie został wpuszczony w maliny, sprzedawca też. Silniejszy zmusi chińczyka do zwrotu kasy, "ebayowcy" mają problem. Ale mniejsza z tym.

Dobra wiadomość jest taka, że te układy są faktycznie nowe, jedna z tez głosi, że małe fabryczki dopchały się do poufnej dokumentacji i sami wypuszczają te podróbki, inna zaś, że jest to produkt zamówiony, z oryginalnym nadrukiem i DC, po czym zmieniana jest sama nazwa scalaka. Stąd nagle na rynku pojawił się prawie każdy scalak serii G84. Stąd też podobne serie DC. Niestety na towar deficytowy zawsze znajdzie się cwany Chińczyk.

#34 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pijan4 30 listopada 2011, 08:46
DjDave napisał(a):Ostatnio wstawiłem do FL90 G86-601-A2 DC10 i widzi 512MB tak jak przed wymianą.

Z dc10 także nie miałem problemów, natomiast wszystkie zamówione układy dc11 u polskich znanych sprzedwców zawsze miały problem z vram. Wszystko zależy czy klient zgadza się na zmniejszenie wydajności laptopa. Wielu klientów mimo to decyduje sie na naprawę bo chcą laptopa poprostu uratować.

#35 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 30 listopada 2011, 16:44
pijan4 napisał(a):Ostatnio dowiedziałem się od sprzedawcy z chin że wszystkie nowe układy z dc11 serii g84-600-a2, g84-601-a2 oraz g84-625-a2 to w zupełności inne układy.

Kwestia tylko jakie.
Jeden z takich układów wstawiony do Qosmio G40 powoduje że po załadowaniu sterowników Nvidii nie ma w ogóle obrazu. Jest obraz w trybie awaryjnym, na sterownikach z Win7 też nawet w pełnej rozdzielczości, ale po zainstalowaniu sterowników Nvidii - brak obrazu tak na matrycy jak i zewnętrznym.
Niestety nie powiodła się próba ręcznego wyboru sterownika do innej grafiki.

#36 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez mdcs 30 listopada 2011, 21:29
Wstawiałem nie tak dawno dwie sztuki G84-600-A2 z DC11 i obydwie poszły bez problemów. 2 dni temu wymieniłem taki układ w Toshibie X205-SLI1 i też wszystko poszło gładko.

#37 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez radziek 1 grudnia 2011, 21:29
Mi trafił się dell xps 1530 też obcięte o połowę pamięci vram - tragedia z tymi układami

#38 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez pcdata 18 grudnia 2011, 13:01
pcdata napisał(a):Jeden z takich układów wstawiony do Qosmio G40 powoduje że po załadowaniu sterowników Nvidii nie ma w ogóle obrazu.

Dodam tylko że ten sam chip wstawiony potem do FL92 zadziałał "normalnie" tj. ze znanym obcięciem połowy pamięci, ale wyświetlając prawidłowy obraz.

#39 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez mdcs 19 grudnia 2011, 21:12
Potwierdzam G84-600-A2 podstawione do grafiki od Compala FL92 obcięło VRAM z 512 na 256MB. ech:(
Mam szukać GPU z DC10?...czy z pełnym logo?

#40 Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez kjedrocha 11 czerwca 2012, 14:43
Troszkę odgrzeję kotleta, ale...

Przyszło i mnie wymienić G84-600-A2 na nowy.
Ale w ofertach sprzedawców są 2 wersje: 64 i 128 bit. Według informacji podanych przez Kolegę maxim21 https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=161&t=5392&hilit=g84_601_a2 G84-600-A2 posiadały 128.
Tu moje pytanie. Czy oferowane przez sprzedawców tańsze G84-600-A2 64bit, to tak naprawdę G84-52-A2 (pisanki), czy też informacja od Kolegi maxim21 jest niepełna?

ps do moderatorów.
Może by wydzielić z tego wątku dyskusję na temat tych układów do innego (odpowiedniego) działu?

Re: Compal FL90 problem z grafiką

przez Google Adsense [BOT] 11 czerwca 2012, 14:43