• [ABANDONED] Sterownik stacji BGA

#341 Re: Sterownik stacji BGA

da Usunięty Użytkownik 402 21 settembre 2011, 15:40
Podłączyłeś zasilanie zgodnie ze specyfikacją wyświetlacza?, kilka postów wcześniej pdf.

Re: Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 21 settembre 2011, 15:40

#342 Re: Sterownik stacji BGA

da willyvmm 21 settembre 2011, 15:43
Niektóre wyświetlacze mają zamienione nóżki 1 i 2 !
Sprawdź z notą katologową wyświetlacz który posiadasz.

#343 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 21 settembre 2011, 15:46
Bomba.... na odwrót... moja wina... hmm... wyświetlacz chyba uwaliłem.

Na następny raz trzeba przeciąć ścieżki przy wyświetlaczu i zamienić + z gnd?

#344 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 21 settembre 2011, 15:48
W najnowszej wersji już ten błąd został poprawiony, ale w tej płytce tak właśnie trzeba zrobić, tak samo z podświetleniem. Było o tym pisane.

#345 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 21 settembre 2011, 15:53
I to chodzi tylko o wyświetlacz? A nogi wyświetlacza od 7 do 10 mają mieć GND czy +?

#346 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 21 settembre 2011, 15:55
Tylko na wyświetlaczu był zamieniony + z -, na nóżki 7 - 10 ma isć GND, brakuje jeszcze jednego sygnału do wyświetlacza.

#347 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 21 settembre 2011, 18:44
Sprawdź czy jest przejście pomiędzy masą wyświetlacza a masa na płytce, a stab. 12v się grzeje bo stabilizatory idą w szereg i na nim jest dużo większy spadek napięcia niż na 05. Zasilanie poszło 5v tylko odwrotnie.

#348 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 21 settembre 2011, 18:46
Stabilizator 12v można wylutować i zrobić zworę między 1 i 3 nóżką, trzeba wtedy zastosować transformator na 10-12v.

#349 Re: Sterownik stacji BGA

da olekorson 23 settembre 2011, 09:44
Witam jeśli ktoś szuka gdzie można kupić MAX6675 to jest na eBay za nie duże pieniądze.

Item no. 250814950389

#350 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 23 settembre 2011, 23:22
elserwrk ha scritto:Witam
Dzisiaj dostałem płytkę.
Błędna ścieżka przechodzi przez + pole kondensatora C2 a jest ona od styku klawisza S1
Reszta jak pisał kolega kmkm2.

Zmontuje i dam znać czy jest ok.

Czy ktoś mógłby w prosty sposób wytłumaczyć o co chodzi z tą błędną ścieżką?

elserwrk ha scritto:Najpierw zaprogramować procesor i fusebity programatorem po ISP
Flash = botloader.hex

Fuse bity dla ATMegi 32
lockbits = #0xEF
fusebits = #0x8F
fusebits high = #0xDE

Następnie zaprogramować flash i eeprom programem "MegaLoad.net" po USB

Niestety u mnie po skasowaniu procesora i kilku nieudanych próbach zaprogramowania go
programem MegaLoad zaprogramowałem całość po ISP i chodzi OK.
MegaLoad albo wcale nie chce się łączyć z Bootloaderem albo jak się połączy to
Wysyła blok#0 i Program Failed i tak w kółko o ile się nie powiesi.

Nie ch ktoś komu to chodzi jak trzeba wrzuci jakiś opis.

Program "MegaLoad.net"

a- podłączamy kabel USB, wyłączamy z sieci stacje
b- Wybieramy port com dla stacji
c- wybieramy plik flach
d- wybieramy plik eeprom
e- załączamy stacje do sieci i program powinien wykryć Boot Loadera i zapisać flash + eeprom

Czy to jest wszystko co trzeba zaprogramować czy podsumowanie ma jakieś luki? Niestety to programowanie w moim przypadku jest najgorszą stroną więc potrzebuję mieć wszystko w miarę na tacy.

#351 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 23 settembre 2011, 23:29
Czy ktoś mógłby w prosty sposób wytłumaczyć o co chodzi z tą błędną ścieżką?

Trzeba poprowadzić ścieżkę zgodnie ze schematem tj. usunąć zwarcie ścieżki idącej od S1 z polem lutowniczym kondensatora C2.

Czy to jest wszystko co trzeba zaprogramować czy podsumowanie ma jakieś luki? Niestety to programowanie w moim przypadku jest najgorszą stroną więc potrzebuję mieć wszystko w miarę na tacy.

Tak wszystko.

#352 Re: Sterownik stacji BGA

da damianzet 25 settembre 2011, 15:51
Witam,

Czy buzzer ma być na 5V?
Czy poniższe błędy to są wszystkie?
Błędna ścieżka przechodzi przez + pole kondensatora C2 a jest ona od styku klawisza S1
Brakuje jeszcze ścieżki między n.6 wyświetlacza a n.34 procesora
1. Zamieniony plus z minusem na zasilaniu wyświetlacza, aby to skorygować trzeba zamienić nóżkę 1 z 2 oraz 15 z 16.

Jak załączacie grzałki? Przez odpowiednie przekażniki? :)

#353 Re: Sterownik stacji BGA

da kmkm2 25 settembre 2011, 16:02
Buzzer na 5v, brakuje jeszcze ścieżki do wyświetlacza, oraz jest zamienione zasilanie wyświetlacza. Wszystko już było pisane.

#354 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 27 settembre 2011, 13:52
Ok. Wyświetlacz wymieniłem i działa. Jednak nie mogę zaprogramować ATMegi. Próbuję programować programatorem z TEGO posta. Nawet pomyślałem, że ATMega jest uszkodzona, więc kupiłem drugą i dalej nic.

Próbowałem zaprogramować programem PonyProg i avrdude. Jednak zachowują się tak jakby nie widziały interfejsu, a tym samym kości ATMega.

Mieliście może takie problemy? Jest jakieś rozwiązanie?

#355 Re: Sterownik stacji BGA

da elserwrk 27 settembre 2011, 14:21
Ja programowałem AvrOspII + AVRBox złącze jtag na płytce jest na 100% zgodne.

#356 Re: Sterownik stacji BGA

da figaro 28 settembre 2011, 19:14
Witam,
programowałem Ponyprog i działa bez problemu, układ jest wykrywany poprawnie i programuje się też ok.

#357 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 29 settembre 2011, 08:01
Ok. ATMege zaprogramowałem programatorem zewnętrznym (botloader.hex + fusebity).

Następnie podłączam USB w moim laptopie do gniazda usb w programatorze. FT232R wykryty, laptop sterowniki zainstalował poprawnie i pojawił mi się COM7. Odpalam program megaload.net. Ustawiam w nim port COM7, wybieram firmware.hex i profile.eep. Odpalam sterownie i.... nic.... brak reakcji.

Czy coś w programie trzeba jeszcze dodatkowo ustawić? Zauważyłem, że nie tylko ja mam z tym problem.

Dopinam print screen:
Immagine

-- czwartek, 29 września 2011, 09:06 --

Dodam, że używam ATMega324, gdyż taką miałem. Z tego co mi wiadomo one są zamienne z ATMega32.

#358 Re: Sterownik stacji BGA

da novitech 29 settembre 2011, 08:10
A zworka przestawiona na programowanie? bo nie jest rozpoznawany układ wogóle.

#359 Re: Sterownik stacji BGA

da Macpod 29 settembre 2011, 08:29
Jak wszystko ustawiłeś i podłączyłeś, zmień port na inny i znowu na ten na którym go masz, mi właśnie po tej operacji poleciało w końcu.

#360 Re: Sterownik stacji BGA

da DaCoPL 29 settembre 2011, 08:45
novitech ha scritto:A zworka przestawiona na programowanie? bo nie jest rozpoznawany układ wogóle.

Mam tą pierwszą wersję płytki gdzie nie ma zworki. Ale wylutowałem rezystor R2 i zrobiłem mostek między 4n. ATMegi a 3n. FT232R. Lecz nic to nie daje. Dalej się nie programuje, ani nic nie widzi.

Kamikazepl ha scritto:Jak wszystko ustawiłeś i podłączyłeś, zmień port na inny i znowu na ten na którym go masz, mi właśnie po tej operacji poleciało w końcu.

Ta operacja też nic nie daje.

Re: Sterownik stacji BGA

da Google Adsense [BOT] 29 settembre 2011, 08:45